Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκρηξη covid, εφιαλτικό δίμηνο – Σήμερα 2/11 τα νέα μέτρα, δοκιμάζεται η δέσμευση Μητσοτάκη για lockdown

Έκρηξη covid, εφιαλτικό δίμηνο – Σήμερα 2/11 τα νέα μέτρα, δοκιμάζεται η δέσμευση Μητσοτάκη για lockdown
Προς γ’ δόση στους κάτω των 50 – Πλήρως εμβολιασμένο το 60,1% του γενικού πληθυσμού
Σχετικά Άρθρα

(upd 11) Προς επιβεβαίωση βαίνουν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούσαν για ένα εφιαλτικό δίμηνο έως τα τέλη του 2021 με εκτίναξη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (πάνω από 5.000 ημερησίως) και των θανάτων (αναμένονται επιπλέον 2.500 νεκροί) και με αφόρητη πίεση – και πάλι – στο σύστημα υγείας.
Χθες, πρώτη ημέρα Νοεμβρίου, καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (5.449) από την έναρξη της πανδημίας πριν από περίπου 1,5 χρόνο, με το δείκτη θετικότητας να ξεπερνά το 6%, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 430 (ανεμβολίαστοι οι 364) και τους νοσηλευόμενους σε πάνω από 2.400.
Πρόκειται για αριθμούς που υποδηλώνουν μια ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, η οποία όπως όλα δείχνουν αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες εξαιτίας και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Πλέον, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία είναι αν η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης θα επιμείνουν στη δέσμευση τους για τη μη επιβολή νέων, οριζόντιων lockdown.
Και αν αυτό αποτελεί το τεράστιο «στοίχημα» της κυβέρνησης, ο κ.Μητσοτάκης συμμετέχει σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα και να αποφασιστούν μέτρα για τον περιορισμό της τεράστιας διασποράς του ιού.
Δεδομένου ότι σήμερα Τρίτη 2/11 αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων (στα επίπεδα των 6.500), αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συνεδριάσει στις 13:00 σήμερα (αντί για αύριο που ήταν προγραμματισμένο) ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα από τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη.
Κυβέρνηση και επιστήμονες επιδιώκουν να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να κτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας που με τη σειρά του θα μειώσει τα σοβαρά περιστατικά και θα αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 60,1% του γενικού πληθυσμού και το 72,9% των ενηλίκων, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται σήμερα να δώσει την έγκριση της και για την χορήγηση της γ’ δόσης σε άτομα κάτω των 50 ετών.
Σε αυτά άλλωστε τα ποσοστά είναι που ποντάρει η κυβέρνηση για να στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να ξανακλείσουν η κοινωνία και η οικονομία, αν και όπως φαίνεται αυτά ακόμα δεν επαρκούν για τον έλεγχο της πανδημίας.
3_95.JPG

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι η έκτακτη σύσκεψη που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αλλά και η συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων που θα εισηγηθούν τα τελικά μέτρα.
Κατά τις συσκέψεις αυτές θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα και θα ληφθούν οι αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 18:00 το απόγευμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το σύστημα Υγείας, με κίνητρα σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία σηκώνει μεγάλος βάρος.
Εάν αυτό δεν επιτύχει, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών και της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Επόμενο βήμα είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση των εμβολιασμών με την κυβέρνηση να ζητά για αυτό και τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, σε όσες ομάδες πολιτών έχει ήδη κοινοποιηθεί πως πρέπει να την κάνουν.
Επιπλέον, εξετάζονται μέτρα για τους ανεμβολίαστους με μεγαλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε αυτούς, περισσότερα τεστ (π.χ. δύο αντί του ενός σε χώρους εργασίας) αλλά και ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από περισσότερους χώρους όπως κινηματογράφοι και θέατρα χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση επ’ αυτού.
Παράλληλα προβλέπεται το τέλος των «ημιεξωτερικών χώρων» και η αύξηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων ενώ στα σενάρια που εξετάζονται για τις κόκκινες περιοχές είναι:
- να κλείνουν στη 01:00 τα ξημερώματα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης
- να απαγορευτεί η μουσική στους μικτούς χώρους διασκέδασης.
Όσον αφορά την χρήση μάσκας, τ
ο σενάριο που θεωρείται πιο πιθανό είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση της σε εξωτερικούς χώρους στις κόκκινες περιοχές.

Γεροτζιάφας: Και lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός έως τα Χριστούγεννα…

Την εκτίμηση πως εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με lockdown όσο και με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς διατύπωσε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γεροτζιάφας είπε πως ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτό το δύσκολο σημείο της πανδημίας.
«Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί.
Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για 4ο κύμα.
Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα.
Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών.
Η ζωή μας είναι κανονική.
Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό.
Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής» είπε ο κ.Γεροτζιάφας, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δυνατότητες.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στο Δημόσιο

«Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Το κράτος έχει τους μηχανισμούς για να καταστείλει διάφορα κινήματα.
Δε θα συζητήσουμε για το πώς θα κατασταλεί ένα κίνημα ανθρώπων που σαφέστατα καθοδηγούνται από σκοτεινά κέντρα. Γνωρίζω από συναδέλφους πως υπάρχουν άνθρωποι που πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα, και κάποιοι γιατροί τους λένε να μην κάνουν εμβόλιο.
Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η εμβολιαστική εκστρατεία δεν έγινε σωστά, αλλά ούτε η εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών», είπε ο κ. Γεροτζιάφας.

Ποιοι χρηματοδοτούν τους αντιεμβολιαστές;

«Στη Γαλλία τα αντιεμβολιαστικά κινήματα ξέρουμε ότι χρηματοδοτούνται από την νεοδεξιά ή από τη Ρωσία.
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα χωρίς χρηματοδοτήσεις.
Στη Γαλλία συνελήφθη ηγέτης των αντιεμβολιαστών που ετοίμαζε πραξικόπημα, ποντάροντας στην ιστορία της ατομικής ελευθερίας.
Από κάπου χρηματοδοτούνται, δωρεάν δε γίνονται αυτές οι δουλειές» είπε ο κ.Γεροτζιάφας, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον στο δημόσιο για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες».

Εξαδάκτυλος: Το ρεκόρ δεν είναι τα κρούσματα αλλά οι 430 διασωληνωμένοι

Την θέση πως το χθεσινό ρεκόρ της πανδημίας δεν αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων (5.449), αλλά τον αριθμό των διασωληνωμένων διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Το χθεσινό ρεκόρ αφορά στους 430 διασωληνωμένους, όχι τα κρούσματα, γιατί το 95% προέρχεται από το 1/3 του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο και στο 5% προέρχεται από τα 2/3 που είναι εμβολιασμένα.
Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε κρούσματα, θα είχαμε ενδεχομένως και μεγάλους αριθμούς, δε θα είχαμε όμως τους διασωληνωμένους και τους θανάτους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος.
Όπως είπε, «είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ενίσχυσης του εμβολιασμού και παράλληλα μείωσης της διασποράς της νόσου», ενώ ανέφερε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά δύσκολη.
«Φέτος έχουμε λιγότερους γιατρούς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραιτήθηκε και δεν αναπληρώθηκε, γιατί οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν προσελκύουν νέους συναδέλφους» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Εύκολα στα 10.000 κρούσματα ημερησίως στα μέσα Νοεμβρίου

Την εφιαλτική εκτίμηση ότι εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.
«Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ.
Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική.
Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό.
Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη.
Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα.
Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα.
Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Θωμαΐδης.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον εμβολιασμό

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο.
Αυτοί δεν είναι αρνητές.
Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Αύξηση και στην Αττική

«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%.
Θα φτάσουμε περίπου τα 1.200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Η επιστήμη είναι ψυχρή.
Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», επεσήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Προς γ’ δόση εμβολίου κατά της covid και οι κάτω των 50 – Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμού

Με κύριο αντικείμενο την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου και στους κάτω των 50 ετών συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 2/11 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Εάν η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως», τότε τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της τρίτης δόσης είναι να έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Από τις 5/11 η δεύτερη δόση του Johnson & Johnson

Εν των μεταξύ, στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna.
Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

Πλήρως εμβολιασμένο το 60,1%

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ξεπεράστηκαν χθες Δευτέρα 1/11 οι 12.900.000 εμβολιασμοί.
Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.
Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.
Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης.
Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες.
Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Απειλητική η covid - Υψηλή και σταθερή ανοσία χάρη στο εμβόλιο

Ξεκάθαρο μήνυμα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η φυσική νόσηση και τα οφέλη που συνεπάγεται ο πλήρης εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας.
«Η νόσος COVID-19, όπως δείχνουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας την άποψη που διατυπώνεται από μερίδα πολιτών «γιατί να εμβολιαστούμε αφού η νόσηση προσφέρει ισχυρότερη ανοσία;».
Κάνοντας αναφορά σε επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως ο κύριος λόγος αποχής από τον εμβολιασμό είναι - σε μεγάλο βαθμό - η πεποίθηση μερίδας απρόθυμων να εμβολιαστούν ατόμων πως είναι άτρωτοι στη λοίμωξη.
Μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) με στοιχεία από δίκτυο 187 νοσοκομείων που αφορούσαν 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με της λοίμωξης COVID-19 έδειξε ότι οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει 3-5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν ξανά σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, «ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής λοίμωξης από την COVID-19.
Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει τις απόψεις πολλών που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και γι΄αυτό και το προτιμούν», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναγκαία η τρίτη δόση

Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης αναδεικνύεται με σαφήνεια από τα στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής, τα οποία προέκυψαν από παρατηρητική μελέτη που διεξήγαγαν πρόσφατα στο Ισραήλ ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.

Σύμφωνα με αυτά, η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρή νόσο.
Πιο αναλυτικά, μελετήθηκαν 728.321 άτομα άνω των 12 ετών (μέση ηλικία τα 52 έτη) που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου με το mRNA σκεύασμα της Pfizer από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 -και τα οποία συγκρίθηκαν με ανθρώπους που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες πριν.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν λάβει την τρίτη δόση είχαν:

  • κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο
  • κατά 92% μικρότερη πιθανότητα σοβαρής νόσου
  • κατά 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Στο edupass.gov.gr η δήλωση των self-tests από 1/11

Μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία μπορούν να προμηθεύονται από 1η Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 6 του μήνα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 1/11 η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
    - ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
    - βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
    - οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
    - η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Στους 15.990 οι θάνατοι

Στους 15.990 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω της covid.
Τα νέα 1/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.449, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο σχετικά περιορισμένος αριθμός τεστ συνοδεύτηκε από έκρηξη της θετικότητας στο 6,6% έναντι 1,72% χθες με σημαντικά περισσότερα τεστ.
pin1_16.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 6.090 μοριακά τεστ και 76.503 rapid (συνολικά 82.593).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (χθες 421).

pin2_13.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.316 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 249 (ημερήσια μεταβολή -22.91%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 277 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis01_11.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης