Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές του καφέ - Στα 2,50 δολάρια ανά λίβρα τα futures στο Intercontinental Exchange

Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές του καφέ - Στα 2,50 δολάρια ανά λίβρα τα futures στο Intercontinental Exchange
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης έφτασαν τα 2,50 δολάρια

Νέο υψηλό δεκαετίας σημειώνει η τιμή του καφέ, με εταιρείες και traders να σπεύδουν να «κλειδώσουν» προμήθειες λόγω της εκρηκτικής ανόδου της ζήτησης αλλά και της συνεχιζόμενης άσχημης κατάστασης που επικρατεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συναλλασσόμενοι στρέφονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που τους επιτρέπουν παραδόσεις σε προκαθορισμένη τιμή, εξαιτίας της ανησυχίας ότι μπορεί να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα στη «φυσική αγορά», όπου μπορούν να είναι πιο επιλεκτικοί σχετικά με το προϊόν που θα λάβουν.
Με τη σειρά τους, τα αποθέματα απορροφώνται από το Intercontinental Exchange, έναν από τους κύριους τόπους διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ, γεγονός που έχει ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των futures, όπως αναφέρουν οι traders.
Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές των futures για τους κόκκους arabica υψηλής ποιότητας τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στα 2,50 δολάρια ανά λίβρα – σχεδόν σε διπλάσια τιμή σε σύγκριση με τις αρχές του 2021. Την ίδια στιγμή, το Coffee Exporters Council of Brazil, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, δήλωσε ότι οι όγκοι των εξαγωγών τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 24% σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι ναύλοι για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων αποτελούν άλλη μία αιτία για την αύξηση της τιμής, καθώς έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος. Σύμφωνα με τη Rabobank, «Με περισσότερο καφέ… κολλημένο στη μεταφορά, η ζήτηση δεν καλύπτεται».
Από την άλλη, η απότομη άνοδος στη τιμή του καρπού των καφεόδεντρων περιόρισε τις εξαγωγές, ενώ πολλοί παραγωγοί σε Βραζιλία, Κολομβία και Αιθιοπία λόγω της αύξησης του κόστους εισροών είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.
«Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί arabica, η Βραζιλία, η Κολομβία και η Αιθιοπία, αντιμετωπίζουν ποσοστά χρεοκοπιών, καθώς οι αγρότες αποτυγχάνουν να παραδώσουν καφέ σε συμφωνημένες τιμές, με αποτέλεσμα να μην μεταπωλούν σε υψηλότερες τιμές», ανέφερε το USDA. η τελευταία έκθεση για τον βραζιλιάνικο καφέ.
Σημαντικό πλήγμα επέφερε επίσης ο κακός καιρός, που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη φετινή παραγωγή, ενώ η παραλλαγή Όμικρον δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το κερασάκι στην τούρτα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης