Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Η παραλλαγή Omicron εστία μόλυνσης για την οικονομία - Aβεβαιότητα για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Powell (Fed): Η παραλλαγή Omicron εστία μόλυνσης για την οικονομία - Aβεβαιότητα για ανάπτυξη και πληθωρισμό
Σύμφωνα με τον κ. Powell, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron εγκυμονούν κινδύνους για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα
Σχετικά Άρθρα

Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ αλλά και να ωθήσει σε αύξηση των τιμών, εκτίμησε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, προσθέτοντας πως εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ιδίως επειδή εμφανίστηκε σε μια περίοδο με ήδη τεταμένη την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένο πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Powell, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron εγκυμονούν κινδύνους για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα ενώ παράλληλα αυξάνει την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό.
Η ανησυχία για τον ιό θα μπορούσε να περιορίσει την προθυμία των ανθρώπων να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, κάτι που θα επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά και θα εντείνει τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος της Fed, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται.
Η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta επιβράδυνε προσωρινά την πρόοδο το περασμένο καλοκαίρι, περιορίζοντας την ταχεία ανάπτυξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εντείνοντας τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία ή να αναζητήσουν δουλειά.
Από την άλλη, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και η υγιής οικονομική θέση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συνολική ζήτηση.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των κρουσμάτων μετά τον Σεπτέμβριο αντιστοιχούσε σε ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν φαίνεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί περίπου 5% το 2021, τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως και με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνέχισαν να βελτιώνονται.
Η παραλλαγή Delta συνέβαλε στην επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας αυτό το καλοκαίρι, καθώς παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως οι ανάγκες φροντίδας και οι φόβοι για τον ιό, κράτησαν ορισμένους ανθρώπους μακριά από το εργατικό δυναμικό παρά την έντονη ζήτηση για εργαζόμενους.
Ωστόσο, τον Οκτώβριος σημειώθηκε αύξηση θέσεων εργασίας κατά 531.000 ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,6%.
Υπάρχει ακόμη έδαφος για κάλυψη για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης τόσο για την απασχόληση όσο και για τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, και αναμένουμε ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί.

Ανισορροπίες

Σύμφωνα με τον Jerome Powell, η οικονομική ύφεση δεν έχει υποχωρήσει εξίσου, και εκείνοι που είναι λιγότερο ικανοί να επωμιστούν το βάρος έχουν πληγεί περισσότερο.
Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία έχουν συμβάλει σε αξιοσημείωτες αυξήσεις τιμών σε ορισμένες περιοχές.
Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν δυσκολέψει τους παραγωγούς να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση, ιδίως για αγαθά.
Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και τα ενοίκια ωθούν επίσης τον πληθωρισμό προς τα πάνω.
Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας του 2%, με τον δείκτη τιμών για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνεται κατά 5% τους 12 μήνες που έληξαν τον Οκτώβριο.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Fed, συνεχίζουν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο έτος καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης θα υποχωρήσουν.
Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις των περιορισμών της προσφοράς, αλλά φαίνεται ότι οι παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Επιπλέον, με την ταχεία βελτίωση της αγοράς εργασίας, η χαλάρωση μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.
Κατανοούμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός επιβάλλει σημαντικά βάρη, ειδικά σε όσους είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών ειδών όπως η διατροφή, η στέγαση και η μεταφορά, κατέληξε ο πρόεδρος της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης