Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι γυναίκες του Αφγανιστάν βρήκαν ένα προσωρινό καταφύγιο σε μια απίθανη τοποθεσία... την Αθήνα

Politico: Οι γυναίκες του Αφγανιστάν βρήκαν ένα προσωρινό καταφύγιο σε μια απίθανη τοποθεσία... την Αθήνα
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η πόλη έχει γίνει ο τόπος προσγείωσης για περισσότερες από 700 γυναίκες
Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα φαίνεται να έχει υποδεχτεί τις περισσότερες γυναίκες που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετατρέποντας την πρωτεύουσά της σε απομακρυσμένο κόμβο για τις γυναίκες που βρίσκονταν στην πρώην πολιτική σκηνή της Καμπούλ.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η πόλη έχει γίνει ο τόπος προσγείωσης για περισσότερες από 700 γυναίκες από το δικαστικό σώμα, τη Βουλή, αλλά και δημοσιογράφους και δικηγόρους του Αφγανιστάν, μαζί με τις οικογένειές τους.
Ήταν αυτές που δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.
Και σύμφωνα με το Politico, έχουν φτάσει στην Αθήνα με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και αρκετών ατόμων που άσκησαν απευθείας πίεση στους Έλληνες ηγέτες.
Ο Amed Khan, ένας Αμερικανός φιλάνθρωπος, είναι ένα από αυτά τα άτομα.
Συντόνισε μια προσπάθεια εβδομάδων για να μεταφέρει δεκάδες Αφγανές με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα.
«Έστειλα μήνυμα στη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρέβα [Γκραμπόφσκι], η οποία είναι παλιά φίλη, και της είπα ότι έχω αυτή την κατάσταση και δεν έχω πού να τις πάω», είπε.
«Μια ώρα αργότερα, η Ελλάδα είπε: «Ναι, θα τους πάρουμε»...

Στο έλεος του Αιγαίου οι περισσότεροι πρόσφυγες

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για πολλούς άλλους μετανάστες που αναζητούν τις ελληνικές ακτές...
Για τους περισσότερους, η πόρτα της Ελλάδας προς την Ευρώπη είναι κλειστή, περικυκλωμένη από φράχτες και εξοπλισμό επιτήρησης, που παρακολουθείται από έναν στρατό αξιωματικών που περιπολούν σε ξηρά και θάλασσα.
Όσοι τα καταφέρουν είναι πιθανό να βρεθούν σε στρατόπεδα που μοιάζουν με φρούρια, περιφραγμένα με συρματοπλέγματα και αστυνομία.
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης έχει μάλιστα οργανώσει μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να αποθαρρύνει τους Αφγανούς πολίτες να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς την κατάλληλη άδεια, περιγράφοντας τις αυστηρές συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς μεταναστών.
Το σύστημα δύο επιπέδων έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταχεία πράξη καλής θέλησης της Ελλάδας έναντι των εκατοντάδων Αφγανών γυναικών.
Τα τελευταία χρόνια, η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας έχει αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική από διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα για τις μεταναστευτικές πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι κακοποίησε τους αιτούντες άσυλο και τους στέρησε παράνομα το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μέσω ασφαλών, νόμιμων διαύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης