Οικονομία

Αναστασάτος (Eurobank): Στα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της εκτίμησης για το 2021

Αναστασάτος (Eurobank): Στα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της εκτίμησης για το 2021

Σχόλιο του Δρ Τάσου Αναστασάτου, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, αναφορικά με τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου

Η ισχυρή επίδοση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 3ο τρίμηνο σε συνδυασμό με καλή επίδοση των πρόδρομων δεικτών του 4ου τριμήνου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση επί τα βελτίω του συνολικού αποτελέσματος του έτους.

Αυτό ανέφερε ο Δρ Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, αναφορικά με τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2020 (YoY) παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.
Η ανάκαμψη βασίστηκε, σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 8,6% σε ετήσια βάση (και της δημόσιας κατά 5,7%, περίπου όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα), καθώς και των εξαγωγών κατά 48,6% λόγω ισχυρού θετικού αποτελέσματος βάσης κυρίως στον τουρισμό.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, οι επενδύσεις παγίων αυξήθηκαν κατά 18,1% σε ετήσια βάση αλλά οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 5% λόγω αντιστροφής της συσσώρευσης αποθεμάτων κατά τα προηγούμενα τρίμηνα.
Από τις επενδύσεις παγίων, ισχυρή ανάκαμψη σημειώνουν οι κατοικίες (άνω του 75% ετήσια μεταβολή αλλά από χαμηλή βάση), αλλά και οι υπόλοιπες, αναπτυξιακά κρίσιμες κατηγορίες κεφαλαιουχικών αγαθών (άλλες κατασκευές, μεταφορικός και μηχανολογικός εξοπλισμός) κινούνται πέριξ του +20% YoY και μόνο o εξοπλισμός τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας είναι στο +5% YoY.
Προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των εισαγωγών κατά 21,7% YoY η οποία αναμένεται να έχει συνέχεια λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και αερίου, της ανάκαμψης της κατανάλωσης, καθώς και το σημαντικό περιεχόμενο εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που ενσωματώνει η ελληνική παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, η ισχυρή επίδοση του 3ου τριμήνου σε συνδυασμό με καλή επίδοση των πρόδρομων δεικτών του 4ου τριμήνου που υπάρχουν διαθέσιμοι (Οικονομικό Κλίμα, PMI), δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση επί τα βελτίω του συνολικού αποτελέσματος του έτους.

Καλύτερα τα στοιχεία των δύο προηγούμενων τριμήνων

Σε αυτό συμβάλει και η επί τα βελτίω αναθεώρηση των προηγούμενων δύο τριμήνων (-1,9% YoY στο 1ο τρίμηνο, από -2,3% YoY που εκτιμάτο προηγουμένως, και +16,6% YoY στο 2ο τρίμηνο, από 16,2% YoY που εκτιμάτο προηγουμένως). Υπενθυμίζεται ότι οι αναθεωρήσεις επί τα βελτίω των προηγούμενων τριμήνων σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αναθεώρηση επί τα χείρω της ύφεσης του 2020 (σε -9% YoY από -8,2% YoY στην πρώτη εκτίμηση) που ενίσχυσε την θετική επίδραση βάσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ βρίσκεται ήδη σε επίπεδα άνω των επιπέδων προ κρίσεως (περίπου +1,2% έναντι -0,5% μέσο όρο Ευρωζώνης) και άρα η κυκλική ανάκαμψη έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί.
Επομένως, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν προβλεφθεί από τους επίσημους φορείς για το επόμενο έτος είναι εφικτοί, δεδομένης όμως και της απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, θα πρέπει να βασιστούν στις μακροχρόνιες διαρθρωτικές προσδιοριστικές παραμέτρους της ανάκαμψης.
Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει μία σημαντική επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898