Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή με Omicron: Η μετάλλαξη βρίσκεται εδώ και 14 ημέρες στην Ευρώπη - Ο ασθενής «0» έφτασε στην Ιταλία στις 12/11

Ανατροπή με Omicron:  Η μετάλλαξη βρίσκεται εδώ και 14 ημέρες στην Ευρώπη  - Ο ασθενής «0» έφτασε στην Ιταλία στις 12/11

Πρέπει να κερδηθεί χρόνος με τη νέα μετάλλαξη, τονίζουν Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Στάση αναμονής τηρούν και οι ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

(upd) Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η νέα μετάλλαξη Omicron, καθώς το κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ιταλία πιθανώς είναι δύο εβδομάδων κάτι που σημαίνει πως η διασπορά άρχισε, πριν καν η αφρικανική παράλλαξη αναγνωριστεί επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις 26 Νοεμβρίου 2021 .
Πάντως ο ίδιος ο ΠΟΥ συστήνει ψυχραιμία και ζητεί να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα, αφού δεν έχει αποδειχθεί ακόμη εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση.
Χρόνο ζητεί και η πρόεδρος της Commission, Ursula von der Leyen, η οποία αποκαλύπτει τι περιλαμβάνει η ρήτρα του συμβολαίου με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις μεταλλάξεις.
Ψύχραιμη και η γιατρός από τη Νότια Αφρική, που πρώτη κλήθηκε να θεραπεύσει ασθενείς με την Omicron και η οποία έκανε λόγο για «ήπια συμπτώματα».
Διάχυτη είναι όμως η ανησυχία στη Βρετανία, που συγκαλεί εκτάκτως σύνοδο των υπουργών Υγείας των G7 για τη Δευτέρα (29/11/2021), καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίζει μία κατάσταση ανάλογη με εκείνη στην Ιταλία.
Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden με τον σύμβουλό του Anthony Fauci να τονίζει, πως είναι νωρίς να μιλάμε για lockdown με αφορμή την αφρικανική παράλλαξη.

Ιταλία: Δύο εβδομάδων το πρώτο κρούσμα

Ο πρώτος Ιταλός πολίτης που βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή Omicron είχε αρνητικό διαγνωστικό τεστ πριν από την πτήση του και μετακινήθηκε στην Ιταλία επί μέρες πριν από τη διάγνωσή του, πολλαπλασιάζοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αρχές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου στελέχους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg .
Ο άνδρας, το όνομα του οποίο δεν έχει γίνει γνωστό, είχε αρνητικό τεστ PCR πριν επιβιβαστεί σε πτήση που προερχόταν από το Μαπούτο της Μοζαμβίκης
Έφτασε στη Ρώμη στις 12 Νοεμβρίου 2021 και ταξίδεψε στο σπίτι του σε μια πόλη βόρεια της Νάπολης, ανέφερε το Sky News Italia.
Μέρες αργότερα, ο άνδρας, υπάλληλος της εταιρείας πετρελαίου Eni SpA, πέταξε στο Μιλάνο για μια προγραμματισμένη ιατρική εξέταση.
Εκεί, νοίκιασε ένα αυτοκίνητο, έμεινε μια νύχτα σε ένα ξενοδοχείο και έφαγε σε ένα εστιατόριο, πριν επισκεφτεί το επόμενο πρωί το νοσοκομείο, σύμφωνα με το Sky.
Η Eni επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν υπάλληλος που είχε βγει αρνητικός σε διαγνωστικό τεστ πριν φύγει από τη Μοζαμβίκη.
«Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του ταξιδιού σεβόμουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και τα υπόλοιπα μέτρα υγειών», σημείωσε ο άνδρας στη δήλωσή του.
«Πήγα στο San Donato Milanese για τους προβλεπόμενους υγειονομικούς ελέγχους της εταιρείας και ταυτόχρονα έκανα ένα νέο τεστ Covid PCR που χρειαζόταν για την πτήση μου πίσω στο Μαπούτο», είπε.
«Έχοντας δει ότι το τεστ ήταν θετικό, ταξίδεψα στο σπίτι μου στην Καζέρτα, αποφεύγοντας κάθε επαφή με τρίτους, για να ξεκινήσω την προβλεπόμενη καραντίνα».
Τα άλλα πέντε μέλη της οικογένειάς του -- η σύζυγος του άνδρα, τα δύο παιδιά, η μητέρα και η πεθερά του, βρέθηκαν επίσης θετικά στον Covid.
Οι επιστήμονες επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν εάν έχουν και αυτοί την παραλλαγή Omicron.
«Λαμβάνοντας υπόψη την οικογένειά μου, η οποία περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 8 έως 81 ετών, και τα ήπια συμπτώματα που βιώσαμε αυτές τις 10 ημέρες, μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος που εμβολιάσθηκα καθώς το εμβόλιο λειτούργησε πολύ καλά», σημείωσε
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron βρίσκεται στην Ευρώπη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και υπογραμμίζει την αδυναμία των διαδικασιών που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό κρουσμάτων Covid πριν επιβιβαστούν οι ταξιδιώτες σε πτήσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron βρίσκεται στην Ευρώπη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και υπογραμμίζει την αδυναμία των διαδικασιών που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό κρουσμάτων Covid πριν επιβιβαστούν οι ταξιδιώτες σε πτήσεις.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Να μείνουν τα σύνορα ανοικτά

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Omiron του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, ανακοίνωσε απόψε (28/11/2021) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Omicron προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης

Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.
Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων.
«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Omcron είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα.
«Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Omicron θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.
Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (rapid).
Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων».
Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.
Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.
Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική.
Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

Commission: Η ρήτρα στα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές για τις μεταλλάξεις

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ειδικοί ώστε να αναλύσουν τη νέα παραλλαγή Omicron του κορονοϊού SARS-CoV-2, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, από τη Ρίγα της Λετονίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.
«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο», είπε η on der Leyen, καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν την παραλλαγή αυτήν.
«Οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Omicron, πρόσθεσε.
«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», συνέχισε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.
Η ίδια διευκρίνισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών, εξήγησε.
Να σημειωθεί ότι η νέα παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ήδη σε πολλές χώρες, προκαλώντας έντονη ανησυχία, ιδίως στην Ευρώπη.

Έκτακτη σύνοδο των G7 συγκαλεί η Βρετανία

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας των G7 θα συγκαλέσει τη Δευτέρα (29/11/2021) η Βρετανία, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη νέα παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη (29/11), για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της Omicron.
Στο εξής η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς.
Στα σχολεία, ορισμένοι μαθητές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους.
Από τις 30 Νοεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Η Βρετανία κατέγραψε το τρίτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας την Κυριακή (28/11/2021) προσθέτοντας ότι το πρόσωπο που έχει μολυνθεί δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα και συνδέεται με ταξίδι στη νότια Αφρική.
Η Υπηρεσία είπε ακόμη ότι όσο βρισκόταν στη χώρα το πρόσωπο αυτό ήταν στο Γουεστμίνστερ του κεντρικού Λονδίνου.
«Οι προηγμένες ικανότητές μας αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε παραλλαγές και να αναλαμβάνουμε άμεση δράση για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική διευθύντρια της Υπηρεσίας, Jennie Harris.
«Είναι πολύ πιθανό να βρούμε περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο και καθώς αυξάνουμε τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω της εστιασμένης ιχνηλάτησης», πρόσθεσε η ίδια.

Ολλανδία: 13 κρούσματα της Omicron!

Την Κυριακή (28/11/2021) οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν 13 κρούσματα της νέας μετάλλαξης σε επιβάτες που έφτασαν στη χώρα με πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
Η ολλανδική αρχή δημόσιας υγείας επιβεβαίωσε ότι 13 άτομα που έφτασαν στην Ολλανδία με πτήσεις από τη Νότια Αφρική την Παρασκευή (26/11) έχουν μέχρι στιγμής διαγνωστεί θετικά στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.
«Στην έρευνά μας για την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, βρήκαμε μέχρι στιγμής 13 κρούσματα της παραλλαγής Omicron μεταξύ των επιβατών που βγήκαν θετικοί στο τεστ του κορωνοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).
«Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα στην Ολλανδία», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ρότερνταμ ο υπουργός Υγείας Hugo de Jonge.
«Αυτή πιθανόν να είναι η κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε.
Η έρευνα των Ολλανδών ξεκίνησε με την εξέταση όλων των επιβατών που έφθασαν με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ την Παρασκευή (26/11) προτού η ολλανδική κυβέρνηση αναθεωρήσει τους κανόνες για τις πτήσεις από την Νότια Αφρική λόγω της εμφάνισης της νέας παραλλαγής.
Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές επιχειρούν επίσης να έρθουν σε επαφή και να εξετάσουν περίπου 5.000 άλλους επιβάτες, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στη χώρα από την Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια ή την Ζιμπάμπουε από την Δευτέρα.
Στην Ολλανδία τίθενται σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα με βάση τα οποία τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα κλείνουν στις πέντε το απόγευμα σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει συνολικά τρία κρούσματα κορωνοϊού που φέρουν την νέα παραλλαγή Omicron έπειτα από την επιβεβαίωση ενός ύποπτου κρούσματος στο δυτικό κρατίδιο της Έσσης.
«Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα-το ύποπτο κρούσμα που έγινε το πρωί του Σαββάτου (27/11/2021) γνωστό φέρει την παραλλαγή Omicron», έγραψε στο Twitter ο Kai Klose, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στην Έσση.
Ο ίδιος είπε ότι η νέα παραλλαγή είχε εντοπιστεί σε έναν επιβάτη που είχε φθάσει από την Νότια Αφρική στην Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης.
Επιπλέον υγειονομικοί αξιωματούχοι στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας εντόπισαν δύο κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής.
Περιορισμοί στις αερομεταφορές από την Νότια Αφρική τέθηκαν σε ισχύ καθώς η χώρα χαρακτηρίστηκε περιοχή παραλλαγής ιού.
Αυτό σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από την Νότια Αφρική και ακόμη και αν αυτοί είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Η νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει συναγερμό στη Γερμανία, η οποία όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγωνίζεται για να περιορίσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Εντοπίστηκε στην Τσεχία

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε απόψε από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Omicron σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

Δύο κρούσματα στη Δανία

Η Δανία κατέγραψε δύο κρούσματα της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού σε ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η αρχή λοιμωδών ασθενειών της χώρας.
«Αυτό ήταν αναμενόμενο και επομένως η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε την εντατική παρακολούθηση των μολύνσεων στη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Serum, Henrick Ulum.
Τα δύο αυτά άτομα, τα οποία ταξίδεψαν αεροπορικώς στη Δανία, τέθηκαν σε απομόνωση και οι αρχές ιχνηλατούν τυχόν στενές επαφές τους.

Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Τιρόλο της Αυστρίας

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην περιοχή του Τιρόλου στην Αυστρία, όπως γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.
Το ύποπτο κρούσμα, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι τοπικές αρχές αργά το Σάββατο 27/11, αφορά έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε θετικός στην covid-19, με ενδείξεις ότι έχει προβληθεί από τη νέα παραλλαγή.
Ωστόσο, η επιβεβαίωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές του Τιρόλου.

Lagarde: Ανησυχία για ανάκαμψη αλλά προετοιμασμένη η ευρωζώνη

Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος του Covid-19 ή την παραλλαγή Omicron, διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιοριστικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
«Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά.
Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε.
Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στην παραλλαγή Omicron», είπε η Lagarde μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση RAI.
«Η κρίση μας δίδαξε ότι αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα.
Επομένως, δεν θα είμαστε προστατευμένοι μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ιταλική μετάφραση των δηλώσεών της.

Fauci για μετάλλαξη

Χωρίς να το αποκλείσει κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, ο Anthony Fauci σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Covid είπε την Κυριακή (28/11/2021) πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για lockdown σχετικά με τη μετάλλαξη Omicron.
Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν «τα πάντα» για να περιορίσουν τα κρούσματα της παραλλαγής, αν και είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν χρειαζόμαστε νέα lockdown ή εντολές εμβολιασμού, τόνισε ο Αμερικανός επιδημιολόγος μιλώντας στο ABC News.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραλλαγή του ιού είναι πιο μολυσματική ή μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια, καθώς οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να γίνει ένας τέτοιος προσδιορισμός.
O Fauci υποστήριξε πως ο ιός θα καταστεί ενδημκός λέγοντας πως δεν πρόκειται να εξαλειφθεί.
«Δεν νομίζω ότι θα τον εξαλείψουμε.
Έχουμε εξαλείψει μόνο μία μόλυνση της ανθρωπότητας, και αυτή είναι η ευλογιά», δήλωσε στο CBS.

Ο χάρτης της Omicron στον κόσμο

Ισραήλ

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron γίνεται πλέον το Ισραήλ, όπου ήδη οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής, ενώ και εξετάζουν ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα.
Ειδικότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 28/11 θα απαγορεύει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και έχει χαρακτηριστεί ως «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σημειώνεται ότι ήδη είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής την Παρασκευή 26/11.

Αυστραλία

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή 28/11 ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Omicron του κορωνοϊού σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής.
Το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην ανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τεστ τα οποία επιβεβαίωσαν την παρουσία του νέου αυτού στελέχους σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν χθες Σάββατο στο Σίδνεϊ.
Οι δύο ταξιδιώτες επέβαιναν σε πτήση της Qatar Airways και έφτασαν στην Αυστραλία μέσω της Ντόχα του Κατάρ, επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 κατά την άφιξή τους στο Σίδνεϊ, γεγονός που ώθησε τις αρχές να εξετάσουν αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Τα ερωτήματα που γεννά η μετάλλαξη Omicron και για ποιο λόγο έχει προκαλέσει παγκόσμιο πανικό
Τι συμβαίνει τελικά με την νέα αυτή μετάλλαξη που αρχικά είχε λεχθεί ότι θα ονομαστεί Nu αλλά τελικά ονομάστηκε Omicron;
Γιατί το Βέλγιο αποκαλεί την Omicron... Covid 21 και η Νότια Αφρική «τρικυμία σε φλιντζάνι τσαγιού» καταδεικνύοντας την υπερβολή στην δραστικότητα της νέας παράλλαξης;
Γιατί προκαλεί χάος στις διεθνείς αγορές και πανικοβάλλει τον πλανήτη;
Γιατί τα χρηματιστήρια υπέστησαν mini κραχ;
Πολλά κράτη ξεκίνησαν τις απαγορεύσεις ταξιδίων προς την Νότια Αφρική και άλλα αφρικανικά κράτη
Το αντί Covid 19 θεωρώντας ότι είναι η πιο μολυσματική μετάλλαξη του Covid 19.
Και τέλος, είναι η μετάλλαξη Omicron εργαλείο χειραγώγησης μέσω του φόβου και του πανδημικού πανικού, που εξυπηρετεί το Great Reset;

Απαντήσεις: Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη Omicron;

Η μετάλλαξη Omicron θεωρείται η πιο βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή του covid 19, μέχρι στιγμής, καθώς έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας το τμήμα του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid και 50 συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχουν 10 μεταλλάξεις έναντι 2 στην παραλλαγή Delta σχετικά με τον τομέα δέσμευσης υποδοχέα, που είναι το τμήμα του ιού κατά την αρχική επαφή με τα κύτταρα.
Οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας καθιστούν δυσκολότερο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο, όπως τόσοι πολλοί σκεπτικιστές εμβολίων προειδοποιούσαν το 2020 όταν υποστήριζαν ότι η χρήση αναποτελεσματικών εμβολίων (όπως αυτά της Pfizer και της Moderna ) θα οδηγήσουν σε πιο επικίνδυνες εκδοχές του covid 19.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα.

Η παραλλαγή Omicron εντοπίστηκε πριν από 5 ημέρες αρχικά στη Μποτσουάνα, από όπου πήρε το προσωρινό της όνομα.
Τα δεδομένα αλληλουχίας υποδηλώνουν ότι το Β.1.1.529 έχει διαφορετικό εξελικτικό μονοπάτι, αλλά μοιράζεται μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές C.1.2, Beta και Delta.
Η πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες
«Αυτή η παραλλαγή μας εξέπληξε, αποτελεί μεγάλο άλμα στην εξέλιξη, εμπεριέχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από ότι περιμέναμε, ειδικά μετά από ένα πολύ σοβαρό τρίτο κύμα του Delta», δήλωσε ο Tulio de Oliveira, διευθυντής της πλατφόρμας KwaZulu-Natal Research and Innovation Sequencing Platform.
Στον υποδοχέα ACE2 - την πρωτεΐνη που βοηθά στη δημιουργία σημείου εισόδου για τον κορωνοϊό για τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων - η νέα παραλλαγή έχει 10 μεταλλάξεις.
Συγκριτικά, η παραλλαγή Beta έχει τρεις, η παραλλαγή Delta έχει δύο, είπε ο Oliveira.
Ο Dr Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, συμφωνεί με την Oliveira.
Ο Peacock δημοσίευσε λεπτομέρειες της νέας παραλλαγής σε έναν ιστότοπο κοινής χρήσης γονιδιώματος , σημειώνοντας ότι «ο απίστευτα υψηλός αριθμός μεταλλάξεων ακίδων υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητικό».
Όπως σημειώνει ο Peacock, «αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω δύο από αυτές τις μεταλλάξεις σε μία μόνο παραλλαγή».
italy_1.JPG

VOC.png
Nu1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης