Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνέχισαν σε νέα ιστορικά υψηλά οι βασικοί δείκτες της Wall Street - Ώθηση από το πακέτο υποδομών

Συνέχισαν σε νέα ιστορικά υψηλά οι βασικοί δείκτες της Wall Street - Ώθηση από το πακέτο υποδομών

Σε επίπεδα-ρεκόρ η Wall με ώθηση από το πακέτο υποδομών

Σχετικά Άρθρα
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα 8/11 οι τρεςι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα διαδοχικά ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας στο θετικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει τα ισχυρά αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων για το προηγούμενο τρίμηνο.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και το τελικό πράσινο φως της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών, συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων. της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το πακέτο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική οικονομία τους επόμενους μήνες.
Η επενδυτική προσοχή αναμένεται να στραφεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 10/11 για τον πληθωρισμό, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι το ράλι των τιμών τους τελευταίους μήνες ενδεχομένως να υποχρεώσει την Federal Reserve να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε μια αύξηση των επιτοκίων της.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές την επόμενη χρονιά, εκτίμησε ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard.
Μιλώντας στο Fox Business, ο Bullard, ο οποίος θα γίνει μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 2022, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα υπαγορεύσει πότε θα τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Fed, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Η οικονομική ανάπτυξη του χρόνου θα πρέπει να ξεπεράσει το 4%, προέβλεψε, αλλά πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό δεν θα βελτιωθεί στο μέλλον. Τα προβλήματα εφοδιασμού αναμένεται να συνεχιστούν έως το 2022, σύμφωνα με τον Bullard.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,29% στις 36.432,22 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,09% στις 4.701,7 μονάδες
Ο δείκτηςς Nasdaq ενισχύθηκε +0,07% στις 15.982,36 μονάδες

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσε η δημοσκόπηση του Elon Musk στο Twitter για το αν θα πρέπει να πουλήσει το 10% της Tesla.
Οι ακόλουθοι του Musk στο Twitter ψήφισαν υπέρ της πώλησης του 10%, με τον ίδιο τον Musk να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δεχτεί όποιο αποτέλεσμα βγει από τη διαδικασία.
Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σηεμίωσαν πτώση -4,84% στα 1.162,94 δολάρια.
Η Marriott Vacations Worldwide ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στα κέρδη στο γ΄ τρίμηνο, τα οποία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, καθώς οι πωλήσεις συμβολαίων σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο 3% του επιπέδου προ πανδημίας.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. δολάρια ή 23 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 62 εκατ. δολαρίων ή 1,51 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 1,60 δολαρίων έναντι των ζημιών 81 σεντς ανά μετοχή.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 62,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 1,05 δισ. δολάρια, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, ενώ οι πωλήσεις συμβολαίων αυξήθηκαν 171,4% στα 380 εκατ. δολάρια.
Η εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων ομορφιάς Coty, ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα α΄ τριμήνου και ανακοίνωσε μια συμφωνία για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους της συμμετοχής της στην Wella.
Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο μειώθηκαν στα 103 εκατ. δολάρια ή 13 σεντς ανά μετοχή, από τα 200,6 εκατ. δολάρια ή 24 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 8 σεντς έναντι των ζημιών, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη 3 σεντς.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 22% στα 1,37 δισ. δολάρια, αντίστοιχα των εκτιμήσεων, ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 20,6%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της εταιρείας.
Για το 2022 η Coty Inc αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τις συγκρίσιμες πωλήσεις σε χαμηλή-μεσαία αύξηση στο εύρος 13%-19% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για χαμηλή αύξηση στο ίδιο εύρος.
Η ConocoPhillips παρουσίασε τα σχέδια της για την ανάπτυξη της ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Tommeliten στη Νορβηγία, με τις συνολικές επενδύσεις να αναμένονται στα 12,5 δισ. κορόνες (1,46 δισ. δολάρια), τόνισε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία.
Το Tommeliten, το οποιο βρίσκεται στο νότιο τομέα της Βόρειας Θάλασσας της Νορβηγίας, εκτιμάται ότι διαθέτει αποθέματα ύψους 125 εκατ. Βαρελιών πετρελαίου.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι αρκετά ισχυρή το 2022, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philipp Lane.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος και ότι είμαστε μακριά από τη διακοπή του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ανάκαμψη το υψηλό κόστος ενέργειας, οι αυξήσεις των τιμών και η απειλή νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ο Lane είπε ότι οι «πονοκέφαλοι αυτοί δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη βασική δυναμική της ανάκαμψης».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες «που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα ανακάμψουμε αρκετά καλά το επόμενο έτος», όπως οι αποταμιεύσεις που έχει συγκεντρώσει ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών.
«Η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική από ότι πριν από 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», τόνισε.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας για πρώτη φορά από τον Ιούλιο ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο 2021, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πιο υψηλές τιμές θα συγκρατήσουν την οικονομία μόνο προσωρινά.
Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Sentix, ο δείκτης κλίματος αυξήθηκε στις 18,3 μονάδες από 16,9 τον Οκτώβριο.
Η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση υποχώρησε στις 23,5 μονάδες από 26,3 και στο πιο χαμηλό από τον Ιούνιο.
Ωστόσο, η κατηγορία που αφορά τις προσδοκίες ενισχύθηκε στις 13,3 μονάδες από 8 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρές απώλειες 0,05% στις 16.046,52 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,1% στις 7.047,48 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,05% στις 7.300,40 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Bouygues τόνισε πως κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση της μονάδας Equans της ενεργειακής εταιρείας Engie SA, σε μια κίνηση που θα καταστήσει την μονάδα ενεργειακών υπηρεσιών του γαλλικού ομίλου, την μεγαλύτερη με βάση τα έσοδα.
Η Bouygues θα αποκτήσει το 100% της παρόχου τεχνικών υπηρεσιών έναντι 7,1 δισ. ευρώ, συγχωνεύοντας την με την υφιστάμενη υπηρεσία υπηρεσιών και ενέργειας.
Η συγχωνευμένη μονάδα θα απασχολεί 96.000 υπαλλήλους -η πλειονότητα των οποίων από την Equans- και θα έχει συνδυασμένες πωλήσεις 16 δισ. ευρώ ετησίως.
Η εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη στην οποία θα έχει προχωρήσει ποτέ η Bouygues, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Olivier Roussat.
Οι συνέργειες, σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες, θα ενισχυθούν από μια λειτουργία αποδοτικότητας εντός της συγχωνευμένης μονάδας, και θα φτάσουν τα 120-200 εκατ. Ευρώ ετησίως, με βάση το στοχευμένο λειτουργικό περιθώριο άνω του 5% μεσοπρόθεσμα, ανέφερε η εταιρεία.
Η BAE Systems διατηρεί τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης και τονίζει πως ο αγωγός των ευκαιριών της είναι ισχυρός.
Η βρετανική αμυντική εταιρεία τόνισε πως έχει μετριάσει και διαχειρίζεται τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ως εκ τούτου έχει μέχρι στιγμής αποφύγει οποιεσδήποτε σημαντικές επιπτώσεις
Πρόσθεσε ότι το χαρτοφυλάκιο της είναι σε σωστή θέση για να επωφεληθεί από τις αυξημένες δαπάνες στην άμυνα για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μέσω των δραστηριοτήτων της στην Αυστραλία, και ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις για το AUKUS, ήταν στρατηγικά σημαντικές για την εταιρεία.
Τον Ιούλιο η εταιρεία ανέμενε οι πωλήσεις να αυξηθούν κατά 3%-5% το 2021, με βάση την ισχυρή ισοτιμία στερλίνας έναντι του δολαρίου.
Η εταιρεία ανέφερε πωλήσεις 20,86 δισ. στερλινών (28,15 δισ. δολαρίων) το 2020.
Αναμένει δε τα υποκείμενα κέρδη προ φόρων και τόκων να αυξηθούν κατά 6%-8%, ενώ το 2020 η ΒΑΕ ανακοίνωσε υποκείμενα ΕΒΙΤ 2,04 δισ. στερλίνων.
Η Henkel ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων γ΄ τριμήνου 2021, αν και τα συνεχιζόμενα ζητήματα στις πρώτες ύλες και στον εφοδιασμό, την οδήγησαν να αναμένει τώρα ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν στο κατώτατο εύρος των εκτιμήσεων.
Η γερμανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών τόνισε πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,9% στα 5,09 δισ. ευρώ, και αυξήθηκαν 3,5% σε οργανική βάση, κυρίως χάρη στο τμήμα Adhesive Technologies.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν αντίστοιχα των εκτιμήσεων και υπερέβησαν τις εκτιμήσεις για την αύξηση των οργανικών πωλήσεων (2,6%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.
Η εταιρεία τόνισε πως η ζήτηση στις καταναλωτικές δραστηριότητες συνέχισε να ομαλοποιείται, και ότι υπήρχε μια συνεχής ανάκαμψη στις δραστηριότητες βιομηχανικής παραγωγής.
Η Henkel επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το 2021 για οργανική ανάπτυξη 6%-8%, αλλά τόνισε πως το περιθώριο των προσαρμοσμένων προ φόρων και τόκων της χρήσης και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή, θα διαμορφωνόταν στο κατώτερο εύρος των προηγουμένων εκτιμήσεων, λόγω πρόσθετων αρνητικών επιδράσεων από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και μεταφορών.
Το περιθώριο των προσαρμοσμένων ΕΒΙΤ για το σύνολο του έτους, αναμένεται τώρα στο 13,5% με την αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή, στο ανώτερο σημείο των εκτιμήσεων για υψηλή μονοψήφια αύξηση.
Σε συμφωνία για την παραπομπή πελατών hedge funds στην ανταγωνιστική BNP Paribas κατέληξε η Credit Suisse, μετά την απόφαση της ελβετικής τράπεζας να εγκαταλείψει την prime broking και ορισμένες επιχειρήσεις παραγώγων στον απόηχο του σκανδάλου Archegos.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η είδηση έρχεται αφότου η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί hedge funds κλείνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κύριας χρηματιστηριακής της δραστηριότητας, τμήμα που κατηγορείται για ζημίες 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν το επενδυτικό ταμείο Archegos Capital Investment χρεοκοπούσε τον Μάρτιο.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία για το εμπόριο στην Κίνα που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο.
Η Ιαπωνία περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές συνθήκες, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, καθώς ο βασικός δείκτης επέκτεινε την πτώση του τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.
Ο δείκτης έδειξε ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, που αποτελείται από τα στοιχεία που αφορούν στην εργοστασιακή παραγωγή, στην απασχόληση και στις πωλήσεις λιανικής, υποχώρησε κατά 3,8 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 87,5 μονάδες.
Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, ενώ η υποχώρηση ήταν η υψηλότερη από τον Μάιο του 2020.
Η κυβέρνηση υποβάθμισε την εκτίμηση της για τον δείκτη σε "αποδυνάμωση” από "βελτίωση” στην πρώτη υποβάθμιση, μετά τον Αύγουστο του 2019.
Οι στάσιμες αποστολές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων καθώς και η επιβράδυνση των εξαγωγών και της εργοστασιακής παραγωγής, συνέβαλαν στην πτώση του δείκτη.
Ο δείκτης των δεικτών, που χρησιμοποιείται για να προβλέπει την κατεύθυνση της οικονομίας λίγους μήνες μπροστά, υποχώρησε 1,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στις 99,7 μονάδες.
Οι εξαγωγές της Κίνας παρέμειναν ισχυρές τον Οκτώβριο, σε μια θετική ένδειξη για μια οικονομία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και τον κορωνοϊό.
Η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας, ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 300,2 δισ. δολάρια, υψηλότερα 27,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τον Σεπτέμβριο η αύξηση είχε διαμορφωθεί στο 28,1%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 20,6% στα 215,7 δισ. δολάρια.
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν ξεκινούσε η πανδημία, αλλά επικρατεί ευρεία ανησυχία ότι τα οικονομικά προβλήματα επιβραδύνουν την ανάπτυξη.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναπτύχθηκε κατά 4,9% στο τρίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το +7,9% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Οκτώβριο, διαμορφώθηκε στα 84,5 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τα 66,8 δισ. δολάρια του προηγουμένου μήνα.
Το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χαμηλότερο, στα 40,7 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 42 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.
Με την ΕΕ διαμορφώθηκε στο 25,9%.
O Αsia Dow σημείωσε πτώση -0,3% στις 3.891 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,4% στις 29.507 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -0,4% στις 24.763 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,2% στις 3.498 μονάδες.
Στην Ταϊβάν ο Taiex σημείωσε άνοδο +0,37%, ενώ ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη ενισχύθηκε +0,46%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης