Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία ανάσα από τα 100 ευρώ και πάλι το φυσικό αέριο – Στο έλεος των ψυχρών εισβολών του χειμώνα η Ευρώπη

Μία ανάσα από τα 100 ευρώ και πάλι το φυσικό αέριο – Στο έλεος των ψυχρών εισβολών του χειμώνα η Ευρώπη

Η χειμερινή περίοδος θέρμανσης ξεκίνησε με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, μετά και τις τελευταίες ψυχρές εισβολές του χειμώνα που ασκούν πιέσεις στον ήδη πενιχρό όγκο φυσικού αερίου που έχει αποθηκευτεί.

Ειδικότερα, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο παράδοσης τον Ιανουάριο του 2022 έχουν ανέβει σε περισσότερα από 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), από το πρόσφατο χαμηλό των 65 ευρώ πριν από ένα μήνα.

Οι προηγούμενες προσδοκίες της αγοράς ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω των υφιστάμενων αγωγών και τον πρόσφατα ολοκληρωμένο αλλά μη εγκεκριμένο Nord Stream 2 δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρει το Reuters.
Αντίθετα, η χειμερινή περίοδος θέρμανσης ξεκίνησε με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Η βορειοδυτική Ευρώπη έχει πληγεί από επαναλαμβανόμενα κύματα ψυχρότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με τα αρχεία θερμοκρασίας που συγκεντρώθηκαν από τη Βάση Δεδομένων Αξιολόγησης του Κλίματος των ΗΠΑ.
Οι ημερήσιες θερμοκρασίες στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ένας δείκτης για τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Βορειοδυτικής Ευρώπης, ήταν κατά μέσο όρο περισσότερο από 0,4 βαθμούς Κελσίου κάτω από τον μακροπρόθεσμο εποχιακό μέσο όρο από τις αρχές Οκτωβρίου.


Ως αποτέλεσμα, ο όγκος του φυσικού αερίου που αποθηκεύεται στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 58 τεραβατώρες (TWh) σε σύγκριση με τις αρχές Οκτωβρίου.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου ήταν ήδη χαμηλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με όγκους στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης