Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αρένα το Κίνημα Αλλαγής εξαιτίας δημοσκοπήσεων, συμφερόντων, debates - Παραμένει ρυθμιστής εξελίξεων

Αρένα το Κίνημα Αλλαγής εξαιτίας δημοσκοπήσεων, συμφερόντων, debates - Παραμένει ρυθμιστής εξελίξεων
Οι τόνοι ανέβηκαν χθες στο Κίνημα Αλλαγής μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας της εταιρείας Opinion Poll

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα μάχης, ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων.
Όλα δείχνουν ότι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπικές εταιρείες θα παίξουν το ρόλο τους ενώ κρίσιμη θα είναι και η επίδραση που θα έχουν στο κοινό τα debates που θα διεξαχθούν μεταξύ των υποψηφίων μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.
Αυτό, πάντως, που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το ΚΙΝΑΛ και κυρίως για το κρίσιμο ρόλο που παίζει στο υπόλοιπο πολιτικό περιβάλλον.

Οpinion Poll και GPO λένε  «Λοβέρδος για αρχηγός»

Οι τόνοι ανέβηκαν χθες στο Κίνημα Αλλαγής μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας της εταιρείας Opinion Poll η οποία παρουσίασε τον Ανδρέα Λοβέρδο ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για ανάληψη του προεδρικού θώκου. Είναι η δεύτερη μετά τη GPO το περασμένο Σάββατο στα ΝΕΑ.
Ειδικότερα η εν λόγω εταιρεία εμφάνισε τον κ. Λοβέρδο να προηγείται με περισσότερες από 10 μονάδες διαφορά από τους συνυποψήφιούς του και προέβλεψε μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός θα κερδίσει τις εκλογές όποιος και να είναι ο αντίπαλός του στον β’ γύρο.
Βάσει των μετρήσεων της συγκεκριμένης έρευνας ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να υποστηρίζεται από το 31,7% όσων προτίθενται να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, έναντι 20,9% του Νίκου Ανδρουλάκη, 18,8% του Γιώργου Παπανδρέου, 6,4% του Χάρη Καστανίδη, 5,3% του Παύλου Γερουλάνου και 3,4% του Παύλου Χρηστίδη.
Ακόμα και στελέχη που πρόσκεινται στο στρατόπεδο Λοβέρδου πιστεύουν ότι ανεξάρτητα τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η ύπαρξη τέτοιας διαφοράς στην έρευνα δημιουργεί μεγάλες αντισυσπειρώσεις.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ και η αναμονή για την δημοσκόπηση Metron Analysis του «πράσινου» Στρ. Φαναρά

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ ήταν οργισμένη και χωρίς να μπει σε ονοματολογίες και στην εσωκομματική μάχη τόνισε με ανακοίνωσή του ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αφορμή στάθηκε συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό που έδειχνε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ επιθυμούν την συνεργασία με τη ΝΔ.
Ωστόσο, αυτό που έκανε αίσθηση είναι ότι επίσημα το ΚΙΝΑΛ μίλησε για συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες που συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα προσπαθούν να ποδηγετήσουν την πορεία του ΚΙΝΑΛ.
Πάντως, σύμφωνα με το παρασκήνιο στο ΚΙΝΑΛ, καλύτερα συμπεράσματα θα βγουν όταν πραγματοποιήσει έρευνα η Metron Analysis του Στ.Φαναρά για δύο λόγους:

  1. Διότι γνωρίζει το πασοκικό Know How, ήταν για χρόνια δημοσκοπικός σύμβουλος προέδρων του ΠΑΣΟΚ.
  2. Διότι οι δημοσκοπήσεις βρίσκουν ποιοτικά στοιχεία-κλειδιά που άλλες δεν επικεντρώνονται.

Η εικόνα που δίνεται, ωστόσο, είναι ότι Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης είναι τα φαβορί με σχεδόν ισάξια ποσοστά και εξαρτάται από τη συμμετοχή το ποιος θα ξεχωρίσει.

Τι θα γίνει με τα debate;

Και μπορεί να πει κανείς ότι οι δημοσκοπήσεις πάντα έπαιζαν έναν τέτοιο ρόλο, αποδεκτό ως έναν βαθμό από τους υποψηφίους για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι η διεξαγωγή των debates εφόσον αυτά γίνουν.
Σήμερα θα είναι η κρίσιμη μέρα για να δούμε εάν θα συμφωνήσουν όλα τα μέρη εμπρός στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής.
Αν καμφθούν όλες οι αντιρρήσεις το πρώτο debate θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου στο δίαυλο της ΕΡΤ και των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και το δεύτερο στις 29 Νοεμβρίου μέσω της ΕΡΤ 3 και καναλιών της περιφέρειας.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 50% συν μια ψήφο τότε αναμένεται να διεξαχθεί και τρίτο debate στις 8 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Κάποια κρυφά ποιοτικά δεδομένα

Τέλος, να πούμε ότι τα στρατόπεδα Λοβέρδου - Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι η υποψηφιότητα Παπανδρέου έχει ατονήσει, η «επίκληση προοδευτικής διακυβέρνησης», θεωρούν ότι δεν είναι ικανή μόνη της να αλλάξει τα δεδομένα.
Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου από την στιγμή που έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έκλεισε και τις «χρήσιμες» ροές από ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝΑΛ ενόψει εκλογών, δηλαδή ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελαν μία συμπόρευση με ένα ΚΙΝΑΛ του Παπανδρέου.
Επίσης, άλλο ένα στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία.
Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ είναι κυρίως ηλικίας πάνω από τα 45 έτη.
Η νεολαία απέχει αισθητά. Ενώ περισσότερα νεότερα στελέχη βρίσκουν θετική την περίπτωση Ανδρουλάκη, ο τελευταίος υστερεί σε ηλικίες μεγαλύτερες όπως Παπανδρέου-Λοβέρδος έχουν μία καλύτερη βάση.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης