Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το φθηνό ρεύμα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους έριξαν τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Το φθηνό ρεύμα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους έριξαν τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
Οι Έλληνες έχουν φορτωθεί τέσσερα Μνημόνια για να ορθοποδήσει το χρεοκοπημένο Δημόσιο αλλά μια ειδική κατηγορία εργαζομένων δεν χάνει τα κεκτημένα
Σχετικά Άρθρα

Οι παροχές έκπτωσης μειωμένου ρεύματος στους υπαλλήλους και συνταξιούχους του ΑΔΜΗΕ ΑΕ όπως και η εφαρμογή συλλογικής σύμβασης εργασίας ΕΣΣΕ 2021 -2024 περιόρισαν την κερδοφορία της εισηγμένης εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η οποία ενσωματώνει το 50% του μεγεθών του ΑΔΜΗΕ ΑΕ.
Οι Έλληνες έχουν φορτωθεί τέσσερα Μνημόνια για να ορθοποδήσει το χρεοκοπημένο Δημόσιο αλλά μια ειδική κατηγορία εργαζομένων δεν χάνει τα κεκτημένα και οι έξτρα απολαβές σε εργαζόμενους της ΔΕΗ συνεχίζονται αδιαλείπτως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνουν και το ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους της ενέργειας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.
Τα οικονομικά μεγέθη του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ΑΕ επηρεάστηκαν από τις προσφερόμενες παροχές διότι η κερδοφορία της εισηγμένης μειώθηκε κατά 3 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης τους κόστους της ενέργειας και οι θεματοφύλακες της συμφωνίας έπρεπε να συμμετέχουν με περισσότερα για χρήματα για την τήρηση της συμφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε περιορίστηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση σε 146,5 εκατ. ευρώ έναντι 149,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020.
Το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 146,0 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του εννεαμήνου 2020, εξαιρώντας τα ακόλουθα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια:
α) πρόβλεψη για την έκπτωση μειωμένου ρεύματος που δίνεται σε υπαλλήλους και συνταξιούχους της Εταιρείας και προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού συνολικού ποσού 0,5 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ποσού 0,3 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020,
β) επιβάρυνση λόγω αναδρομικής χρέωσης ποσού 1,05 εκατ. ευρώ που οφείλεται σε αμοιβές προς στο τεχνικό προσωπικό από την εφαρμογή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας ΕΣΣΕ 2021-2024 το 3ο τρίμηνο 2021

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο εννεάμηνο του 2021

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά 2,6% και υποχώρησαν σε 29,5 εκατ. ευρώ από 30,3 σημειώνοντας πτώση κατά 2,6% .
Η ανοδική πορεία των εσόδων του Ομίλου που ξεκίνησε στο 2 ο τρίμηνο του έτους, διατηρήθηκε στο 3 ο τρίμηνο και αναμένεται να συνεχιστεί και στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ τα σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί συνεχίζουν την απρόσκοπτη πορεία τους προς την υλοποίησή τους.
Κατά συνέπεια, τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα της ΑΔΜΗΕ ΑΕ στο εννεάμηνο 2021 ανήλθαν στα 213,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 1,7% έναντι 210,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020 που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της ζήτησης φορτίων από το 2 ο τρίμηνο και μετά, αλλά και από τον επαναπροσδιορισμό των χρεώσεων χρήσης συστήματος για το Απαιτούμενο Έσοδο του 2021 που προχώρησε η ΡΑΕ σε απόφασή 2
της με ισχύ από την 1 η Αυγούστου 2021.
Σημειώνεται πως η υποανάκτηση των αντίστοιχων χρεώσεων των επτά πρώτων μηνών του έτους αναμένεται να ανακτηθούν στο Απαιτούμενο Έσοδο του 2023.
Η πορεία των Διασυνδέσεων με τα νησιά
Το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης.
Έως το 2030 αναμένεται να έχουν διασυνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου διασφαλίζοντας αξιόπιστη, καθαρή και φθηνή ηλεκτροδότηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement