Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού - Η Reggeborgh διατηρεί ακόμα ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού - Η Reggeborgh διατηρεί ακόμα ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Μετά τις πιέσεις τόσο της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και την ευρωπαϊκής αρχής, ο ολλανδός τζογαδόρος, αναγκάστηκε να εμφανίσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο υποτίθεται αποχώρησε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Σχετικά Άρθρα

Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό μετοχών επενδυτή σε διαφορετικές κατασκευαστικές εταιρείες νοθεύει τον ανταγωνισμό και αλλοιώνει τα αποτελέσματα διαγωνισμών.
Η ξεκάθαρη αυτή, πρόβλεψη όσων σήμερα συμβαίνουν με τη Reggeborgh που ελέγχει την Ελλάκτωρ αλλά διατηρεί και ποσοστό μετοχών στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, περιλαμβάνεται στην πολυσέλιδη έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κατασκευαστικό κλάδο.
Παρότι η διερεύνηση της πραγματικής κατάστασης του κατασκευαστικού τομέα, όσον αφορά την τήρηση κανόνων του ανταγωνισμού παραμένει σε εκκρεμότητα, η εύστοχη πρόβλεψη της σημερινής κατάστασης είναι εντυπωσιακή:

«212. Η εξεταζόμενη πρακτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ανταγωνιστικής ισχύος της επιχείρησης-στόχου, ήτοι της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς η αποκτώσα εταιρεία θα μπορούσε χρησιμοποιήσει τη θέση της για να περιορίσει τις ανταγωνιστικές στρατηγικές της εταιρείας-στόχου.
H μετοχική διείσδυση του θεσμικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο των ανταγωνιστριών εταιρειών (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) θα μπορούσε να περιορίσει την παρουσία τους σε σειρά δημοσίων διαγωνιστικών διαδικασιών, περιορίζοντας ουσιαστικά και την παρουσία τους στην αγορά, ή τουλάχιστον ρυθμίζοντας της επιλεκτικά συντονισμένα, με γνώμονα το συμφέρον του κοινού μετόχου.»
Κι όμως παρά την διερεύνηση που έχει γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι επιπτώσεις από την επέλαση ενός επιθετικού παίκτη όπως η Reggeborgh, δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Μετά τις πιέσεις τόσο της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και την ευρωπαϊκής αρχής, ο ολλανδός τζογαδόρος, αναγκάστηκε να εμφανίσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο υποτίθεται αποχώρησε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα κέρδη που απέσπασε (εκβιαστικά;) πωλώντας τις μετοχές του στον Γ. Περιστέρη τα επένδυσε στην ανταγωνιστική Ελλάκτωρ προκειμένου να την… ενισχύσει.

Στην πράξη βέβαια αυτό που έχει συμβεί είναι ότι στο διάστημα δέκα μηνών που ελέγχει την διοίκηση της Ελλάκτωρ, το ανεκτέλεστο έργο της εταιρείας υποβαθμίστηκε στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα ενώ η πρώτη θέση καταλαμβάνεται με μεγάλη διαφορά από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα έργα που ανέλαβε, όπως προέβλεπε η έκθεση της Επιτροπής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η Ελλάκτωρ είτε απέφυγε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς είτε του έχασε με γελοίες δικαιολογίες. Έχασε έτσι τα σημαντικότερα έργα όπως η παραχώρηση της Εγνατίας, το κέντρο προσφύγων στην Μυτιλήνη, τα έργα ΕΡΓΟΣΕ αλλά και ο ουρανοξύστης Marina tower στο Ελληνικό.
Κι αυτό καθώς παρά την «θεαματική» αποεπένδυση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Reggeborgh, διατηρεί ποσοστό στην εταιρεία που υπολογίζεται στην περιοχή του 3%, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει πλήρως την διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Βέβαια η εκτίμηση για ποσοστό 3% μπορεί να είναι κατώτερη του πραγματικού καθώς όπως έχει αποδειχθεί, η πρακτική της Reggeborgh είναι να «παρκάρει» μετοχές στην Astro bank της Κύπρου ή αλλού.
Ωστόσο η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ανύποπτο χρόνο είχε προδιαγράψει την σημερινή στρέβλωση αναφέροντας:
«Πρόσφατες εμπειρικές οικονομικές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι «κοινές οριζόντιες συμμετοχές», μολονότι μικρές και μειοψηφικές σε απόλυτο μέγεθος, επιφέρουν μονομερή αντιμονοπωλιακά αποτελέσματα σε αγορές υψηλής συγκέντρωσης.
Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα στη λειτουργία του ανταγωνισμού που δημιουργείται μέσω τέτοιων κοινών οριζόντιων συμμετοχών είναι κατά βάση διαρθρωτικό και δεν απαιτείται απαραίτητα ενεργητική συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών ή επικοινωνία τους με τους διαχειριστές ή συντονισμός συμπεριφοράς, καθώς οι «έμμεσοι» διαρθρωτικοί δεσμοί μεταξύ εταιρειών που ανταγωνίζονται στην ίδια σχετική αγορά δημιουργούν αυτοτελώς κίνητρα για μείωση του ανταγωνισμού και αύξηση των τιμών.»
Και συνεχίζει η περιγραφή:
«25. Πρόσφατες θεωρητικές και εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι επενδυτικά σχήματα σε διάφορες αγορές μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για τον ανταγωνισμό σε ορισμένες αγορές, κυρίως σε περιπτώσεις που παρατηρούνται ολιγοπωλιακές συνθήκες και υψηλός βαθμός συγκέντρωσης.
Σε περιπτώσεις που θεσμικοί επενδυτές έχουν κοινές συμμετοχές σε διάφορες επιχειρήσεις σε ένα κλάδο και κυρίως σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μπορεί οι τιμές να αυξάνονται, και να υπάρχουν λιγότερα κίνητρα πραγματικού ανταγωνισμού. Λαμβανομένου υπόψη ότι τα επενδυτικά σχήματα κατέχουν συνήθως μειοψηφικά ποσοστά σε επιχειρήσεις, η απόκτηση αυτών των ποσοστών συνήθως εκφεύγει του προληπτικού ελέγχου συγκεντρώσεων, ενώ η εφαρμογή του άρθρου 101 ΣΛΕΕ ή άρθρο 1 Ν 3959/2011 μπορεί να γίνει μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά διάφορα κανάλια, άμεσα και έμμεσα υπάρχουν ώστε αυτοί οι επενδυτές να ασκούν σημαντική επιρροή στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.»

Το σαφές ερώτημα πλέον είναι απλό:
Τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθούν οι συνθήκες λειτουργίας της κατασκευαστικής αγοράς που απορροφούν δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων αλλά των ελλήνων φορολογούμενων;
Ποιοι άραγε ενδιαφέρονται αλλά έχουν και καθήκον να τους προστατεύσουν;
Reggeborghhh.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης