Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Λάμπει η Ελλάδα στο World Travel Market στο Λονδίνο - Προς ρεκόρ τουρισμού το 2022

Financial Times: Λάμπει η Ελλάδα στο World Travel Market στο Λονδίνο - Προς ρεκόρ τουρισμού το 2022
Οι κρατήσεις για διακοπές το καλοκαίρι του 2022 έχουν ήδη ξεπεράσει το επίπεδο κρατήσεων στο αντίστοιχο σημείο του 2019
Οι αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται να ανοίξουν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες θέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας το επόμενο καλοκαίρι από ό,τι το 2019, με την ελπίδα να σημειωθεί έκρηξη στις διακοπές καθώς θα χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, με τις Jet2 και η easyJet να εκτιμά ότι είναι μεταξύ των αερομεταφορέων που έχουν προσθέσει χωρητικότητα στο πρόγραμμα πτήσεων για το 2022.
Η Jet2 είπε ότι είχε 1 εκατομμύριο περισσότερες θέσεις προς πώληση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου από ό,τι είχε προσφέρει το 2019, ενώ η easyJet σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 500.000 περισσότερες αεροπορικά εισιτήρια σύμφωνα με το πρόγραμμά της, υπό την προϋπόθεση ότι διατίθεται χώρος στα αεροδρόμια.

Αισιοδοξία στην Ελλάδα

«Έχοντας συναντήσει τους περισσότερους τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο... είμαστε πολύ, πολύ αισιόδοξοι για το 2022», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στους Financial Times στο συνέδριο World Travel Market στο Λονδίνο.
Ο Κικίλιας είπε ότι η Ελλάδα περίμενε 35% περισσότερους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος από ό,τι είχε το 2021, ισοδυναμώντας με το επίπεδο ρεκόρ των περίπου 3,6 εκατομμυρίων το 2019.
Προέβλεψε ότι η σεζόν «ήλιος, θάλασσα και άμμος» θα ξεκινήσει νωρίτερα από το συνηθισμένο, τον Μάρτιο.
Οι συμφωνίες μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και της ελληνικής κυβέρνησης, με το υπουργείο Τουρισμού να βοηθά στην εξασφάλιση θέσεων για αεροπλάνα σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις εισερχόμενων πτήσεων, αποτελούν ένδειξη της πίστης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας σε μια ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος.
Ο Michael O'Leary, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, δήλωσε ότι αναμένει ότι η ανάκαμψη θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όταν η αεροπορική του εταιρεία θα εκτελεί περισσότερα από 500 νέα δρομολόγια σε όλη την Ευρώπη.
«Προσδοκούμε μια πολύ σημαντική ανάπτυξη το επόμενο έτος», είπε.

Δημοφιλής η Ελλάδα

Αρκετοί τουριστικοί πράκτορες, συμπεριλαμβανομένης της Tui, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, είπαν ότι οι κρατήσεις για διακοπές το καλοκαίρι του 2022 έχουν ήδη ξεπεράσει το επίπεδο κρατήσεων στο αντίστοιχο σημείο του 2019, με τους καταναλωτές να επιλέγουν να ξοδέψουν σε καταλύματα και θέρετρα υψηλότερης ποιότητας.
Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε ξανά στους διεθνείς τουρίστες μετά τα πρώτα lockdown το 2020.
Τα έσοδα που σχετίζονται με τον τουρισμό αποτελούν περίπου το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισερχομένων στην Ελλάδα μετά τη Γερμανία, αλλά οι αυστηροί περιορισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος ανάγκασαν πολλούς να κάνουν διακοπές στο σπίτι.
Ο Κικίλιας, ο οποίος διορίστηκε στο υπουργείο Τουρισμού τον Σεπτέμβριο, έχοντας προηγουμένως θητέψει ως υπουργός Υγείας, είπε ότι η χώρα είχε αναλάβει «υπολογισμένο ρίσκο» στο άνοιγμα, αλλά ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν ασφαλής να ταξιδέψει.
Η κυβέρνηση τοποθέτησε επιπλέον γιατρούς σε ξενοδοχεία, πρόσθεσε εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας και χρησιμοποίησε 320 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την αναβάθμιση του τουριστικού της τομέα, είπε ο υπουργός.
Η Ελλάδα είχε στοχεύσει στο 50% του αριθμού των επιβατών και του εισοδήματος του 2019 το 2021, που ισοδυναμεί με μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ σε δαπάνες που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι είχε ήδη φτάσει στο 65% των επιπέδων εισοδήματος του 2019 μέχρι στιγμής φέτος.
Η Wizz Air, η Lufthansa και η Ryanair είναι μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που ανέφεραν το πρώτο τους κερδοφόρο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας τους τρεις μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η IAG, η ιδιοκτήτρια της British Airways, έχει προβλέψει επιστροφή στα κέρδη το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης