Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκρηξη covid, εφιαλτικές εκτιμήσεις - Θα μολυνθούν εντός τριμήνου 1 εκατ. ανεμβολίαστοι – Μέτρα και σαρωτικοί έλεγχοι από 6/11

Έκρηξη covid, εφιαλτικές εκτιμήσεις - Θα μολυνθούν εντός τριμήνου 1 εκατ. ανεμβολίαστοι – Μέτρα και σαρωτικοί έλεγχοι από 6/11
Ανοίγει από αύριο Παρασκευή 5/11 η πλατφόρμα για την χορήγηση της γ’ δόσης σε όλους
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Δραματική παραμένει η κατάσταση στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει αρχίσει να μετατοπίζεται και προς τη νότια Ελλάδα, όπου και εκεί παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, το ιικό φορτίο στην Αττική έχει διπλασιαστεί, στην Θεσσαλονίκη έχει τετραπλασιαστεί και στη Θεσσαλία έχει 8πλασιαστεί σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Τα δεδομένα είναι αποκαρδιωτικά αλλά και ενδεικτικά του σαρωτικού τέταρτου κύματος που εκτιμάται πως ακόμα δεν έχει κορυφωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 30% ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει το 1,12 – αν και σε πολλές περιοχές είναι υπερδιπλάσια, όπως στο Κιλκίς, στη Λάρισα και στη Μαγνησία – ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θράκης και της Μακεδονίας κινείται πάνω από το 92%.
Και όλα αυτά τη στιγμή που εκτιμάται πως 1 εκατομμύριο ανεμβολίαστοι πολίτες πρόκειται να μολυνθούν από covid εντός των επόμενων τριών μηνών, γεγονός που αν πράγματι επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι κάθε μήνα θα νοσούν περίπου 300.000 πολίτες και θα πεθαίνουν 1.166.
Απέναντι σε αυτά τα τραγικά δεδομένα και τις εφιαλτικές εκτιμήσεις, η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει μέσω του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι οικονομία και κοινωνία δεν ξανακλείνουν, είναι αποφασισμένη να εξαπολύσει σαρωτικούς ελέγχους από το ερχόμενο Σάββατο 6/11 προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πρόσφατα μέτρα που αποφασίστηκαν – κυρίως για τους ανεμβολίαστους πολίτες – θα τηρηθούν.
Βάσει του σχεδίου αυτού προβλέπεται ότι τους ελέγχους θα πραγματοποιήσουν πάνω από 8.000 αστυνομικοί και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο και με τους αρμοδίους να προειδοποιούν τους παραβάτες για πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.
Πέρα από τα μέτρα, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι και η αύξηση των εμβολιασμών ενώ από αύριο Παρασκευή 5/11 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της γ’ δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, εφόσον βέβαια έχει παρέλθει ένα 6μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
3_95.JPG

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Μας προβληματίζουν οι θάνατοι λόγω covid 

Τον προβληματισμό των ειδικών για τον υψηλό αριθμό θανάτων λόγω της επιδημίας covid εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως τα νοσοκομεία βιώνουν δύσκολες στιγμές.
«Είναι δύσκολες ημέρες.
Είχαμε στα χέρια μας τα επιδημιολογικά δεδομένα που μας έλεγαν ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε δύσκολο μήνα με μεγάλη αύξηση στις ΜΕΘ.
Αυτό που μας προβληματίζει παραπάνω είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό που είναι συνέπεια του μικρού αριθμού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα.
Για αυτό κάνουμε έκκληση να πάνε να εμβολιαστούν» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η κα.Παγώνη, η οποία τόνισε ότι για να πετύχουμε τείχος ανοσίας πρέπει να φτάσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στο 80%.

Δύσκολες στιγμές στα νοσοκομεία

«Τα νοσοκομεία περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές.
Τα στοιχεία στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά την πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 100%.
Στην Αθήνα βρισκόμαστε σε καλύτερη φάση.
Είμαστε στο 74% κάλυψη των ΜΕΘ» ανέφερε η κα.Παγώνη, υποστηρίζοντας πως οι γιατροί παλεύουν αυτό το διάστημα να μεταπείσουν όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί φοβούνται.
«Υπάρχει ένα 35% που δεν έχει εμβολιαστεί.
Τους δείχνουμε τα αποτελέσματα των μελετών με το εμβόλιο, το οποίο προς το παρόν είναι το μοναδικό όπλο για να πολεμήσουμε τη νόσο Covid-19 και ελπίζουμε το επόμενο δίμηνο να έχουμε τις μελέτες με τα μονοκλωνικά και τα αντιικά φάρμακα για να μπορέσουμε, σαν “πακέτο” να προχωρήσουμε.
Ο ιός δεν θα φύγει.
Εδώ θα είναι, απλώς θα τον αντιμετωπίζουμε όπως κάνουμε όλους τους ιούς» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Μανωλόπουλος: Σωστά τα μέτρα αλλά λίγα – Δεν θα αντιστρέψουν την κατάσταση

Στα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο 6/11 και που αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους πολίτες αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως αν και αυτά είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι λίγα και ατελή.
«Δεν είναι ικανά να αντιστρέψουν την κατάσταση» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Μανωλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως χρειάζονται έλεγχοι και στις εκκλησίες οι οποίες εξαιρέθηκαν από τα μέτρα, αλλά και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ανέφερε ως παράδειγμα την εστίαση, όπου ένας πελάτης για να μπει σε ένα κατάστημα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, αλλά ο υπάλληλος που θα τον σερβίρει και ο αστυνομικός που θα του κάνει τον έλεγχο, μπορεί να είναι ανεμβολίαστοι.

Γώγος: Και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό

Τη θέση πως και οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γώγος διευκρίνισε πάντως ότι η μετάδοση του ιού γίνεται με πολύ μικρότερες πιθανότητες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
«Όσο περνάει ο καιρός, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξασθενεί.
Για αυτό συστήνεται η χορήγηση και τρίτης δόσης έξι μήνες μετά τη δεύτερη» τόνισε ο κ.Γώγος, προσθέτοντας πως η εξασθένηση του εμβολίου δεν είναι ίδια για όλους και εξαρτάται από το ανοσολογικό σύστημα του κάθε εμβολιασμένου.

Σφίγγει ο κλοιός» των ελέγχων από το Σάββατο 6/11

Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων που αποφασίστηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αναμένονται από το Σάββατο 6/11.
Συγκεκριμένα, επιστρατεύονται:

  • 8.000 αστυνομικοί
  • 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
  • Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα - Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει λίστας, δηλαδή τους υπότροπους της «μαύρης λίστας».
Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.
Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δε θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα».
Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.
Περαιτέρω, ξεκαθαρίζεται ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί.
Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Τα μέτρα

Από το ερχόμενο Σάββατο 6/11 οι ανεμβολίαστοι
θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή μοριακά test κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να πηγαίνουν στη δουλειά τους είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ενώ για να εισέρχονται σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid ή μοριακό τεστ.
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία και οι εκκλησίες.
Μάλιστα η εξαίρεση της Εκκλησίας από αυτά τα μέτρα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για ακόμα μια φορά αυτή παραμένει στο απυρόβλητο.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για επιβολή οριζόντιου lockdown και κλεισίματος της κοινωνίας και της οικονομίας, αν και το αφήγημα της για «επιστροφή στην κανονικότητα» καταρρέει.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την γ' δόση από την Παρασκευή 5/11


Το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε πως την ίδια ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Πάνω από τη μονάδα η θετικότητα σε 21 περιοχές

Στα ύψη βρίσκεται η θετικότητα σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας, όπως αναδεικνύεται από τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.
Ενδεικτικό είναι ότι σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία -που χθες (3/11) σημειώθηκαν 75, 427 και 234 νέα κρούσματα αντίστοιχα- το ποσοστό θετικότητας «χτυπάει κόκκινο» φτάνοντας ακόμα και πάνω από τις δύο μονάδες (2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα).
Το εντυπωσιακό είναι ότι εκτός από τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που ήδη βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου (κόκκινο), υπάρχουν 18 ακόμη που ξεπερνούν τη μονάδα στα ποσοστά θετικότητας.
Η λίστα αποτελείται κυρίως από περιοχές της βόρειας Ελλάδας που θεωρούνται αναμενόμενες βάσει των προηγούμενων ημερών, όπως τα Γρεβενά (1,96% - 21 νέες λοιμώξεις), η Ροδόπη (1,84% - 80 νέες λοιμώξεις), η Ημαθία (1,82% - 134 νέες λοιμώξεις), η Πιερία και ο Έβρος (1,65% - 131 και 129 νέες λοιμώξεις), οι Σέρρες (1,59% - 15 νέες λοιμώξεις) και η Θεσσαλονίκη (1,45% - 999 νέες λοιμώξεις).
Συμπληρώνεται, όμως, και από σημεία που το τελευταίο διάστημα δεν είχαν δημιουργήσει καμία αφορμή ανησυχίας, όπως η Πάρος (1,42%), η Φωκίδα (1,17%) και η Θάσος (1,02%). Τη λίστα των 21 ολοκληρώνουν η Μεσσηνία (1,55%), η Αρκαδία (1,51%), η Πέλλα (1,36%), η Δράμα (1,35%), τα Τρίκαλα (1,32%), η Καστοριά (1,13%), η Καρδίτσα (1,05%) και η Ξάνθη (1,01%).

Στις παραγωγικές ηλικίες το 67% των κρουσμάτων

Για δεύτερη συνεχή ημέρα το σύνολο των νέων διαγνώσεων που προέκυψε από τους 232.409 διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ ξεπερνά τις 6.000 και φτάνει τις 6.150 το τελευταίο 24ωρο.
Από αυτές, μάλιστα, οι 4.131 (67,1%) αφορούν σε πολίτες 18-64 ετών, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενους και γονείς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες άλλους ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των παιδιών 4- 18 ετών που διαγνώσθηκαν θετικά αυτή την εβδομάδα μειώθηκε σε 25% από 27% την προηγούμενη επί του συνόλου των κρουσμάτων, παρόλο που ο συνολικός τους αριθμός αυξήθηκε κατά 712 φτάνοντας τις 6.682.
Και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερους ανθρώπους, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία είναι και πάλι κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι.


Στους 16.109 οι θάνατοι

Στους 16.109 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 3/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.150, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 760.592 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.556 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,12 (95% ΔΕ: 1,05 - 1,18)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.109 θάνατοι.
eod1_14.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (59,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 363 (84,22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15,78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eod2_13.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.328 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή +6,85%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

eod4_9.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης