Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέες παροχές από Μητσοτάκη: Αντιστροφή της φοροεπέλασης του ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: H κυβέρνηση των... deals

Νέες παροχές από Μητσοτάκη: Αντιστροφή της φοροεπέλασης του ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: H κυβέρνηση των... deals

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα με πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Με νέες παροχές σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία «απάντησε» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας και τα τελευταία στοιχεία, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό για τον μήνα Οκτώβριο» ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δημιουργική λογιστική και ψέματα» και «ιδεοληπτική εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές περί αυθόρμητης ρύθμισης της αγοράς».

Οι νέες παροχές

Αφού παρουσίασε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρεις νέες παροχές. Ειδικότερα, ανακοίνωσε έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε περίπου 100.000 ενεργούς υγειονομικούς, όπως συνέβη και το 2020.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Το ίδιο επίδομα θα καταβληθεί και σε 173.000 πολίτες με αναπηρία.
«800.000 συμπολίτες μας θα δουν μια ανακούφιση στο εισόδημά τους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσκαιρο φαινόμενο, η ακρίβεια

Ο κ. Μητσοτάκης -αναφερόμενος στην ακρίβεια- έκανε λόγο «εξωγενές» και «πρόσκαιρο» φαινόμενο, στο οποίο η χώρα απαντά δραστικά.
«Ερχόμαστε λοιπόν στη γενεσιουργό αιτία των αυξήσεων που δεν είναι άλλη από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Είναι ένα φαινόμενο που επηρέασε όλες τις χώρες. Η καθοριστική παράμετρος είναι η οριακή τιμή του ρεύματος που καθιρίστηκε από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτά είναι τα δεδομένα πάνω στα οποία πρέπει να στηρίξουμε τη σημερινή μας συζήτηση» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων», υπογράμμισε.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα επεσήμανε: «Και επειδή εικάζω ότι θα αναφερθείτε και στη ΔΕΗ θα σας πω ότι η ΔΕΗ, την οποία χρεοκοπήσατε, σήμερα είναι ισχυρή με αύξηση κεφαλαίου με 9 φορές μεγαλύτερη μετοχή από ό,τι μας την παραδώσατε». Μάλιστα, τόνισε ότι μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων και ενδεχομένως να συμπαρασύρει τον ανταγωνισμό σε μια αντίστοιχη πολιτική.
Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στα μέτρα για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
«Πρώτη η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος» είπε και υπογράμμισε «όπως ξέρετε, και φέτος το επίδομα θέρμανσης θα είναι διπλάσιο και θα δίνεται με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια». Όπως επεσήμανε «η στήριξη παρέχουμε για δαπάνες ρεύματος και θέρμανσης είναι 680 εκατ. ευρώ. Είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν δοθεί στην Ευρώπη».

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ για... φοροεπέλαση

Ο κ. Μητσοτάκης ανεβάζοντας τους τόνους κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για φοροεπέλαση. «Γιατί λοιπόν αισθανόμαστε ασφαλείς ότι θα ξεπεράσουμε το κύμα ανατιμήσεων; Γιατί ενεργοποιήσαμε μια πολιτική φοροελαφρύνσεων. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, φόρο ΕΝΦΙΑ γι' αυτό και σημερα τα νοικοκυριά έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από ό,τι επί των δικών σας ημερών.
Πρόκειται για την αντιστροφή της φοροεπέλασης την οποία εσείς εφαρμόσατε» είπε χαρακτηριστικά.

Δραστική μείωση της ανεργίας

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δραστική μείωση της ανεργίας. «Η Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, εμφανίζει την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη», είπε και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη εν μέσω κορωνοϊού στη μείωση της ανεργίας».
Επίσης, επεσήμανε ότι έχει δρομολογηθεί σειρά παρεμβάσεων και για τους νέους, όπως το «πρώτο ένσημο» ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τσίπρας: Πορεύεστε με δημιουργική λογιστική

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε «την εικόνα μιας άλλης χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα δείχνει να μην κατανοεί. Μιλάει για μια πρόσκαιρη κρίση που θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα.
Εγώ όμως θα έρθω να εξηγήσω γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει αμέριστες ευθύνες γιατί και αυτήν την κρίση η ελληνική οικονομία την πληρώνει υπέρμετρα».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «κάθε φορά τα μέτρα που ανακοινώνει κρατάνε τρεις ημέρες. Και δεν φτάνει η προχειρότητα αλλά έχετε και την κατασκευασμένη προπαγάνδα να σας αποθεώνει» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει «μια πλασματική εικόνα» και ότι πορεύεται «με δημιουργική λογιστική».

«Αλωνίζουν τα ολιγοπώλια»

Αναφερόμενος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης έχετε αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουμε. Δεν έχουμε πια ΔΕΗ, το "Δ" δεν υπάρχει, Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, χωρίς το "Δ"», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «πρωταγωνιστεί σε ένα «ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αδυναμία του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες κάνοντας λόγο για ένα τετράπτυχο που σκιαγραφεί τη συμπεριφορά της κυβέρνησης:
1. Έλλειμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης
2. Προχειρότητα
3. Εμμονή σε παρωχημένες οικονομικές συνταγές
4. Εθισμός στην εξυπηρέτηση συμφερόντων

Υλοποιείται νύχτα ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές

«Ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές στο φως της ημέρας, ό,τι δεν κατάφεραν επειδή δεν το επιτρέψαμε, εμείς έρχεστε και το κάνετε σε μια νύχτα. Για να είμαι ειλικρινής δεν το κάνετε σε μια νυχτα, το κάνετε νύχτα» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας: «Το σχέδιο το δουλεύετε εδώ και 2 χρόνια όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση και απαξιώνατε τη ΔΕΗ. Το μόνο που ξέρετε είναι να κάνετε deals για τα εξοπλιστικά, deals για την ενέργεια, deals με την υγεία τους κλινικάρχες. Είστε η κυβέρνηση των deals».

Τα... ψίχουλα και η μεγάλη κοινωνική πολιτική

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τις κινήσεις της κυβέρνησής του για χορήγηση της 13ης σύνταξης και την αντίδραση της ΝΔ ως αντιπολίτευσης. «Η 13η σύνταξη ήταν ψίχουλα, τα 250 ευρώ είναι μεγάλη κοινωνική πολιτική. Η επικοινωνία έχει και τα όριά της και αυτά συγκρούονται με την πραγματικότητα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αιχμές για ΡΑΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε και για τον ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την οποία είπε ότι «θυμίζει τον πιανίστα στα μπαρ στα κόμικ του Λούκι Λουκ όπου γύρω γίνεται χαμός και αυτή παίζει πιάνο. Δεν είδε ούτε φαινόμενα αισχροκέρδειας ούτε κάτι μεμπτό για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ».
«Η ακρίβεια δεν πουλάει στα ΜΜΕ, πονάει στην τσέπη των νοικοκυριών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Γιατί δεν προχωράτε στην αυστηροποίηση των ελέγχων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Γιατι δεν αντιγράφετε τον φίλο σας τον Macron;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης