Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση -1,18% ο S&P 500 στη Wall Street - Ανησυχίες για πληθωρισμό, πρώτο κρούσμα Omicron στις ΗΠΑ

Πτώση -1,18% ο S&P 500 στη Wall Street - Ανησυχίες για πληθωρισμό, πρώτο κρούσμα Omicron στις ΗΠΑ

Πτώση στη Wall μετά το κρούσμα Omicron στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Πλήρη αλλαγή σκηνικού στη Wall Street έφερε η είδηση για εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του μεταλλαγμένου στελέχους Omicron στις ΗΠΑ, καθώς ξεφούσκωσε την ανοδική αντίδραση που επιχειρήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 1/12.
Η μεταβλητότητα είναι έκδηλη στην αγορά καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Omicron, ενώ οι επενδυτές αφομοιώνουν και τα νέα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve ενώπιον του Κογκρέσου.
Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι οι κίνδυνοι για «επίμονο» υψηλό πληθωρισμό έχουν «σαφώς αυξηθεί», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα προσαρμοστεί.
«Η (σ.σ. νομισματική) πολιτική έχει προσαρμοστεί σε αυτό και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται», τόνισε ο Powell στην Επιτροπή, προσθέτοντας: «Έχουμε δει ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος.
Έχουμε δει ότι οι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού είναι πιο επίμονοι».
Η αγορά εξέλαβε το σχόλιο του κεντρικού τραπεζίτη ως σήμερα ότι η Fed θα επιταχύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, όπως έκανε και εχθές, κατά την πρώτη ημέρα ακρόασής του από την Επιτροπή του Κογκρέσου, οπότε δήλωσε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα συζητηθεί η επιτάχυνση του tapering, με αύξηση του ρυθμού τερματισμού του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ως απόρροια της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης αλλά και των εκτιμήσεων ότι το ράλι του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα του 2022.
Η εξέλιξη αυτή, σε μια στιγμή που είναι έκδηλη η αβεβαιότητα λόγω της μετάλλαξης Omicron, πυροδότησε φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ήδη αποφασίσει να αλλάξει την πολιτική της και να ακολουθήσει μια προσέγγιση λιγότερο υποστηρικτική για την οικονομική ανάπτυξη.
Ανοδικά, πάντως, επανήλθαν σήμερα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να σκαρφαλώνει πίσω στο 1,5% μετά την πτώση κατά 8 μονάδες βάσης την Τρίτη, στο 1,45%, εν μέσω φόβων ότι η πανδημία θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ της παραλλαγής Omicron της Covid-19 εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε σήμερα 1/12 ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος A. Fauci.
Το πρόσωπο που φέρει την παραλλαγή είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και διαγνώστηκε θετικό επτά ημέρες αργότερα, είπε ο Fauci.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το άτομο αυτό, που ήταν πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19 αλλά δεν είχε λάβει αναμνηστική δόση, εκδήλωσε ήπια συμπτώματα και τέθηκε σε αυτοαπομόνωση.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,34% στις 34.022,04 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -1,18% στις 4.513,04 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,83% στις 15.254,05 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τη δημιουργία 534.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2021 ανακοίνωσε η ADP.
Οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν ελαφρώς τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, όπως αναμενόταν, ωστόσο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για τη δημιουργία 506 χιλ. θέσεων εργασίας.
Στον κλάδο υπηρεσιών, δημιουργήθηκαν 424 χιλ. θέσεων τον Νοέμβριο.
Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με κέρδη άνω των 500.000 θέσεων εργασίας.
Τα δεδομένα ενδέχεται να προσφέρουν μια πρόγευση της μηνιαίας έκθεσης απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν νέα ισχυρή βελτίωση για την απασχόληση τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την έρευνα της Wall Street Journal, οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση 573.000 θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα μετά την προσθήκη 531.000 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι έχει οριστικοποιήσει τα εταιρικά της σχέδια έως το 2027, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των δαπανών για έργα που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, στα 15 δισ. δολάρια για τα επόμενα έξι χρόνια.
Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι σχεδιάζει να διατηρήσει πειθαρχημενες επενδύσεις κεφαλαίου, στο εύρος των 20-25 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2027.
Η Philip Morris International ανακοίνωσε πως αναμένει τα κέρδη του 2021 στα 5,74-5,79 δολάρια ανά μετοχή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιγάρων αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη 5,98-6,03 δολαρίων ανά μετοχή.
Η εταιρεία αναμένει ισχυρό momentum στις δραστηριότητες IQOS παρά την επίπτωση της έλλειψης προμήθειας ημιαγωγών.
Αναμένει ακόμη βελτιωμένη αύξηση των χρηστών IQOS στο δ΄ τρίμηνο.
Η Domino’s Pizza Group ανακοίνωσε ότι ο μη εκτελεστικος αντιπρόεδρος, Colin Halpern, θα αποχωρήσει από την εταιρεία μετά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του 2022.
Ο Halpern ίδρυσε το brand της πίτσας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, και στη συνέχεια ηγήθηκε της εισαγωγής της εταιρείας στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου το 1999.
Η εταιρεία τόνισε πως ο Halpern αποχωρεί για να επικεντρωθεί στα επιχειρηματικά του συμφέροντα στις ΗΠΑ.

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ελπίδες για εμβόλια και Omicron

Με κέρδη υποδέχτηκαν τον Δεκέμβριο 2021 οι ευρωαγορές αντιδρώντας στις χθεσινές απώλειες εν μέσω κλίματος ανησυχίας για την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο η νέα μετάλλαξη να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα υφιστάμενα εμβόλια.
Στο μέτωπο της πανδημίας, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Ισραήλ σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer έναντι της μετάλλαξης Omicron για τον κορωνοϊό.
Οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες ύστερα από έναν δύσκολο Νοέμβριο, αν και παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν το παραλλαγμένο στέλεχος Omicron θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα τους χειμερινούς μήνες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν άνοδο 2% αφού οι τιμές του χαλκού ανέκαμψαν καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ενώ οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου κατέγραψαν άλμα 2,1% εν όψει συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, κατά την οποία οι μεγάλοι παραγωγοί θα συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν σε πιθανή μείωση της ζήτησης.
Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν και οι τελευταίες, προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρώζωνη.
Στην έκθεση του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ο Οργανισμός τοποθετεί την ανάπτυξη στο 5,2% το 2021, 4,3% το 2022 και 2,5% το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,3% το 2021 και 4,6% το 2022.
Ο βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί ο Οργανισμός, είναι το ρέχον ράλι του πληθωρισμού να κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, με τις τιμές να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο +2,47% στις 15.472,67 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε +1,55% στις 7.168,68 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 6.881,87 μονάδες με άνοδο +2,39%.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σταθεροποιητικά κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τον δείκτη PMI της IHS Markit να ενισχύεται οριακά στις 58,4 μονάδες, από 58,3 τον Οκτώβριο, μετά από τέσσερις διαδοχικούς μήνες επιβράδυνσης.
Παρόλα αυτά, τα εργοστάσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια, λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και την άνοδο του πληθωρισμού.
«Ένας ισχυρός ΡΜΙ αποκαλύπτει πόσο δύσκολες είναι οι επιχειρηματικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις μεταποίησης αυτή την περίοδο.
Αν και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, όπως φαίνεται από την περαιτέρω σταθερή βελτίωση της ροής νέων παραγγελιών, οι εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να επιδεινώνονται με ανησυχητικό ρυθμό», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Deutsche Bank επεκτείνει τις δραστηριότητές της διαχείρισης πλούτου στην Ινδία με μια ομάδα νέων προσλήψεων, στο πιο πρόσφατο βήμα της τράπεζας για να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό εύπορων πελατών της στη χώρα.
Μεταξύ των πρόσφατων προσλήψεων, ο Rajasekar Ayyalu έχει ενταχθεί στο δυναμικό της τράπεζας ως διευθυντής στο Chennai, από την προηγούμενη θέση του ως εκτελεστικός διευθυντής στην Julius Baer.
Οι Jai Bhatia, Sanyam Sharma, Anjali Vashisth, Manish Lalwani, έχουν ήδη ενταχθεί στα γραφεία στο Νέο Δελχί και στη Βομβάη, ως relationship manager.
Η τράπεζα έχει προσλάβει περισσότερους από 15 νέους τραπεζίτες και επαγγελματίες προϊόντων σε διάφορους τομείς από το 2021.
Η Banca Monte dei Paschi di Siena, έχει κάνει βήματα για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Κομισιόν, καθώς προσπαθεί να χαράξει το μέλλον της μετά την κατάρρευση των σθνομιλιών για την πώλησή της στην UniCredit.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει έλθει σε επαφή με το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας για να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία διέσωσε την MPS το 2017, έχει διορία μέχρι τον Απρίλιο να την ιδιωτικοποιήσει πάλι, με βάση τη συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την UniCredit για την εξαγορά της Monte dei Paschi, η ιταλική κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με την Κομισιόν για να πάρει παράταση της προσθεσμίας, ανακοίνωσε η MPS στις 4 Νοεμβρίου.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε επίσης συνομιλίες με την Κομισιόν για να καθορίσει τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η τράπεζα αναφορικά με το κεφάλαιο της.
Η MPS τόνισε πως επανεξετάζει το επιχειρηματικό της πλάνο, ότι εξετάζει πιθανή αύξηση κεφαλαίου και ότι αναμένει από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να αξιολογήσουν την παρέμβαση του ιταλικού δημοσίου στην εταιρεία, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο.

Κέρδη στην Ασία

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια , με τους επενδυτές να παραμένουν πάντως νευρικοί για τις εξελίξεις σε σχέση με το τελευταίο στέλεχος του κορονοϊού που ενδεχομένως να αποδειχτεί περισσότερο ανθεκτικό στα εμβόλια.
Ο εντοπισμός της μετάλλαξης Omicron στην Ιαπωνία ενέτεινε τις ανησυχίες ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα μέτρα για να περιοριστούν οι μολύνσεις, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα.
Οι ειδικοί αναφέρουν πάντως ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και το πώς αλληλεπιδρά με τα υφιστάμενα εμβόλια και θεραπείες.
Η ιαπωνική κυβέρνηση διεύρυνε την ταξιδιωτική απαγόρευση για ξένους πολίτες που έρχονται στη χώρα, απαγορεύοντας την είσοδο σε πολίτες από 10 χώρες της νότιας Αφρικής.
Δύο ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες, η ANA και η JAL, επίσης ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τις κρατήσεις για πτήσεις προς την Ιαπωνία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1,3% στις 3.713 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,4% στις 27.935 μονάδες.
Ο Hang Seng ενισχύθηκε +0,8% στις 23.658 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,4% στις 3.576 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης