Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ να εξαλείψει τον κορωνοϊό; - Όλα τα δεδομένα

Μπορεί νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ να εξαλείψει τον κορωνοϊό; - Όλα τα δεδομένα
«Υπάρχει καινοτομία που σχετίζεται με το ισραηλινό εμβόλιο που δυνητικά αντιμετωπίζει αυτόν τον τρομερό ιό καλύτερα από άλλες τεχνολογίες», δήλωσε ο δρ Jonathan Javitt, Διευθύνων Σύμβουλος της NeuroRx

Το εμβόλιο του Ισραήλ για την Covid-19 θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Jerusalem Post.
«Υπάρχει καινοτομία που σχετίζεται με το ισραηλινό εμβόλιο που δυνητικά αντιμετωπίζει αυτόν τον τρομερό ιό καλύτερα από άλλες τεχνολογίες», δήλωσε ο δρ Jonathan Javitt, Διευθύνων Σύμβουλος της NeuroRx, της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας στην οποία δόθηκαν αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης, κατασκευής και εμπορίας παγκοσμίως για το εμβόλιο BriLife του Ισραήλ.
Το υποψήφιο εμβόλιο αναπτύχθηκε αρχικά από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας (IIBR), το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Άμυνας.
Οι στρατηγικές και τεχνικές δυνατότητες του ινστιτούτου καλύπτονται από μυστικότητα, αλλά αυτή την εβδομάδα η The Jerusalem Post απέκτησε πρόσβαση σε νέα δεδομένα που δείχνουν ότι το BriLife θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων και να προσφέρει μόνιμη ανοσία.
Επιπλέον, προκαταρκτικά δεδομένα που ελήφθησαν πριν από περίπου έναν μήνα στο πλαίσιο της δοκιμής Phase II BriLife έδειξαν ότι μόνο ένας στους 200 ασθενείς που αξιολογήθηκαν εκείνη τη στιγμή είχε προσβληθεί από τον ιό.
Ο καθηγητής Yossi Caraco, διευθυντής της μονάδας κλινικής έρευνας του Hadassah, ο οποίος υπηρέτησε ως εθνικός κύριος ερευνητής για τη δοκιμή, είπε ότι αυτά τα δεδομένα πρέπει να εξεταστούν με «επιφύλαξη», αλλά και ότι ήταν επίσης «υποσχόμενα».
Το εμβόλιο BriLife βασίζεται σε μια πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από τον φαρμακευτικό κολοσσό Merck & Co. για το εμβόλιο κατά του Έμπολα, που σημαίνει ότι είναι μια πλατφόρμα αποδεκτή σε όλο τον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική.
«Επιλέξαμε μια προσέγγιση που είναι, αφενός, μοντέρνα και, αφετέρου, πιο συντηρητική και λιγότερο τολμηρή από ό,τι επέλεξαν οι άλλοι κατασκευαστές εμβολίων», δήλωσε ο πατέρας του εμβολίου BriLife του κορωνοϊού του Ισραήλ, Καθ. Shmuel Shapira.

Εμβόλιο που βασίζεται σε φορείς

Το εμβόλιο λαμβάνει τον ιό της φυσαλιδώδους στοματίτιδας (VSV) και τον «μεταλλάσσει» γενετικά.
Μόλις εγχυθεί, δεν προκαλεί από μόνο του ασθένεια.
Αντίθετα, το σώμα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη της ακίδας που εκφράζεται στο περίβλημα και αρχίζει να αναπτύσσει μια ανοσολογική απόκριση.
Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, αυτό συνδέεται με το ακριβές κύτταρο στον πνεύμονα που στοχεύει ο νέος κορωνοϊός.
«Είναι σαν να κολλάς έναν ιό όπως ο κορωνοϊός χωρίς να κολλάς την ασθένεια», εξήγησε ο Caraco.
«Στη συνέχεια, εάν τύχει να εκτεθείτε στον πραγματικό κορωνοϊό, η ανοσολογική απόκριση που προκλήθηκε από το εμβόλιο θα αποτρέψει τη μόλυνση».
Τα περισσότερα εμβόλια, όπως το εμβόλιο ιλαράς, εκθέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε μια εξασθενημένη εκδοχή του αντιγόνου, η οποία διδάσκει τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να σκοτώνει την ασθένεια.
Τα νέα εμβόλια mRNA, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν μια αλληλουχία γενετικού υλικού RNA που παράγεται σε εργαστήριο, το οποίο, όταν εγχυθεί, εισέρχεται στα κύτταρα και προκαλεί την παραγωγή των ιικών συστατικών, που στη συνέχεια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον ιό.
Επειδή το εμβόλιο BriLife παρουσιάζει στο ανοσοποιητικό σύστημα μια κάπως πιο ολοκληρωμένη έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας, μπορεί να δώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα την ευκαιρία να δει περισσότερους στόχους και επομένως να στοχεύσει καλύτερα τον ιό – οντας το πιο αποτελεσματικό έναντι των παραλλαγών.
Το BriLife «είναι ένα αυτο-πολλαπλασιαζόμενο εμβόλιο ζωντανού ιού στο οποίο η πρωτεΐνη αιχμής του εμβολίου φαίνεται να εξελίσσεται με τρόπο συνεπή με την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 στη φύση», εξήγησε ο NRx σε δελτίο Τύπου.
«Έτσι, ενώ μπορεί να προκύψουν παραλλαγές που υποστηρίζουν τον χειροκίνητο εμπλουτισμό του εμβολίου έναντι αυτών των συγκεκριμένων παραλλαγών, το ίδιο το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται με τρόπο που να παρέχει συνεχή προστασία έναντι των παραλλαγών».
Ένα μικρό, ξεχωριστό σύνολο δεδομένων που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο από τα ισραηλινά μέσα έδειξε ότι σε αντίθεση με το εμβόλιο Pfizer που εξασθενεί μετά από τέσσερις έως έξι μήνες, όταν χορηγείται αρκετά υψηλή δόση BriLife, παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία.
Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου 230 άτομα που είχαν λάβει την υψηλότερη δόση του ισραηλινού εμβολίου ειδοποιήθηκαν ότι δεν χρειάζονταν αναμνηστική δόση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης