Διεθνή

Macron: Η ΕΕ μεθοδεύει το άνοιγμα κοινής διπλωματικής αποστολής στο Αφγανιστάν

Macron: Η ΕΕ μεθοδεύει το άνοιγμα κοινής διπλωματικής αποστολής στο Αφγανιστάν
Αυτό είναι ένα διαφορετικό διάβημα από μια πολιτική αναγνώριση ή έναν πολιτικό διάλογο με τους Ταλιμπάν (...) θα έχουμε μια εκπροσώπηση μόλις μπορέσουμε να την ανοίξουμε, επισήμανε ο Ε. Macron
Σχετικά Άρθρα

Ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται για το άνοιγμα μιας κοινής διπλωματικής αποστολής στο Αφγανιστάν, η οποία θα επιτρέψει στους πρεσβευτές τους να επιστρέψουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα Σάββατο 4/12, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Δυτικές χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους συνεργασίας με τους Ταλιμπάν αφότου αυτοί κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους από τη χώρα.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους και απέσυραν τους διπλωμάτες τους.

"Σκεφτόμαστε μια οργάνωση ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (...) έναν κοινό τόπο για αρκετούς Ευρωπαίους, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στους πρεσβευτές μας να είναι παρόντες", δήλωσε ο Macron από την Ντόχα, προτού αναχωρήσει για την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες και άλλες τηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά μια επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγορούν για μη τήρηση των δεσμεύσεών τους για την σύσταση μιας κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων των πλευρών στο Αφγανιστάν και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων.

Δεν είναι πολιτική αναγνώριση των Ταλιμπάν

"Αυτό είναι ένα διαφορετικό διάβημα από μια πολιτική αναγνώριση ή έναν πολιτικό διάλογο με τους Ταλιμπάν (...) θα έχουμε μια εκπροσώπηση μόλις μπορέσουμε να την ανοίξουμε", πρόσθεσε ο Macron, διευκρινίζοντας ότι ακόμη χρειάζεται να αποσαφηνιστούν ζητήματα ασφαλείας.
Σε ανακοίνωσή της έπειτα από συνομιλίες που έγιναν με τους Ταλιμπάν πριν από μια εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μπορεί να ανοίξει μια αποστολή σύντομα.
"Η αντιπροσωπεία της ΕΕ υπογράμμισε ότι η πιθανότητα εγκαθίδρυσης μιας ελάχιστης παρουσίας στην Καμπούλ, κάτι το οποίο δεν θα συνεπάγεται αναγνώριση, θα εξαρτηθεί άμεσα από την κατάσταση της ασφάλειας, όπως και δραστικές αποφάσεις των ντε φάκτο αρχών να επιτρέψουν στην ΕΕ να διασφαλίσει επαρκή προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεών της", αναφερόταν στην ανακοίνωση.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ξεχωριστά χθες, Παρασκευή, ότι πραγματοποίησε με τη βοήθεια του Κατάρ μια αποστολή απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν περισσότερων από 300 ανθρώπων, κυρίως Αφγανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης