Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η μετάλλαξη φοβίζει τις αγορές – Πιέσεις σε όλο το ταμπλό

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η μετάλλαξη φοβίζει τις αγορές – Πιέσεις σε όλο το ταμπλό
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Omicron επέστρεψαν στις αγορές και στο άνοιγμα οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχωρούν. Έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα κρίσιμο διάστημα μέχρι οι εταιρείες που έχουν τα εμβόλια να μας πουν αν καλύπτουν ή όχι τη μετάλλαξη. Στο ΧΑ σήμερα αναμένεται μεταβλητότητα αλλά και υψηλός τζίρος, αφού κλείνει ο μήνας, αλλά έχουμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Από αύριο θα ισχύσουν οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί.

Το άνοιγμα είναι πτωτικό και ο Γενικός Δείκτης πέρασε και πάλι κάτω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών. Κάτι ανάλογο παρατηρούμε και στον DAX 40. Ακολουθεί τις ξένες αγορές το ΧΑ και θα συνεχίσει να το κάνει. Απώλειες άνω του 1,5% στα πρώτα λεπτά με χαμηλό τζίρο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε αυτά και θεωρούμε ότι η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την απόφασή της να ζητήσει από τις εισηγμένες να ενημερώσουν για το τρίτο τρίμηνο, βελτίωσε την αξιοπιστία της αγοράς. Δε συνηθίζουμε να δίνουμε εύσημα, γιατί στο παρελθόν, ήτοι εδώ και πολλά χρόνια, δε βλέπαμε λόγους για να δώσουμε. Εδώ όμως πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να πούμε πως κερδίζει πόντους η Επιτροπή και η Βασιλική Λαζαράκου που είναι πρόεδρος.

Φανταστείτε, να μην είχε ζητηθεί και να μαθαίναμε τις επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις στα ετήσια αποτελέσματα που θα δημοσιεύονταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021. Και πρέπει να πούμε πως υπάρχουν εισηγμένες που δημοσίευσαν εξάμηνο στα τέλη Σεπτεμβρίου και μας παρουσίαζαν την εικόνα στρογγυλεμένη και τελικά στο τρίτο τρίμηνο είχαν ζημιές. Δηλαδή, δυο-τρεις μέρες πριν τη λήξη του τρίτου τριμήνου και δεν έκαναν αναφορά.

Επίσης παρατηρούμε πως κάποιες εισηγμένες μας δίνουν ενημέρωση για το τρίτο τρίμηνο μέχρι κέρδη προ φόρων και τόκων και όχι καθαρά. Δεν έχουν υποχρέωση άλλωστε, αλλά το βλέπουμε να γίνεται από κάποιες εταιρείες με υψηλό δανεισμό και προφανώς το κάνουν για να μη φανεί μικρότερη η κερδοφορία. Η αξιολόγηση επομένως των αποτελεσμάτων χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο δείκτης είχε πάει να κάνει την ανοδική διαφυγή, αλλά γύρισε γρήγορα πιο κάτω. Πλέον κινείται και πάλι εντός του εύρους της πολύμηνης συσσώρευσης. Το ζητούμενο είναι να μην πάει σημαντικά χαμηλότερα και τη σπάσει καθοδικά. Η τεχνική εικόνα έχει χαλάσει κάπως. Με σημαντικές απώλειες σήμερα η Alpha Bank (στην τιμή της αύξησης η μετοχή), η Πειραιώς και η Εθνική και με μικρότερες η Eurobank. Η Alpha Bank δημοσιεύει σήμερα αποτελέσματα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δημοσιεύει σήμερα εννεάμηνο και έχει και τηλεδιάσκεψη και ίσως η διοίκηση δώσει απαντήσεις για όλα όσα ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα. Με απώλειες 2% στο ξεκίνημα.

ΕΧΑΕ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα.

ΟΤΕ: Ξεχωρίζει στο ξεκίνημα καθώς είναι η μόνη μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με άνοδο και καλό όγκο.

FOURLIS: Έκανε και χθες κάποια πακέτα και στο ξεκίνημα σήμερα έκανε άλλο ένα συνολικού όγκου 153 χιλ. τεμάχια. Αν είναι του γνωστού πωλητή και τέλειωσε θα μπορούσαμε να δούμε μία ανάκαμψη της μετοχής, καθώς έχει ταλαιπωρηθεί σημαντικά τους προηγούμενους μήνες. 

ΚΑΡΕΛΙΑΣ:
Δυνατά τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι η μεγάλη ρευστότητα και η απουσία δανεισμού. Ταμείο και επενδύσεις αντιστοιχούν στο 68,5% της αποτίμησης. Ουσιαστικά μιλάμε για μία εισηγμένη που προσφέρεται τσάμπα στους επενδυτές, αλλά με τα γνωστά θέματα, όπως η περιορισμένη διασπορά και η αδιαφορία των βασικών μετόχων για το χρηματιστήριο.

INTRACOM: Στα 336,1 εκατ. ευρώ από 312,6 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο και στα 10,5 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA. Η ζημία προ φόρων και τόκων στα 1,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,4 εκατ. ευρώ. Καλό το τρίτο τρίμηνο και περιόρισε τη ζημία. Εδώ βέβαια λόγω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων το κρίσιμο τρίμηνο είναι το τέταρτο όπου θα δούμε το καθαρό ταμείο, αλλά και το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα κάνει η Intrakat.

CENTRIC: Μεγάλη εντολή αγοράς και πάλι στα 0,27 ευρώ.

SPACE HELLAS: Το τρίτο τρίμηνο ήταν εξαιρετικό. Πρέπει βέβαια να δούμε συνέχεια αλλά νομίζουμε ότι βελτιώνεται έτσι η σχέση κερδών με την αποτίμηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης