Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η θητεία Μητσοτάκη θα στιγματιστεί από τους 20.000 νεκρούς λόγω πανδημίας – Γιατί απέτυχε στην διαχείριση και τι μπορεί να κάνει;

Η θητεία Μητσοτάκη θα στιγματιστεί από τους 20.000 νεκρούς λόγω πανδημίας – Γιατί απέτυχε στην διαχείριση και τι μπορεί να κάνει;
Προβλέψεις ότι θα ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς στους επόμενους 3-4 μήνες στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία της Covid 19 εξελίσσεται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ένα μεγάλο πολιτικό στίγμα με μεγάλο κόστος όπως συνέβη για παράδειγμα για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ο ΕΝΦΙΑ, την κυβέρνηση Τσίπρα τα capital controls και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Προβλέψεις ότι θα ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς στους επόμενους 3-4 μήνες


Προβλέψεις βάσει των οποίων οι νεκροί της πανδημίας στην Ελλάδα μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 20.000 το χειμώνα, κάνουν οι επιστήμονες που βλέπουν την αύξηση των κρουσμάτων, τη μεγάλη διασπορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αλλά και την έξαρση της νόσου παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, οι προβλέψεις χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεμβολίαστων στις ηλικίες από 60+ αλλά και του συνολικού ποσοστού εμβολιασμών που είναι 10% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις θανάτων ανά εκατ. πολιτών και ενδεχομένως να παραμείνει σε αυτές τις θέσεις μέσα σε αυτό το ρυθμό θανάτων καθημερινά, δηλαδή 30-40-50 θανάτων την ημέρα (40 μεσοσταθμικά), τότε οι προβλέψεις να ξεπεράσουμε τους 20.000 θανάτους (από 16.200 που είναι σήμερα) θα έρθουν πιο νωρίς από τον Φεβρουάριου του 2022
Ίσως και πολύ πιο νωρίς, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι κρύες μέρες είναι «σύμμαχος» για την εξάπλωση του ιού στις οικογένειες. Επιστημονικοί κύκλοι της κυβέρνησης, θεωρούν ότι έχουμε ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο και τα κρούσματα θα πέσουν από Μάρτιο του 2022 ενώ σύμφωνα με τα μοντέλα ο ιός δεν θα έχει φύγει ούτε το 2023.
Θα μπορούσε να πει ότι θα παραμείνει μέχρι τη συνταγματική λήξη της θητείας Μητσοτάκη.

Τα αίτια αυτής της πολύ δραματικής κατάστασης τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές.

  1. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε την αξιοπιστία των κινήσεών της όταν αποφάσισε τα πολύμηνα αυστηρά lockdown δυσαρεστώντας πολύ τον κόσμο, ιδιαίτερα τους νέους που τους άφησε περιθώριο μόνο να κάνουν βόλτα γύρω από το τετράγωνο τους σπιτιού τους.
  2. Έδωσε υπερεξουσία σε καθηγητές που δεν τους ήξεραν ούτε… οι φοιτητές τους. Γραφικοί τύποι απέκτησαν εξουσίες, ατζέντα και καθημερινή παρουσία στα κανάλια. Πολλές φορές παραπληροφόρησαν, άλλες φορές εκφόβισαν άδικα, σε κάθε περίπτωση νεύριασαν τον κόσμο. Το χειρότερο είναι ότι την ψώνισαν. Κάποιοι έλαβαν πρόσκληση για reality, κάποιοι έπαιξαν το ρόλο αστυνομικού για έλεγχο των μέτρων.
  3. Στο μοντέλο των εμβολιασμών, αντί να κινηθεί τάχιστα και να επιμείνει στις μεγάλες ηλικίες –που έχουν δύσκολη συμπτωματολογία – έδωσε βάση σε όλους, στους νέους και τα παιδιά και επαγγελματικές ομάδες, προχωρώντας σε μέτρα που μετάνιωσε όπως τις υποχρεωτικότητες.
  4. Δεν έδωσε βάση στη φυσική ανοσία, αποφεύγοντας να κάνει ότι κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Αγγλία, δηλαδή έρευνες ανοσίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.Έτσι λειτουργούσαμε στα τυφλά, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις και όχι προλαμβάνοντάς τες.
  5. Διέθεσε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για τις καμπάνιες ενημέρωσης που ουσιαστικά «εξαγόρασαν» την στήριξη των ΜΜΕ προς τη κυβέρνηση ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν π.χ στο ΕΣΥ.
  6. Δύο φορές δεν πήρε μέτρα για τις κρίσιμες γιορτές του Αγίου Δημητρίου στη Θες/νίκη επιταχύνοντας την ήδη μεγάλη διασπορά του ιού στη πόλη και κατ’ επέκταση στις πόλεις της Μακεδονίας. Γενικώς, ήταν πιο επιεικής με την Εκκλησία ενώ δεν θα έπρεπε.
  7. Υπολογίζοντας πλέον κάθε κόστος που έχουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, η κυβέρνηση απέφυγε να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους για να εξακριβώσει την παραβατικότητα.
  8. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ σε άλλα ζητήματα (όπως οι αμυντικές συμφωνίες π.χ) ζήτησε την συμφωνία της αξιωματικής αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στην πανδημία που είναι παγκόσμιο θέμα έκλεισε κάθε πόρτα συνεννόησης με τα κόμματα.

Τα όπλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πανδημία είναι λίγα καθώς έχουν ακολουθήσει τα μοντέλα που ακολουθεί ο στενός πυρήνας της Ευρώπης με τις συνήθεις επιπτώσεις, ωστόσο, στην Ελλάδα λόγω του χαμηλότερου ποσοστού εμβολιασμού θα είναι μεγαλύτερες.

Α)
Η κυβέρνηση θα περιμένει να προμηθευτεί τα νέα φάρμακα υπό την μορφή δισκίων της Pfizer και της MSD.
Σύμφωνα με τις μελέτες το χάπι Pfizer έδειξε 89% μείωση της νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19, και το Merck's έδειξε μείωση 50% χωρίς, ωστόσο, να μπορούμε να τα συγκρίνουμε μέχρι να γίνει σαφέστερο το προφίλ κινδύνου των ασθενών.
Ωστόσο, οι πληροφορίες του ΒΝ τα νέα χάπια δεν θα τα έχουμε σε μεγάλες ποσότητες το επόμενο εξάμηνο που είναι και το πιο κρίσιμο.

Β)Οι πληροφορίες του ΒΝ λένε ότι τα νέα χάπια θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες μετά από 8 μήνες, θα είναι τότε πλήρης η αγορά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να τα διαθέσει ακόμα και στα φαρμακεία με ή ακόμα και χωρίς συνταγή.
Οι ενδείξεις θα είναι σαφείς και θα μπορεί να τα πάρει κάποιος τις πρώτες 3 με 5 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Γ)Επίσης, η κυβέρνησης έχει στη διάθεσή της τα μονοκλωνικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται ενδοφλέβια σε κρίσιμες περιπτώσεις στα νοσοκομεία ή τα κέντρα υγείας.
Σύμφωνα με τους ιατρικούς κύκλους, είναι δύσκολη η παραγωγή τους και δαπανηρά.
Αρκεί να πούμε ότι κοστίζει 2.000 ευρώ η δόση. Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα που έχει προμηθευτεί η χώρα μας δεν φτάνει να καλύψει ούτε ένα νησί μεσσαίου μεγέθους…
Λογικά, θα παραγγελθούν και άλλα.

Δ)Η κυβέρνηση θα στηριχτεί πολύ στην στρατηγική της τρίτης δόσης.
Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για τρίτη δόση και περιμένει να δει την ανταπόκριση.
Υπάρχουν εκτιμήσεις, ωστόσο, ότι ενδεχομένως να έχουμε και μία «τρύπα» στη συμμετοχή. Για κάποιους ήταν ισχυρά τα συμπτώματα των εμβολίων. Πάντως, ένα είναι σίγουρο, πολύ δύσκολα θα δούμε ανεμβολίαστο να πείθεται για να εμβολιαστεί.

Ε)Τέλος, θα ενισχυθούν πολύ οι έλεγχοι για την τήρηση των τελευταίων μέτρων, θα υπάρχουν μικτά κλιμάκια για καλύτερα αποτελέσματα στο πλαίσιο των μειωμένων προνομίων των ανεμβολίαστων και των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ που θα πρέπει να κάνουν σε κάθε δραστηριότητά τους.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης