Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Στο 6% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός - Υψηλά 30 ετών - Υπό πίεση η ΕΚΤ

Γερμανία: Στο 6% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός - Υψηλά 30 ετών - Υπό πίεση η ΕΚΤ
Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άλμα 22,1% τον Νοέμβριο στη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα
Στο 6% εκτοξεύθηκαν οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2021, σε ετήσια βάση, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, με την πίεση στην ΕΚΤ να κλιμακώνεται, καθώς εμμένει στη θέση της για παροδικό πληθωρισμό και αρνείται να προχωρήσει σε σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3%.
Ο μη εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε 5,2% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.
Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άλμα 22,1%.
Η προσωρινή μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και οι ιδιαίτερα οι χαμηλές τιμές των προϊόντων ορυκτελαίων πριν από ένα χρόνο , που έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο, είχαν ανοδική επίδραση στο συνολικό ποσοστό πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδική Στατιστική Υπηρεσία, οι προσωρινοί παράγοντες που οδηγού σε άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, όπως η αύξηση στις τιμές της ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν επιδεινωθεί.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το επόμενο έτος: το ερώτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό», σχολιάζει ο Andrew Kenningham, οικονομολόγος στην Capital Economics.
inflation_3.JPG
Κλιμακώνεται η πίεση στην ΕΚΤ

Ο υψηλός πληθωρισμός κλιμακώνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εμμένει στη θέση της περί παροδικού πληθωρισμού, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου.
H Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ZDF, ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε στο αποκορύφωμά του Νοέμβριο.
Η αξιωματούχος της ΕΚΤ εξήγησε ότι ότι ο γερμανικός πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 2% τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας μειωθεί απότομα όταν χτύπησε η πανδημία το 2020, πριν από την  απότομη άνοδο το 2021.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αναμένεται να δημοσιευτούν την Τρίτη και εκτιμάται ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στο 4,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών και υπερδιπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%.
Σήμερα αναμένονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να εκτοξεύεται στο 6,3% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άλμα 30 ετών.
Αρκετοί παράγοντες δείχνουν ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα εξασθενίσει το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ένας παράγοντας η ανάκαμψη των τιμών από την περσινή προσωρινή περικοπή του φόρου και το γεγονός ότι οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης