Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα χαρακώματα για τις VIP ΜΕΘ - Η ΠΟΕΔΗΝ σήκωσε το γάντι, καταθέτει αναφορά στον Άρειο Πάγο - Αναφορά και από Πλεύρη

Στα χαρακώματα για τις VIP ΜΕΘ - Η ΠΟΕΔΗΝ σήκωσε το γάντι, καταθέτει αναφορά στον Άρειο Πάγο - Αναφορά και από Πλεύρη

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ

Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης και ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τις καταγγελίες περί παράκαμψης της λίστας αναμονής για εισαγωγή στη ΜΕΘ αλλά και περί VIP ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται επώνυμοι.
Τελικά, η ΠΟΕΔΗΝ σήκωσε το γάντι που της πέταξε το υπουργείο Υγείας και ανακοίνωσε ότι ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να διερευνηθεί εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Νωρίτερα και σε έντονο ύφος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επέμεινε στη γραμμή υποβάθμισης της καταγγελίας κάνοντας λόγο για fake news ενώ προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη. «Τις επόμενες ημέρες (ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) κ. Γιαννάκος θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδείξει αυτά που λέει» είπε -«εξοργισμένος» όπως δήλωσε- μιλώντας στον Σκάι. Μάλιστα, στη μάχη μπήκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Γιαννάκου τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία καταγγελία στην Ένωση για κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ έκανε λόγο για «σκιά» πάνω στους γιατρούς που έχουν δώσει τόσο αγώνα. Κι όλα αυτά, παρ' όλο που ο κ. Γιαννάκος έχει διευκρινίσει ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς, απλά διαπιστώνει ότι προκύπτουν ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαχείριση και κατανομή των κενών κλινών στο πληροφοριακό σύστημα.
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ έγινε με αφορμή τη διασωλήνωση σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» του Μητροπολίτη Κοσμά. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι και ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος έκανε λόγο -σε χθεσινές δηλώσεις της- για παραβίαση της σειράς στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσαν την παρέμβαση -σήμερα- της εισαγγελίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Η εισαγγελική παρέμβαση

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος. Ειδικότερα, με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου η βασιμότητα των εν λόγω καταγγελιών θα διαπιστωθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Η αναφορά του Θάνου Πλεύρη κατά του Μιχάλου Γιαννάκου

Αναφορά κατά του Μιχάλη Γιαννάκου και παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
anafora.jpg
anafora1.jpg

Η αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τις ΜΕΘ

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρονται τα εξής: «Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ συντάσσει με την Νομική της Σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.
Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ.
Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;
Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.
Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.
Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών».

Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, μαζί με του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, είναι 1.250. Οι 300 είναι του ιδιωτικού τομέα, για γενικά περιστατικά. Πολλές τις χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, δεν τις δίνουν στο σύστημα. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι 950. Από αυτές, οι 647 δίνονται για περιστατικά covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη, ήταν εντός ΜΕΘ (διασωληνωμένοι και μη) 600 ασθενείς. Άρα, ακόμη και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν, από τους 714 μένουν 114 διασωληνωμένοι με covid-19 που βρίσκονται εκτός. Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές...
Μάλιστα σε νεότερες δηλώσεις του σήμερα (9/12/2021), ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, διερωτήθηκε πώς μπορεί το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει καθημερινά πληρότητα σε ΜΕΘ της τάξης του 97% με 98% την ώρα που 120 ασθενείς βρίσκονται διασωλημένοι σε απλές κλίνες.
Ο κ. Γιαννάκος επικαλέστηκε την περίπτωση του Μητροπολίτη Αγρινίου ο οποίος μόλις χρειάστηκε διασωλήνωση, μέσα σε τρεις ώρες μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, την ώρα που 58χρονος, με υποκείμενα νοσήματα στο ίδιο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο Αγρίνιου περίμενε επί πέντε μέρες διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ να αδειάσει κρεβάτι.
«Το κατήγγειλε η σύζυγός του, ανάπηρη και η ίδια, και μόλις το θέμα αναδείχθηκε και μέσω της ΕΡΤ, τότε μόνο βρέθηκε κρεβάτι και πήγε στα Γιάννενα.
Τότε γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας;» διερωτήθηκε ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας πως δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς, απλά διαπιστώνει ότι προκύπτουν ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαχείριση και κατανομή των κενών κλινών στο πληροφοριακών σύστημα.
«Έχουμε 705 διασωληνωμένους και οι ΜΕΘ είναι 647.
Δεν μιλώ για VIP ΜΕΘ, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί το υπουργείο δεν ανακοινώνει 100% πληρότητα, και γιατί όταν εμφανίζεται κάποιος επώνυμος βρίσκει πιο γρήγορα ΜΕΘ σε σχέση με άλλους που μπορεί να καταλήγουν στους θαλάμους» είπε ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος κατήγγειλε το υπουργείο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας ενώ παρέπεμψε και στον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, είχε κάνει λόγο για ΜΕΘ «καβάτζα» επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία.

Πλεύρης: Είμαι εξοργισμένος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφού έκανε λόγο για fake news έβαλε στο κάδρο και τους γιατρούς υπογραμμίζοντας ότι η καταγγελία του κ. Γιαννάκου αποτελεί μομφή για την ιατρική κοινότητα που δίνει μάχη εν μέσω της πανδημίας.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης (9/12/2021), ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι η εισαγγελία θα καλέσει τον κ. Γιαννάκο προκειμένου να καταθέσει για τα όσα κατήγγειλε σχετικά με τις κενές κλίνες ΜΕΘ, που κρατούνται για τους επώνυμους. Όπως μιλώντας στον Σκάι, ο ίδιος έχει συντάξει την αναφορά αξιοποίνων πράξεων και δεν αναμένει την εισαγγελία να κινηθεί αλλά ο ίδιος κινεί την υπόθεση λέγοντας πως ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει.
«Ας τολμήσει να πει ένα όνομα, δεν έχει πει. Αν το πει, τότε θα κινηθεί η μηνυτήρια αναφορά», είπε ο κ. Πλεύρης -ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος- λέγοντας πως οι γιατροί δεν μπορούν να ανεχθούν ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τους κατηγορεί ότι κρατούν κρεβάτια.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι πρόκειται για ψεύδη και δήλωσε εξοργισμένος, καθώς όπως είπε θα μπορούσε να δεχθεί κριτική για παραλείψεις ή γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να χαρακτηρίζει ουσιαστικά εγκληματίες την κυβέρνηση ένας συγκεκριμένος συνδικαλιστής.

Γκάγκα: Σαφέστατα ψευδής, η καταγγελία

«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει μια τέτοια καταγγελία, είναι σαφέστατα ψευδής», είπε με την σειρά της και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκαγκα, αναφερόμενη φυσικά στις καταγγελίες Γιαννάκου για κλειστές ΜΕΘ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα βρέθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιθεωρήσει την καινούργια ΜΕΘ δυναμικότητας τριών κλινών, που είναι για μη covid περιστατικά, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την υπάρχουσα αλλά και τον αξονικό τομογράφο, ενώ συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το voria.gr.

Οικονόμου: Αναφορά Πλεύρη στον Άρειο Πάγο

Στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες μόνο με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος ο διαχωρισμός ασθενών. Η εισαγωγή τους γίνεται με ιατρικά και μόνο τα κριτήρια. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός δεν ισχύει. Ο κ. Πλεύρης θα καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Είναι ξένο αυτό για την κυβέρνηση και αδιανόητο. Δηλητηριάζει ένα ήδη τεταμένο και φορτισμένο κλίμα στην μάχη που δίνεται» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τσίπρας: Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή και για αξιοπρεπή περίθαλψη

Την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες περί ΜΕΘ «VIP πολιτών» αλλά και η υψηλή θνητότητα σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
«Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη» δήλωσε o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία.
«Η κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα, σε σχέση με τις καταγγελίες για ΜΕΘ "VIP πολιτών"» επισημαίνει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης