Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Bourla της Pfizer μάχεται για να διαφυλάξει... τη συνταγή του εμβολίου Covid με τα 280 συστατικά

Ο Bourla της Pfizer μάχεται για να διαφυλάξει... τη συνταγή του εμβολίου Covid με τα 280 συστατικά
Το εμβόλιο της Pfizer έχει περισσότερα από 280 υλικά κατασκευασμένα από προμηθευτές σε 19 χώρες, πολλά από τα οποία προστατεύονται με τη μια ή την άλλη μορφή
Σχετικά Άρθρα
Δύο από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στον αγώνα κατά της πανδημίας βρέθηκαν αντιμέτωπες τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνόδου κορυφής κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με το πώς να δώσουν περισσότερα εμβόλια προς τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έκανε λόγο για «σοκαριστική ανισορροπία» στην προμήθεια εμβολίων.
Είπε ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός ότι οι κατασκευαστές που επιδιώκουν τις υψηλότερες τιμές προμήθευαν σε μεγάλο βαθμό τις πλούσιες χώρες και τώρα πίεζαν για ενισχύσεις τους ίδιους λίγους πλούσιους.
«Ειλικρινά, δεν βλέπω τη δέσμευση που θα περίμενα από εσάς», είπε ο Tedros στους κατασκευαστές εμβολίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, του οποίου η εταιρεία εμβολίασε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, απάντησε, λέγοντας ότι ο Tedros μιλούσε «συναισθηματικά».
«Στην πραγματικότητα, δεν είμαι συναισθηματικός», είπε ο Tedros, τονίζοντας ότι υπήρχε επείγουσα ανάγκη να ληφθούν περισσότερα εμβόλια.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή του το Bloomberg, η οποία τιτλοφορείται ως "Η Pfizer παλεύει να ελέγξει τη 'συνταγή' του εμβολίου κατά της Covid ύψους 36 δισ. δολ".

Η ανισότητα δεν προκύπτει... προκαλείται

Η εν λόγω διαμάχη, σύμφωνα με το Bloomberg, αποκάλυψε μια δυσάρεστη αλήθεια: η ανισότητα των εμβολίων δεν συνέβη από μόνη της.
Ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων εταιρικών και κυβερνητικών στελεχών.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις πρώτες δόσεις, οι δυτικοί παραγωγοί εμβολίων και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν κοινό έδαφος για να κλείσουν το χάσμα μεταξύ ορισμένων εθνών.
Μόνο το 6% των ανθρώπων στην Αφρική είχαν εμβολιαστεί πλήρως στις αρχές Νοεμβρίου.
Αντιθέτως, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι που έχουν λάβει τα εμβόλια αρχίζουν να ξεπερνούν την πανδημία, ενώ ο κορωνοϊός εξακολουθεί να απλώνεται σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
Και αυτό διότι οι Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο σε παρόμοια βάση - στέλνοντας τις περισσότερες από τις δόσεις τους σε πλούσιες χώρες και όχι σε φτωχές.

Οι διαφορετικοί δρόμοι

Στη συνέχεια, όμως, οι εταιρείες των εμβολίων πήραν διαφορετικούς δρόμους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Airfinity.
Image
Image
Image
Η Moderna, η οποία δεν είχε παραγάγει ποτέ ένα προϊόν με άδεια χρήσης φαρμάκου πριν από την Covid, μόλις και μετά βίας επεκτάθηκε από τα πλουσιότερα έθνη μέχρι πρόσφατα, κυρίως λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές και των πρώιμων δεσμεύσεων προμήθειας προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson, που έφτασε μήνες μετά τα άλλα τρία, αποδείχθηκε ότι ήταν σχετικά μικρός παίκτης.
Η AstraZeneca, η οποία αρχικά υποσχέθηκε να πουλήσει το εμβόλιο της στο κόστος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αύξησε γρήγορα την προσφορά της σε φτωχότερες χώρες, κυρίως με την αδειοδότηση της φόρμουλας της σε έναν παραγωγό στην Ινδία.
Μετά ήταν η Pfizer.
Με τη γερμανική συνεργάτη της BioNTech, η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη παράγει και διανέμει τη μεγαλύτερη προσφορά ενός από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια, το οποίο αναμένεται να αποφέρει έσοδα 36 δισ. δολαρίων φέτος.
Τα δεδομένα διανομής δείχνουν ότι η Pfizer είναι η Νο. 1 πηγή εμβολίου Covid για τις πιο πλούσιες χώρες.
Επίσης, ενίσχυσε περαιτέρω την θέση της στην πανδημία όταν ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι είχε αναπτύξει ένα χάπι για την Covid που μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 89%.
Δεν έχει διευκρινίσει πώς θα τιμολογήσει ή θα διανείμει το χάπι, αλλά δεδομένου ότι η παραγωγή είναι περιορισμένη βραχυπρόθεσμα, τα εμβόλια παραμένουν το κεντρικό όπλο κατά της πανδημίας.
Τους τελευταίους μήνες, η Pfizer έχει αρχίσει να αυξάνει γρήγορα τις παραδόσεις εμβολίων εκτός των πλουσιότερων χωρών.
Από τις 7 Νοεμβρίου, είχε στείλει περισσότερες από 658 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από τα 2 δισεκατομμύρια που παραδόθηκαν, είπε η εταιρεία.
Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις από περίπου 3 δισεκατομμύρια που παράγονται.

Επτασφράγιστο μυστικό η συνταγή του εμβολίου

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer δεν θα υποχωρήσει: η μυστική συνταγή του εμβολίου του.
Χώρες με επικεφαλής την Ινδία και τη Νότια Αφρική έχουν προωθήσει μια πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια και θεραπείες κατά της Covid.
Ο Bourla, ο οποίος αποκάλεσε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας το «αίμα του ιδιωτικού τομέα», ήταν ο πιο ειλικρινής μεταξύ των συναδέλφων του στο να αντισταθεί στις εκκλήσεις να μοιραστεί την τεχνολογία του - παρόλο που οι υποστηρικτές λένε ότι θα σήμαινε, θεωρητικά, ότι άλλοι θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερες δόσεις.
«Η πρόταση βασίζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η πρόσβαση στα εμβόλια είναι περιορισμένη λόγω των σημερινών επιπέδων παραγωγής», δήλωσε η Pfizer.
«Η βιομηχανία είναι ήδη σε καλό δρόμο για να παράγει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», πρόσθεσε.
Τον επόμενο μήνα, η Pfizer συμφώνησε να πουλήσει 500 εκατομμύρια δόσεις με κόστος στις ΗΠΑ για διανομή σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ένα πρόγραμμα που έκτοτε διπλασιάστηκε σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.
Αφού έκανε αυτή τη συμφωνία, η φαρμακευτική απομακρύνθηκε από τις διαπραγματεύσεις για μια μεγάλη νέα συμφωνία προμήθειας με το Covax, το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ για την παράδοση εμβολίων σε φτωχότερες χώρες.
Το μήνυμα του Bourla προς τις φτωχότερες χώρες είναι να βιαστούν να αγοράσουν το προϊόν του.
Για τις πλουσιότερες χώρες, ο Bourla έχει συγκρίνει το κόστος με την τιμή ενός γεύματος σε πακέτο, ή περίπου 20 δολάρια.
Είναι το μισό από αυτό για τα έθνη μεσαίου εισοδήματος και με κόστος για τα υπόλοιπα.
Image

Το στοίχημα Bourla

Σύμφωνα με το Bloomberg, από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη έβαλε στόχο να βρει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Και αυτό το έκανε σε χρόνο ρεκόρ σε μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις στην ιστορία.
Χωρίς τον Bourla στο τιμόνι μπορεί να μην είχε συμβεί.
Ως Διευθύνων Σύμβουλος, έπαιξε ένα τολμηρό στοίχημα με τη συνεργασία με την BioNTech για να αναπτύξει ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας τη μη αποδεδειγμένη τεχνολογία mRNA, που την ονόμασε Project Lightspeed.
Είπε σε όλους στην εταιρεία να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βρουν ένα εμβόλιο που να λειτουργεί.
Και έγινε η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που έλαβε την έγκριση και το εμβόλιο της απέφερε τα περισσότερα έσοδα και κέρδη.

Τι περιέχει το εμβόλιο

Η μυστική φόρμουλα που προστατεύει ο Bourla είναι πολύ πιο περίπλοκη από μια απλή συνταγή.
Το εμβόλιο της Pfizer έχει περισσότερα από 280 υλικά κατασκευασμένα από προμηθευτές σε 19 χώρες, πολλά από τα οποία προστατεύονται με τη μια ή την άλλη μορφή.
Για να μπορέσει ένας κατασκευαστής να παράγει ένα εμβόλιο, θα πρέπει να διαπραγματευτεί πολλαπλές άδειες για να παραιτηθεί από τις προστασίες για τα πάντα, από λιπίδια έως κλώνους mRNA και εμπορικά μυστικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής.
Η Pfizer δεν έχει συνεργαστεί με το Medicines Patent Pool για το εμβόλιο της, αλλά συζητά για τη διεύρυνση της πρόσβασης στο χάπι της.
Όπως και με τα εμβόλια, θα υπάρξει μάχη για το ποιος θα είναι πρώτος στη σειρά, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης