Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τα μέτρα που ζητούν οι ξενοδόχοι για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων λόγω του ενεργειακού κόστους

Τα μέτρα που ζητούν οι ξενοδόχοι για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων λόγω του ενεργειακού κόστους

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κάνει λόγο για εξωπραγματική επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους

Επιστολή προς τα υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ζητώντας τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της επιβάρυνσης που προκαλείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή, η οποία εστάλη προς τον Κώστα Σκρέκα, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι «η επιβάρυνση που προκαλείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι κυριολεκτικά εξωπραγματική, φθάνει έως και το 100%. Πλήττει δε άμεσα τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, στην επαρχία και στα αστικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία τώρα επί της ουσίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της εκ νέου επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, επιχειρούν να ξεκινήσουν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020, έχοντας εξαντλήσει τις οικονομικές τους αντοχές».

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, και πέραν της ανάγκης για επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, οι ξενοδόχοι προτείνουν τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής με σκοπό «τον κατά το δυνατόν περιορισμό της τεράστιας αυτής επιβάρυνσης».
Τα τέσσερα μέτρα που προτείνουν είναι:

  • Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (για την περίοδο κατά την οποία γίνεται η διανομή του).
  • Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση.
  • Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro / Mwh και επιδότηση της διαφοράς.
  • Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.

Μάλιστα, στην επιστολή της η ΠΟΞ επαναναφέρει το πάγιο αίτημα για πρόβλεψη ειδικού τιμολογίου για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν για τη βιομηχανία.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης