Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν τόσο έντονα σε μία πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία – Η «επικίνδυνη» πολιτική Biden και η τελευταία «κόκκινη γραμμή» Putin

Γιατί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν τόσο έντονα σε μία πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία –  Η  «επικίνδυνη» πολιτική Biden και η τελευταία «κόκκινη γραμμή» Putin
Ανάλυση του Strategic Culture Foundation για τις κινήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Για μία πραγματικά αξιολύπητη πολιτική έναντι της Ρωσίας κατηγορεί τον Λευκό Οίκο σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation με βαθιά γνώση των ρωσικών ζητημάτων, τονίζοντας πως οι κινήσεις της Ουάσινγκτον τείνουν να αποδειχθούν μοιραίες.
Αφορμή για την ανάλυση αυτή στάθηκε η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Lloyd Austin, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να είναι πιο διαφανής διαφανής σχετικά με τις μετακινήσεις στρατευμάτων «στα σύνορα με την Ουκρανία».
«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, αλλά το θεωρούν ως ένα άλλο παράδειγμα ανησυχητικών στρατιωτικών κινήσεων που απαιτούν την εξήγηση της Μόσχας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Σε ρωσικό έδαφος

«Με άλλα λόγια, σε ρωσικό έδαφος» επισημαίνει το Strategic Culture Foundation.
Την ίδια ώρα οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να κλιμακώνουν ευθαρσώς την επιθετική τους παρουσία στα σύνορα της Ρωσίας, ειδικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς ότι απειλεί την Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με εισβολή.
Η Μόσχα αμφισβητεί επίσης ως «αναξιόπιστες» τις πληροφορίες της κυβέρνησης Biden και των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία στη δυτική πλευρά της.
Οι αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης βασίστηκαν σε …δορυφορικά δεδομένα που υποτίθεται ότι δείχνουν ρωσικούς στρατιωτικούς ελιγμούς.
Σύμφωνα με το think tank, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ βασίζουν σοβαρούς ισχυρισμούς κατά της Ρωσίας σε αυθαίρετες πηγές.

Θέατρο του παραλόγου

«Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την πολιτική ευφυΐα της Ουάσιγκτον.
Παραβλέπει το σημαντικό γεγονός που διαφεύγει σε όλους πως τα ρωσικά στρατεύματα και ο εξοπλισμός βρίσκονται στο κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας.
Είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού για τους Αμερικανούς αξιωματούχους να απαιτούν από τη Ρωσία να ‘’εξηγήσει’’ και να είναι ‘’πιο διαφανής’’ σχετικά με τη δική της εθνική άμυνα.
Αυτό μιλά για μια υπερ-αλαζονεία μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών που παραμορφώνει την ικανότητά τους να σκέφτονται εύλογα», υπογραμμίζει το Strategic Culture Foundation.
Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του τονίζει πως η Δύση αποτυγχάνει συνεχώς να καταγράψει τις ανησυχίες της Μόσχας για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την επέκταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.
Περιέγραψε αυτή την « ανικανότητα» ως «πολύ περίεργη».

Η απάντηση στην πρόκληση

Το Κρεμλίνο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αυξανόμενη επιθετική παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν οφείλεται σε «βλακεία», αλλά μάλλον στοχεύει στην πρόκληση σύγκρουσης.
Η Ρωσία, αν και αντιστέκεται σθεναρά στον κίνδυνο μιας ένοπλης σύγκρουσης, ωστόσο οι προκλήσεις συνεχίζονται και η Ρωσία μάλλον θα απαντήσει.,
Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, ο William Burns ο επικεφαλής της CIA πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συζητήσεις με ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του Putin.

Η κόκκινη γραμμή

Στον Burns ειπώθηκε ότι η συσσώρευση δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στο έδαφος της Ρωσίας είναι μια κόκκινη γραμμή που θα προκαλέσει την απάντηση της Ρωσίας.
«Αλλά αυτές οι κόκκινες γραμμές συνεχίζουν να παρακάμπτονται από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Πιο περίπλοκες, επίσης, είναι οι κινήσεις του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ καθεστώτος του Κιέβου για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενάντια στον ρωσικό πληθυσμό στην αυτονομιστική περιοχή του Donbass.
Το υπερεθνικιστικό καθεστώς διεξάγει έναν πόλεμο χαμηλής έντασης εναντίον της περιοχής από το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις προμήθειες όπλων και τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές στο καθεστώς, ενθαρρύνοντάς το να αποκηρύξει κάθε ειρηνική διευθέτηση την οκταετή σύγκρουση.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός του Πενταγώνου Austin βρέθηκε στο Κίεβο όπου υποστήριξε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Και αυτό παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις από τη Μόσχα ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια απαράδεκτη αποσταθεροποίηση.
Οι εντεινόμενες πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας οδηγούν αναπόφευκτα το καθεστώς του Κιέβου να αποστασιοποιηθεί από τις νομικά δεσμευτικές δεσμεύσεις στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ του 2015 – με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Η δημοσίευση διπλωματικών επικοινωνιών αυτή την εβδομάδα από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία και η Γαλλία είναι συνένοχοι στο κλείσιμο του ματιού στη συστηματική παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ από το καθεστώς του Κιέβου.

Συναγερμός στη Ρωσία

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία είναι επιφυλακτική για μια αντιπαράθεση που εκρήγνυται στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.
Οι αμυντικές ζώνες της Ρωσίας βρίσκονται σε συναγερμό.
Δεν εναπόκειται στη Ρωσία να εξηγήσει γιατί τα στρατεύματά της βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.
Εναπόκειται στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ να λογοδοτήσουν για την απρόβλεπτη επιθετικότητά τους και να σταματήσουν.
Υπάρχει κάτι από το θέατρο του παραλόγου στην αμερικανική και ευρωπαϊκή στάση.
Αλλά απέχει πολύ από το αστείο. Είναι τρομακτικά απειλητικό», καταλήγει στην ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης