Τελευταία Νέα
Οικονομία

Omicron και ενεργειακή ακρίβεια απειλούν τα «μοτέρ» της ανάπτυξης - Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο

Omicron και ενεργειακή ακρίβεια απειλούν τα «μοτέρ» της ανάπτυξης - Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο
Αρμόδια πηγή επιβεβαιώνει την ένταση των ανησυχιών στο οικονομικό επιτελείο που βρίσκεται σε κατάσταση υπερέντασης με το διογκούμενο κύμα της ενεργειακής ακρίβειας
Σχετικά Άρθρα

Ανεβαίνει η αδρεναλίνη στο οικονομικό επιτελείο με την εξάπλωση της «Όμικρον» αφού σε συνδυασμό με την ακρίβεια φαλκιδεύουν την ανάκαμψη προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.
Μόνο από την ανάφλεξη των τιμών στην ενέργεια, ο λογαριασμός των απωλειών για το 2021 ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και εφόσον δεν υπάρξει δραστική αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες το κόστος στην οικονομία - από την σύγκριση των εισαγωγών στα ενεργειακά προϊόντα με τις αντίστοιχες εξαγωγές- θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ για το 2022.

Αρμόδια πηγή επιβεβαιώνει την ένταση των ανησυχιών στο οικονομικό επιτελείο που βρίσκεται σε κατάσταση υπερέντασης με το διογκούμενο κύμα της ενεργειακής ακρίβειας καθώς το πρόβλημα γίνεται οξύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ενώ ακόμα δεν έχουμε φθάσει στο πικ της κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει το 5% από 4,8% τον Νοέμβριο και 3,4% τον Οκτώβριο ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων ο κύκλος των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ετοιμότητα για την λήψη «μέτρων ανάγκης» με το κλειδί για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις παρενέργειες της ακρίβειας να θεωρούνται τα καύσιμα.

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση προχωρά στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εξισορρόπηση για τα νοικοκυριά.
Αν και η όλη άσκηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο με βάση τα όσα αναφέρονται θα χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα διανέμονται τα έξτρα έσοδα του προϋπολογισμού από τα δικαιώματα ρύπων για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς λιανικής γι’ αυτούς που θα κριθούν δικαιούχοι.
Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο.
«Θέλει σκέψη και προσοχή για το πως θα δομηθεί αλλά και για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα απονέμουμε πραγματική και κοινωνική δικαιοσύνη», τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το μηχανισμό.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις το σενάριο για παροχή στήριξης είναι ακόμη θολό καθότι μία τέτοια κρατική βοήθεια μπορεί να αντίκειται στο νομικό καθεστώς των ευρωπαϊκών κρατικών ενισχύσεων.

Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία για το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τα μοτέρ της ανάκαμψης αφού το ράλι των τιμών στην ενέργεια θα περιορίσει το τελευταίο τρίμηνο τη δυναμική του ΑΕΠ που φέτος κλειδώνει πολύ πιο πάνω από το 6,9% που αναφέρει ο νέος προϋπολογισμός.
Για το 2022 λόγω και της «Ομικρον» ο στόχος για ανάπτυξη 4,5% καθίσταται αβέβαιος ωστόσο το που ακριβώς θα κάτσει η μπίλια έχει να κάνει και με τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο της Ανάκαμψης και θα πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα για μην κόψει σε ταχύτητα η οικονομία.
Η πρώτη πάντως δόση των 4 δισ. ευρώ θα έρθει με μεγάλη καθυστέρηση και όχι νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2022.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης