Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις - Εξελικτικά γίνονται πιο μεταδοτικοί, αλλά λιγότερο νοσογόνοι και θνησογόνοι

Βασιλακόπουλος: Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις - Εξελικτικά γίνονται πιο μεταδοτικοί,  αλλά λιγότερο νοσογόνοι και θνησογόνοι
"Εάν δεν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι δεν κερδίζουμε τίποτα από ένα lockdown", τόνισε ο Θ. Βασιλακόπουλος
«Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις, κάποιες από αυτές επικρατούν, κάποιες εξαφανίζονται. Ο ιός θα βρίσκει τρόπους να κρατηθεί στη ζωή και αυτό το κάνει με το να αλλάζει και να είναι πιο μεταδοτικός», τόνισε ο Θ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, με αφορμή τη μετάλλαξη Omicron.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Mega πρόσθεσε πως «δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος. Τα εμβόλια θα μπορούν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο κακό σενάριο».
Ωστόσο, αυτό, κατά τον ίδιο, «δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην επιλογή να μην εμβολιαστούμε τώρα και να περιμένουμε μήνες να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος».
Τόνισε πως « το ότι είναι λογικό να ανησυχούμε είναι αυτονόητο, γιατί ο ΠΟΥ ονομάτισε το στέλεχος σαν ένα στέλεχος ανησυχίας. Το ότι βρήκαμε πολλά περιστατικά στην Αφρική δείχνει ότι η χώρα της Ν. Αφρικής έχει ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης, που είχε αναπτύξει από την προηγούμενη χρονιά. Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει, υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω AIDS και που πιθανό να έχουν τον ιό μέσα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας στο ιό την ευκαιρία να κάνει πολλές μεταλλάξεις».
Κατά τον ίδιο, «δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει κανείς με την κινητικότητα που υπάρχει παγκοσμίως» και «υπάρχει ένας κίνδυνος με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκόσμια στη Ν. Αφρική και παραπονέθηκαν οι αξιωματούχοι της Ν. Αφρικής. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Omicron ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε».

Για εμβόλια και τρίτη δόση

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι η Pfizer και η Moderna χρειάζονται 90 ημέρες για να φτιάξει μία τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους που να καλύπτει τις μεταλλάξεις και γι’ αυτό επιμένει να γίνει η τρίτη δόση.
«Τρίτη δόση εδώ και χθες», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε, ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για πόσο θα μας καλύπτει η αναμνηστική δόση, αλλά υπάρχει πρόβλεψη ότι θα καλύπτει για μεγάλο διάστημα.

Μάσκες όπου υπάρχει κόσμος – Αγοράζει χρόνο ένα lockdown

«Τη μάσκα πρέπει να τη φοράει κανένας εκεί που υπάρχει πολύς κόσμος. Η οδηγία είναι ξεκάθαρη: φόρα τη μάσκα σου όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Ας πούμε ότι η πολιτεία βγάζει οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αντέχει η ελληνική κοινωνία να επιτηρείται το μέτρο από τα όργανα της τάξεως;», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Για το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown κατέστησε σαφές ότι για τον ίδιο «αποτελεσματικό είναι ένα lockdown όταν ο κόσμος το εφαρμόσει. Κάνει μόνο ένα πράγμα: αγοράζει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να προλάβει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Εάν δεν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι δεν κερδίζουμε τίποτα από ένα lockdown».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης