Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εμφύλιος για τις VIP ΜΕΘ - Ο καβγάς Παγώνη με Γιαννάκο - «Εξοργισμένος» ο Πλεύρης, πάει στα δικαστήρια τον Γιαννάκο

Εμφύλιος για τις VIP ΜΕΘ - Ο καβγάς Παγώνη με Γιαννάκο - «Εξοργισμένος» ο Πλεύρης, πάει στα δικαστήρια τον Γιαννάκο

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ διευκρινίζει ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς - Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως η εισαγγελία θα καλέσει τον κ. Γιαννάκο προκειμένου να καταθέσει για τα όσα κατήγγειλε

Σχετικά Άρθρα

(upd) Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει εντός της ιατρικής κοινότητας με αφορμή την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ περί ΜΕΘ για VIP ασθενείς και παραβίαση της λίστας αναμονής για ΜΕΘ προκειμένου να νοσηλεύονται επώνυμοι.
Ειδικότερα, αφού ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πέταξε το μπαλάκι στους γιατρούς, το… βάρος σήκωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία είχε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο και μάλιστα σε… live μετάδοση, αν και ο τελευταίος υπογράμμισε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς...
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σαφή απάντηση για την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ. Αντιθέτως, στους πολύ συγκεκριμένους αριθμούς της ΠΟΕΔΗΝ έχει απαντήσει με καταγγελίες περί… fake news, με τον κ. Πλεύρη να δηλώνει αφενός εξοργισμένος και αφετέρου ότι ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη να αποδείξει αυτά που υποστηρίζει.
Είναι πασιφανές ότι η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ μόνο μομφή για τους γιατρούς δεν αποτελεί, καθώς εάν αποδειχθεί ότι οι αριθμοί του κ. Γιαννάκου ισχύουν, τότε θα προκύψει το εξής ερώτημα: οι εντολές για παράκαμψη της λίστας αναμονής έρχονται… άνωθεν; Δεν είναι τυχαίο ότι και ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος, έκανε λόγο για παραβίαση της σειράς στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, προκειμένου να νοσηλευτεί ο Μητροπολίτης Κοσμάς στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Πλεύρης: Είμαι εξοργισμένος - Ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πως η εισαγγελία θα καλέσει τον κ. Γιαννάκο προκειμένου να καταθέσει για τα όσα κατήγγειλε σχετικά με τις κενές κλίνες ΜΕΘ, που κρατούνται για τους επώνυμους. Όπως μιλώντας στον Σκάι, ο ίδιος έχει συντάξει την αναφορά αξιοποίνων πράξεων και δεν αναμένει την εισαγγελία να κινηθεί αλλά ο ίδιος κινεί την υπόθεση λέγοντας πως ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει.
«Ας τολμήσει να πει ένα όνομα, δεν έχει πει. Αν το πει, τότε θα κινηθεί η μηνυτήρια αναφορά», είπε ο κ. Πλεύρης λέγοντας πως οι γιατροί δεν μπορούν να ανεχθούν ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τους κατηγορεί ότι κρατούν κρεβάτια.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι πρόκειται για ψεύδη και δήλωσε εξοργισμένος, καθώς όπως είπε θα μπορούσε να δεχθεί κριτική για παραλείψεις ή γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να χαρακτηρίζει ουσιαστικά εγκληματίες την κυβέρνηση ένας συγκεκριμένος συνδικαλιστής.

Οι αριθμοί της ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, μαζί με του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, είναι 1.250. Οι 300 είναι του ιδιωτικού τομέα, για γενικά περιστατικά. Πολλές τις χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, δεν τις δίνουν στο σύστημα. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι 950. Από αυτές, οι 647 δίνονται για περιστατικά covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη, ήταν εντός ΜΕΘ (διασωληνωμένοι και μη) 600 ασθενείς. Άρα, ακόμη και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν, από τους 714 μένουν 114 διασωληνωμένοι με covid-19 που βρίσκονται εκτός. Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές...
Μάλιστα σε νεότερες δηλώσεις του σήμερα (9/12/2021), ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, διερωτήθηκε πώς μπορεί το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει καθημερινά πληρότητα σε ΜΕΘ της τάξης του 97% με 98% την ώρα που 120 ασθενείς βρίσκονται διασωλημένοι σε απλές κλίνες.
Ο κ. Γιαννάκος επικαλέστηκε την περίπτωση του Μητροπολίτη Αγρινίου ο οποίος μόλις χρειάστηκε διασωλήνωση μέσα σε τρεις ώρες μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, την ώρα που 58χρονος, με υποκείμενα νοσήματα στο ίδιο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο Αγρίνιου περίμενε επί πέντε μέρες διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ να αδειάσει κρεβάτι.
«Το κατήγγειλε η σύζυγός του, ανάπηρη και η ίδια, και μόλις το θέμα αναδείχθηκε και μέσω της ΕΡΤ, τότε μόνο βρέθηκε κρεβάτι και πήγε στα Γιάννενα.
Τότε γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας;» διερωτήθηκε ο κ.Γιαννάκος, τονίζοντας πως δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς, απλά διαπιστώνει ότι προκύπτουν ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαχείριση και κατανομή των κενών κλινών στο πληροφοριακών σύστημα.
«Έχουμε 705 διασωληνωμένους και οι ΜΕΘ είναι 647.
Δεν μιλώ για VIP ΜΕΘ, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί το υπουργείο δεν ανακοινώνει 100% πληρότητα, και γιατί όταν εμφανίζεται κάποιος επώνυμος βρίσκει πιο γρήγορα ΜΕΘ σε σχέση με άλλους που μπορεί να καταλήγουν στους θαλάμους» είπε ο κ.Γιαννάκος, ο οποίος κατήγγειλε το υπουργείο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας ενώ παρέπεμψε και στον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, είχε κάνει λόγο για ΜΕΘ «καβάτζα» επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία.

Η απάντηση από την ΕΙΝΑΠ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε πως δεν είναι σε γνώση της τέτοιου είδους καταγγελίες.
«Δεν έχουμε καμία καταγγελία στην ΕΙΝΑΠ για κενές κλίνες ΜΕΘ. Για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν υπάρχουν VIP ασθενείς. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου όλοι είναι ίδιοι» είπε η κ. Παγώνη καταλογίζοντάς του ότι δεν έχει καταλάβει τη διαδικασία και τονίζοντας πώς δεν γίνεται επιλογή ασθενών καθώς υπάρχουν κριτήρια.
Όπως είπε, η διακίνηση των ασθενών γίνεται μεταξύ γιατρού ΜΕΘ και γιατρού τμήματος, διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και τόνισε πως δεν υπάρχει γιατρός σε μονάδα που να γνωρίζει για κενό κρεβάτι και να μην μεταφέρει άρρωστο.
Η ίδια έκανε λόγο για «σκιά» πάνω στους γιατρούς που έχουν δώσει τόσο αγώνα.
«Επιτέλους αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας. Παλεύουμε κι εμείς για περισσότερες ΜΕΘ» είπε η κα.Παγώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης