Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Τουρκία άλλαξε εσπευσμένα υπουργό οικονομικών; - Η κατάρρευση της λίρας και η πολιτική επιτοκίων έφερε την σύγκρουση με Erdogan

Γιατί η Τουρκία άλλαξε εσπευσμένα υπουργό οικονομικών; - Η κατάρρευση της λίρας και η πολιτική επιτοκίων έφερε την σύγκρουση με Erdogan
Η κεντρική τράπεζα από την μια πρέπει να ρίξει τα επιτόκια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να μειώσει τον πληθωρισμό αλλά από την άλλη καθίσταται λεία στις ορέξεις των κερδοσκόπων, το εθνικό νόμισμα
Σχετικά Άρθρα

Ο Νουρεντίν Νεμπάτι αντικαθιστά τον Ελβάν στη θέση του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Ελβάν μετά την παραίτησή του από τη θέση.
Ο Έλβαν υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας από τον Νοέμβριο του 2020.
Έντονος υποστηρικτής της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Προέδρου Erdogan, ο Νεμπάτι τόνισε πρόσφατα ότι οι «κερδοσκοπικές επιθέσεις» στην τουρκική λίρα δεν θα αφήσουν μόνιμη ζημιά.
Εν μέσω υψηλής αστάθειας, η λίρα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου στις 14 λίρες ανά δολάριο… ενώ εσχάτως έχει σταθεροποιηθεί στις 13,3 λίρες ανά δολάριο.
Ο Erdogan υπερασπίστηκε την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 15% ενώ ο πληθωρισμός είναι 20%.
Μόλις πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προέβη σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για να ανακόψει την κατολίσθηση της λίρας.

Σοβαρές διαφωνίες με τον Erdogan

Ο βασικός λόγος της παραίτησης του υπουργού οικονομικών ήταν οι διαφωνίες του με τον Erdogan για τα επιτόκια και την διαχείριση της κρίσης στο νόμισμα.
Ο Erdogan υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια θα συμβάλλουν στην μείωση του υψηλού πληθωρισμού που ανέρχεται στο 20%, ωστόσο ο παραιτηθείς υπουργός οικονομικών είχε διαφωνήσει καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια… επιτρέπουν τις ακραίες κερδοσκοπικές κινήσεις στην τουρκική λίρα.
Η κεντρική τράπεζα από την μια πρέπει να ρίξει τα επιτόκια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να μειώσει τον πληθωρισμό αλλά από την άλλη καθίσταται λεία στις ορέξεις των κερδοσκόπων, το εθνικό νόμισμα.
Η τουρκική λίρα συνεχίζει να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και το καθεστώς αυτό δεν θα αλλάξει εύκολα, η οικονομική και νομισματική κρίση στην Τουρκία βαθαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης