Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Το casus belli είναι ένα τεράστιο ζήτημα, πρέπει να φύγει από τη μέση

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Το casus belli είναι ένα τεράστιο ζήτημα, πρέπει να φύγει από τη μέση

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής

Σχετικά Άρθρα

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καλώντας της να άρει το casus belli.
Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ότι η χώρα μας παραμένει ανοιχτή σε διάλογο στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μια και μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δυο κράτη και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

«Προς όφελος της Τουρκίας, η άρση του casus belli»

«Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει αυτά που διακηρύττει σε τρίτους συνομιλητές: ότι θέλει τον διάλογο αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Όχι έναν διάλογο προσχηματικό βασισμένο σε γενικότητες. Αυτό της ζητάμε. Να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας και να υπάρξει αποδοχή αυτού του συγκεκριμένου πλαισίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Το casus belli είναι τεράστιο ζήτημα. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυώνεται αν η άλλη χώρα, η Ελλάδα, ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της».
«Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να αποδεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς το δικό της όφελος να άρει το casus belli», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το Κυπριακό

Αναφερθείς εξάλλου στο Κυπριακό, ο Ν. Δένδιας τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας τονίζοντας ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Τέλος, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., υπογράμμισε ότι ευρωπαϊκή προοπτική σημαίνει τήρηση της αιρεσιμότητας, δηλαδή τήρηση όλων των υποχρεώσεων των χωρών αυτών, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης