Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Σκάνδαλο η καταδίκη της Αφρικής λόγω της παράλλαξης Omicron

Guterres (ΟΗΕ): Σκάνδαλο η καταδίκη της Αφρικής λόγω της παράλλαξης Omicron
Άδικα και αναποτελεσματικά τα κλεισίματα των συνόρων λόγω της Omicron τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ
Άδικα, τιμωρητικά και αναποτελεσματικά χαρακτήρισε τα κλεισίματα των συνόρων λόγω της παράλλαξης Omicron o γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
O Guterres έκανε λόγο για μια μορφή «απαρτχάιντ» σε βάρος της Αφρικής και κάλεσε να προτιμηθεί να γίνονται περισσότερα τεστ στους ταξιδιώτες.
«Με αυτόν τον ιό που δεν γνωρίζει σύνορα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που απομονώνουν μια χώρα ή μια περιοχή δεν είναι απλά βαθιά άδικοι και τιμωρητικοί, είναι αναποτελεσματικοί», είπε ο Guterres, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» την «καταδίκη» της Αφρικής, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί παραμένει ακόμη πολύ χαμηλό.
Αναφερόμενος στη Νότια Αφρική, που ενημέρωσε τον υπόλοιπο κόσμο για τον εντοπισμό της παραλλαγής Omicron την 24η Νοεμβρίου και βλέπει τη μια χώρα πίσω από την άλλη να κλείνει τα σύνορα στους πολίτες της, ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε πως οι χώρες δεν πρέπει να υφίστανται «συλλογική τιμωρία επειδή εντόπισαν και μοιράστηκαν κρίσιμα επιστημονικά και υγειονομικά δεδομένα με τον κόσμο».
«Αυτό είναι άδικο, είναι ανήθικο.
Απευθύνω πολύ σθεναρή έκκληση—έκκληση στην κοινή λογική.
Έχουμε όλα τα εργαλεία για να γίνονται ταξίδια με απόλυτη ασφάλεια.
Ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να αποφύγουμε ετούτο το απαρτχάιντ μιας μορφής, επιτρέψτε μου να πω, το οποίο βρίσκω απαράδεκτο.
Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης, η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται να μην έχει τα εμβόλια που χρειάζεται για τον λαό της.
Η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται επειδή δεν έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αναζωογονήσει τις οικονομίες της.
Η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται, χωρίς να ευθύνεται αυτή για την κλιματική αλλαγή, να υποστεί τις χειρότερες συνέπειες των κλιματικών καταστροφών, χωρίς να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πληθυσμών της» υποστήριξε ο Guterres.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης