Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στα 50 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση της Dimand στο Μινιόν

Στα 50 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση της Dimand στο Μινιόν
του Χάρη Ντιγριντάκη
Σε χρυσοστόκο όρνιθα του Real Estate τείνει να μετατραπεί η Ομόνοια !
Η κοινή διαδρομή του ισραηλινού Fund Aroundtown και της Brown Hotels συναντά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της εταιρεία ανάπτυξης Ακινήτων Dimand η οποία ήδη είχε πάρει θέση στην περιοχή στο Σαρόγλειο Μέγαρο.
Ούσα πλειοδότρια στον διαγωνισμό για την απόκτηση του ιστορικού ακινήτου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Ομονοίας και για χρόνια στέγαζε το πρώτο πολυκατάστημα της χώρας, το ΜΙΝΙΟΝ η Dimand εισέρχεται δυναμικά στην ανάπλαση της περιοχής.
Η απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, που αρχίζει και πάλι να ανακτά τη χαμένη αίγλη της, εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας να ανακατασκευάζει κτίρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της πόλης και αναβαθμίζοντας ολόκληρες γειτονιές.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Dimand, το ακίνητο θα ανακαινιστεί, με την επένδυση, το συνολικό κόστος της οποίας (το τίμημα για την απόκτηση του ακινήτου και οι εργασίες ανάπλασης του) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, να αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους και κρίνουν το τίμημα που πέτυχε η διοίκηση της Folli Follie (που είχε επεξεργαστεί κατά το παρελθόν, μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, διάφορα σενάρια αξιοποίησης) ικανοποιητικό.
Το ανακατασκευασμένο κτίριο θα έχει μικτή χρήση, καθώς προβλέπεται η δημιουργία γραφείων, καταστημάτων, εστιατορίων και χώρων φιλοξενίας. Από το σύνολο των 19.000 τ.μ. του ακινήτου, στο χαρτοφυλάκιο της Dimand εντάσσεται το τμήμα των περίπου 15.500 τ.μ., το οποίο μέχρι πρότινος ανήκε στη Folli Follie.
«Πιστοί στο όραμά μας να αναπτύσσουμε εμβληματικά κτήρια, προχωράμε στην απόκτηση του θρυλικού κτηρίου που κάποτε ήταν ο αγαπημένος προορισμός για τους περισσότερους Αθηναίους αλλά και ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα.
Με σεβασμό στην ιστορία του και στις μνήμες που φέρει, θα προχωρήσουμε σε μία μεγάλη επένδυση που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα την ανάπτυξη μιας επιβαρυμένης περιοχής και θα αποτελέσει το πιο δυνατό κίνητρο για να κερδίσει πάλι η Ομόνοια την χαμένη της αίγλη.
Δημιουργούμε ακόμα ένα μοντέρνο, πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο γραφειακών και εμπορικών χώρων που θα ανταποκρίνεται με το παραπάνω στους περιβαλλοντικούς στόχους και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας», επεσήμανε αναφερόμενο στην εξαγορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Η τοποθέτηση στην Ομόνοια

Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε η απόκτηση του ΜΙΝΙΟΝ και η ανακατασκευή του είναι η δεύτερη επιχειρηματική κίνηση της Dimand, που συμβάλλει στην αλλαγή του προφίλ της για χρόνια υποβαθμισμένης περιοχής της πλατείας Ομονοίας. Είχε προηγηθεί τρία χρόνια πριν η εκμίσθωση ενός ακόμη ακινήτου στην πλατεία Ομονοίας, στο οποίο μέσα στους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο Moxy Athens City, με την υπογραφή της Marriott, αναβαθμίζοντας έτι περαιτέρω το πρόσωπο της περιοχής.
To Moxy Athens City θα στεγάζεται στο «Σαρόγλειο Μέγαρο» στην Ομόνοια και είναι το project που υλοποιούν από κοινού η Dimand, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μετά από τη μακροχρόνια μίσθωση του οκταώροφου ακινήτου στο πλαίσιο διαγωνισμού που διενήργησε η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ).
Το πρώτο μεγάλο project αστικής ανάπλασης από την εταιρεία ήταν αυτό για τις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Πειραιά και τη μετατροπή τους σε «πράσινους» χώρους γραφείων. Σε εξέλιξη βρίσκονται την ίδια στιγμή και οι εργασίες για την ανακατασκευή του «Πύργου Πειραιά» από κοινού με την Prodea Investments και την EBRD σε ένα project που θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό ακίνητο

Η εγκατάλειψη του ακινήτου ήταν εμφανής τις τελευταίες δεκαετίες ως απόρροια της υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας. Πρόκειται για το κτίριο που έγινε σήμα κατατεθέν της Αθήνας και αγαπημένος προορισμός των κατοίκων και των επισκεπτών της τον περασμένο αιώνα, παίρνοντας το όνομά του από το πρώτο περίπτερο που ίδρυσε τη δεκαετία του ’30 με έναν συνέταιρό του ο Γιάννης Γεωργακάς.
Η «εγκατάσταση» του ΜΙΝΙΟΝ στο ακίνητο έγινε ουσιαστικά μεταπολεμικά, ενώ τη δεκαετία του ’70 το πολυκατάστημα, που ήταν μάλιστα το πρώτο που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες, έφτασε να είναι το ενδέκατο μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, με ετήσιο τζίρο 1 δισ. δραχμές, νούμερο αστρονομικό για την εποχή.
Η τεράστια καταστροφή με την πυρκαγιά του 1980 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δημιούργημα του Γιάννη Γεωργακά και, έστω κι αν το νέο «ΜΙΝΙΟΝ» αναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες του, ουδέποτε κατάφερε να ανακτήσει την παλιά του λάμψη, χάνοντας το τρένο των εξελίξεων στο εγχώριο λιανεμπόριο, αντιμετωπίζοντας ουκ ολίγα προβλήματα ρευστότητας και έχοντας τελικά τον χαρακτηρισμό της «προβληματικής επιχείρησης» με το οριστικό λουκέτο να μπαίνει το 1998.
Είναι κοινός τόπος ότι η διπλή επένδυση της Dimand σε «Σαρόγλειο Μέγαρο» και «ΜΙΝΙΟΝ» είναι δύο μόνο από τα projects που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας, που έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης επενδυτών που ποντάρουν στην ανάπλαση και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων που παραμένουν παροπλισμένα για χρόνια σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και υποδομών που πραγματοποιούνται έχουν δώσει ώθηση στην αγορά του real estate, γεγονός που αποδεικνύει εμπράκτως τη μετεξέλιξη του κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης