Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy Holdings: Νέο έργο σωλήνων χάλυβα για αγωγό στην Ευρώπη

Cenergy Holdings: Νέο έργο σωλήνων χάλυβα για αγωγό στην Ευρώπη

Πάνω απο 100 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στο τέλος του 2021

Σχετικά Άρθρα
Επιστρέφουν οι παραγγελίες για έργα αγωγών στην Cenergy καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει μια νέα αναθέση έργου σωλήνων χάλυβα για αγωγό πετρελαίου σε Δυτικοευρωπαϊκή χώρα.
Ο κλάδος των σωλήνων στο 9μηνο χάλυβα κατέστη κερδοφόρος και, όπως θα δούμε, συμβάλλει στην άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο. Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του 2021, η παραγωγή των υποβρύχιων καλωδίων θα αλλάξει επίπεδο καθώς υπάρχουν συζητήσεις με την Οrsted για μονάδα στην πολιτεία του Μaryland.

Mε την νέα ανάθεση του project το ανεκτέλεστο παραγγελιών θα ξεπεράσει τα 808 εκατ. ευρώ ποσό που αποτελεί και ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία στα αποτελέσματα 9μηνου.
Με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στο 9μηνο στα 82 εκατ. ευρώ, και σε συνδυασμό με την άνοδο του τομέα των καλωδίων, τα προσαρμοσμένα Ebidta αναμένονται άνω των 100 εκατ. ευρώ. για το σύνολο της χρήσης.
Η άνοδος των λειουργικών κερδών στα πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ παράλληλα με την μείωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού ( κάτω των 220 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους ), αλλά και την μείωση των μετρητών λόγω του αυξημένου κεφαλαίου κίνησης οδηγούν σ ένα δείκτη ΕnterpriseValue/ ebidta 6,9 -6,8 φορές.
( ΕV κεφαλαιοποίηση + μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μείον μετρητά δηλαδή 547 εκατ ευρώ + 215 εκατ. ευρω – 71 εκατ ευρώ=691/100.)

Τα μεγέθη - Επίπεδα ρεκόρ στο ανεκτέλεστο παραγγελιών 808 εκατ. ευρώ

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Cenergy στο 9μηνο ανήλθαν σε 766 εκατ. ευρω σημειώνοντας άνοδο 21% έναντι της αντίστοιχης περσυνής περιόδου (635 εκατ. ευρώ ) ενώ η λειτουργική κερδοφορία ( adjusted ebidta ) του 9μηνου ανήλθε σε 82 εκατ. ευρώ, έναντι 72 εκατ. ευρώ του 9μηνου του 2020, μια άνοδο 14%.
Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν λειτουργικά κέρδη 34,4 εκατ. ευρώ, μια διαφορά 5 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας του τομέα σωλήνων χάλυβα.
Το ισχυρότερο Ebidta, αλλά και το χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος δημιουργούν κέρδη προ φόρων ύψους 35,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 24,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2020.
Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασε δε το ανεκτέλεστο παραγγελιών της Cenergy καθώς στο τέλος του εννιαμήνου ανήλθε σε 808 εκατ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. ευρώ του εξαμήνου και 500 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020.
Ο κλάδος των καλωδίων προχώρησε αρκετά έργα που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης, όπως τα καλώδια inter-array για το έργο Doggerbank A και Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο και το καλωδιακό σύστημα για το αιολικό πάρκο Καφηρέας ΙΙ.
Η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων συνεχίστηκε επίσης, ιδίως στις κύριες αγορές σε Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα είναι ότι, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επέστρεψε σε πλήρη παραγωγικό ρυθμό, καθώς ξεκίνησε την παραγωγή σωλήνων για τα έργα Israel Natural Gas Lines (INGL) και Snam που ανατέθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος.
Αυτό το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής οδήγησε το προσαρμοσμένο Ebidta για το γ' τρίμηνο του 2021 να ανέλθει σε 34,4 εκατ. ευρώ (+16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), με τα επιπλέον 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο να προέρχονται από σωλήνες χάλυβα.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 18,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 65%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 4% των εσόδων έναντι 2,9% στο εννιάμηνο του 2020.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης