Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνικό καταστροφής στην Ινδονησία: Στους 13 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Semeru – Στους 57 οι τραυματίες

Σκηνικό καταστροφής στην Ινδονησία: Στους  13 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Semeru – Στους 57 οι τραυματίες
Tουλάχιστον 11 χωριά της περιοχής Lumajang καλύφθηκαν από ένα παχύ στρώμα στάχτης, που έχει κρύψει σχεδόν τελείως σπίτια και αυτοκίνητα

Σε τουλάχιστον 13 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Semeru στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας και σε 57 οι τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.
Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους, ενώ τουλάχιστον 11 χωριά της περιοχής Lumajang καλύφθηκαν από ένα παχύ στρώμα στάχτης, που έχει κρύψει σχεδόν τελείως σπίτια και αυτοκίνητα και έχει προκαλέσει τον θάνατο ζώων.
«Ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στους 13», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB), διευκρινίζοντας ότι 10 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από ορυχείο στο οποίο είχαν παγιδευτεί στις 4/12 μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.
Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, τουλάχιστον 57 άνθρωποι τραυματίστηκαν και οι 41 από τους οποίους έχουν υποστεί εγκαύματα.

Η έκρηξη του ηφαιστείου

Το ηφαίστειο Semeru , που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ιάβας, εξερράγη το Σάββατο 4/12 λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), εκτοξεύοντας σύννεφα καπνού και τέφρας στον ουρανό, ενώ προκάλεσε πανικό στους κατοίκους των γύρω χωριών που διέφυγαν σε κοντινές περιοχές.
Βίντεο δείχνουν χωρικούς να εγκαταλείπουν την ζώνη του ηφαιστείου την ώρα που ένα παχύ σύννεφο τέφρας και καπνού καλύπτει την περιοχή.
Ένα παχύ στρώμα στάχτης κάλυψε τουλάχιστον 11 χωριά της περιοχής Lumajang, ενώ περίπου 900 άνθρωποι χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν σε καταφύγια και τεμένη.
Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να μην πλησιάζουν σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου, επειδή ο αέρας στην περιοχή είναι επικίνδυνος για τους ευάλωτους ανθρώπους εξαιτίας της σκόνης από την ηφαιστειακή τέφρα.
Ήδη, οι υπηρεσίες διάσωσης απέστειλαν στην περιοχή βοήθεια σε τρόφιμα, μάσκες και σάκους για πτώματα.
indonesia2.JPG
Σκηνικό καταστροφής

Από την έκρηξη του ηφαιστείου Semeru που είναι το πιο ψηλό όρος της Ιάβας, και φτάνει τα 3.676 μέτρα, καταστράφηκε τουλάχιστον μια γέφυρα στην Lumajang, που είχε σαν συνέπεια να δυσχεράνει το έργο των συνεργείων διάσωσης.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε από την υπηρεσία διάσωσης παρουσιάζεται ένα σκηνικό καταστροφής, με σκεπές και φοίνικες να καλύπτονται από τις στάχτες και συντρίμμια να έχουν καλύψει το έδαφος.
indonesia.JPG
Σημειώνεται ότι η τελευταία μεγάλη έκρηξη του εν λόγω ηφαιστείου είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2020 και οι αρχές είχαν από τότε διατηρήσει στην δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή για ηφαιστειακή έκρηξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης