Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Έρχονται πρόστιμα έως 7.200 ευρώ για τους ανεμβολίαστους - Κοινή γραμμή με την Ελλάδα

Αυστρία: Έρχονται πρόστιμα έως 7.200 ευρώ για τους ανεμβολίαστους - Κοινή γραμμή με την Ελλάδα
Από τον Φεβρουάριο του 2022 όλοι οι κάτοικοι της Αυστρίας θα είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν
Σχετικά Άρθρα
H Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που θα επιβάλλει πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, καθώς η Αυστρία, η οποία άνοιξε τον χορό του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρώπη, ετοιμάζει την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2022 όλοι οι κάτοικοι της Αυστρίας θα είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν.
Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ, αποκαλύπτει το προσχέδιο του Αυστριακού νόμου για τον εμβολιασμό COVID-19.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά όλα τα άτομα που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Αυστρία.
Από τη νομοθεσία εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω κινδύνου για τη ζωή και την υγεία τους, σύμφωνα με το προσχέδιο κανονισμού που είδε η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Στο προσχέδιο παραμένει ανοιχτό το αν θα είναι υποχρεωτικοί και οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί ή κατά πόσο οι αποθεραπευθέντες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους εμβολιασθέντες, κάτι που θα καθοριστεί περαιτέρω με υπουργικές αποφάσεις.

Τι προβλέπει το προσχέδιο νόμου

Σύμφωνα με το Euractiv, όποιος αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες θα καλείται στις περιφερειακές διοικητικές αρχές και αν εξακολουθήσει να αγνοεί τις κλήσεις επί δύο φορές, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 3.600 ευρώ.
Σε περίπτωση που η παραβίαση του νόμου για τον εμβολιασμό COVID θέσει άλλα άτομα σε «σοβαρό κίνδυνο» ή αν συνεχίσουν να αγνοούν την εντολή, θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ.
Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 6 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, η αυστριακή εφημερίδα die Presse είχε στην κατοχή της το προκαταρκτικό σχέδιο πρότασης νωρίτερα.
Η πρόταση θα συζητηθεί περαιτέρω αύριο, όταν ο υπουργός Υγείας Wolfgang Mückstein και η υπουργός που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του Συντάγματος Karoline Edtstadler, θα συναντηθούν με εμπειρογνώμονες και την αντιπολίτευση για να συζητήσουν την περαιτέρω πορεία.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ορισμένα στοιχεία που παραμένουν ασαφή, ιδίως εάν κάποιος εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί ακόμη και μετά την επιβολή προστίμων.
Σύμφωνα με την Die Presse, μία από τις λύσεις που συζητήθηκαν είναι ότι όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν πρόστιμο κάθε έξι μήνες.

Μέτρα και αντιδράσεις

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η Αυστρία έλαβε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση εισήγαγε πλήρες lockdown στις 22 Νοεμβρίου, παράλληλα με την ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμοί θα καταστούν υποχρεωτικοί για να αποτραπεί η απώλεια ελέγχου της υγειονομικής κρίσης.
Η κατάσταση στην Αυστρία έχει γίνει ολοένα και πιο σοβαρή τους τελευταίους μήνες, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκονται κοντά στο όριο της πλήρους χωρητικότητας.
Ορισμένα κρατίδια έχουν προετοιμαστεί ακόμη και για διαλογή ασθενών, με το Σάλτσμπουργκ να έχει ορίσει ομάδα διαλογής που θα αποφασίζει για το ποιος θα λάβει θεραπεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε περίπτωση που ξεπεράσουν τη μέγιστη χωρητικότητα στις ΜΕΘ.
Η ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει εντείνει τις διαιρέσεις στην αυστριακή κοινωνία, με τον πρόεδρο Alexander van der Bellen να προειδοποιεί ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα ρήγματα να γίνουν βαθύτερα».
Το λαϊκιστικό FPÖ, το οποίο είχε χάσει προηγουμένως την εύνοια των ψηφοφόρων λόγω σειράς σκανδάλων διαφθοράς, κατάφερε να “επιστρέψει πολιτικά” μέσω των αντιεμβολιαστών.
Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της, ο αρχηγός του κόμματος FPÖ Herbert Kickl δήλωσε ότι «η Αυστρία είναι δικτατορία από σήμερα» και κάλεσε σε μαζικές διαμαρτυρίες για να καταπολεμήσει την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Μετά την ανακοίνωση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης