Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τρύπα 22 εκ ευρώ για τους προμηθευτές ενέργειας από την προπληρωμή ενέργειας σε σχέση με τις εισπράξεις

Τρύπα 22 εκ ευρώ για τους προμηθευτές ενέργειας από την προπληρωμή ενέργειας σε σχέση με τις εισπράξεις
Σήμερα η kwh κοστίζει 0,281 ευρώ από 0,081366 πέρυσι
Σχετικά Άρθρα

Στο …πορτοκαλί βρίσκεται ο κλάδος των προμηθευτών ενέργειας , ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί γίνει «κόκκινος» εξαιτίας του συνεχιζόμενου ράλι που σημειώνει η τιμή της Mwh. Σήμερα οι καταναλώσεις ρεύματος θα υπολογιστούν με 281,03 ευρώ ανά Mwh .Πρόκειται για νέο ρεκόρ ανόδου στην εγχώρια αγορά και σε επίπεδο Kwh η τιμή διαμορφώνεται σε 0,281 όταν πέρυσι η τιμή της Mwh ήταν στα 81,366 ευρώ και η τιμή της Kwh ήταν 0,081366.
Σε διάστημα ενός χρόνου το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Η ποσοστιαία άνοδος της Kwh τρέχει με 245% αφού από τα 0,081366 ανήλθε σε 0,281 ευρώ.
Η αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πραγματικά άθλος .
Τα 50 ευρώ που ήταν αναγκαία για την πληρωμή του λογαριασμού έγιναν 122,5 ευρώ.
Οι προμηθευτές ενέργειας μπήκαν σε τούνελ μειωμένης ρευστότητας διότι εισπράττουν λογαριασμούς με τις τιμές φθηνότερες από τις τρέχουσες όταν οι εταιρείες προπληρώνουν την αγορά ρεύματος και χρεώνουν τους καταναλωτές στο πραγματικό κόστος μετά από δύο μήνες.
Το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στις εισπράξεις και στην άμεση πληρωμή ενέργειας μεταφράζεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα οι προμηθευτές για τις καταναλώσεις ρεύματος που αγόρασαν πλήρωσαν 45,9 εκατ. ευρώ διότι αυξήθηκε η τιμή της Mwh όπως και η ζήτηση σε Kwh.
Aντίστοιχα στα τέλη Σεπτεμβρίου οι προμηθευτές ενέργειας στο σύνολο τους πλήρωσαν 22 εκατ. ευρώ για την κατανάλωση ενέργειας μιας ημέρας.

Αγοράζουν ακριβά και πληρώνονται μετά από δύο μήνες

Οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν ένα χρηματοδοτικό κοινό στα επίπεδα των 23 εκατ. ευρώ από την αξία του ενέργειας στις 29 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την κατανάλωση ενέργειας της Τετάρτης 24 Νοεμβρίου 2021.
Οι ισχυροί της αγοράς που βρίσκονται και από την πλευρά του παραγωγού και του προμηθευτή δεν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία αλλά οι προμηθευτές ενέργειας που διαθέτουν μόνο καταναλωτές θα πρέπει να έχουν «γερό» πορτοφόλι για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και αυξημένες ανάγκες για «ζεστό χρήμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες ένας μικρός προμηθευτής με μερίδιο αγοράς κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας είναι αμφίβολο αν μπορέσει να βγάλει το Χειμώνα.
Όταν η συνολική μηνιαία κατανάλωση ανέρχεται σε 25 GWH και ένας πελάτης καταναλώνει το 50% της ενέργειας που αγοράζει σε τιμές που χαμηλότερες από τις τρέχουσες και του κόστους θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η εταιρεία θα αποχωρήσει από την αγορά χωρίς καμία επίπτωση για τον καταναλωτή αλλά για το βασικό μέτοχο της επιχείρησης όπως θα χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε στην αγορά ενέργειας.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που αναφέρονται στις καταναλώσεις ενέργειας εμφανίζουν σημαντικό αριθμό εταιρειών να έχουν μικρότερες καταναλώσεις που ερμηνεύεται ως απώλεια πελατειακής βάσης με συνέπεια τα έσοδα να περιορίζονται ενώ να σημειωθεί ότι πουθενά δεν εμφανίζονται στοιχεία με τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Στελέχη της αγοράς αναμένουν να μειωθεί ο αριθμός των προμηθευτών μέσα στο 2022 ενώ η κρατική χρηματοδότηση που δίνεται άμεσα στις εταιρείες εξαργυρώνεται στις τράπεζες ως εγγύηση για ενίσχυση της ρευστότητας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης