Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία - G20: Δέσμευση των ηγετών στην Συμφωνία του Παρισιού και τον περιορισμό ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμό

Ιταλία - G20: Δέσμευση των ηγετών στην Συμφωνία του Παρισιού και τον περιορισμό ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμό
Παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο την διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και της προσπάθειας για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, αναφέρει το προσχέδιο της συνόδου της G20
Σχετικά Άρθρα
Στο συνεδριακό κέντρο La Nuvola («το Σύννεφο»), στην συνοικία EUR της Ρώμης ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 30 Οκτωβρίου η σύνοδος της G20, η πρώτη που διεξάγεται με φυσική παρουσία των ηγετών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Tο μεσημέρι του Σαββάτου οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (Ρωσία, Κίνα και Μεξικό δεν εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο) έχουν ως κύριο θέμα συζήτησης την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος.
Το απόγευμα παίρνουν μέρος σε πρωτοβουλία για την αρωγή της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τα θερμά λουτρά του Διοκλητιανού, στο κέντρο της Ρώμης.

Στόχοι της συνόδου

Κύριοι στόχοι της συνάντησης:
να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού,
να μηδενιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι βλαβερές εκπομπές αερίων,
να εγκριθεί ένας κατώτατος φόρος για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ιδίως σε ό,τι αφορά το κλίμα, όμως, η Κίνα προβάλλει αντίσταση και ζητά να αναβληθεί η όποια απόφαση.
Οι ηγέτες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έχει δει το πρακτορείο Reuters.
Το προσχέδιο αυτό για την ανάγκη ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή αντανακλά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ διπλωματών, καθώς οι ηγέτες της G20 βρίσκονται στη Ρώμη για την διήμερη σύνοδο με στόχο την εξασφάλιση της δέσμευσής τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
"Παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο την διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και της προσπάθειας για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής", αναφέρει το προσχέδιο.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι ηγέτες αναγνώρισαν την σπουδαιότητα της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ένας στόχος στον οποίο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί να ικανοποιήσουν.

Σε ένα τραπέζι το ...80% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Οι χώρες που είναι παρούσες στην Ρώμη συγκεντρώνουν το 60% του διεθνούς πληθυσμού και το 80% του ΑΕΠ του πλανήτη.
Παρά ταύτα όμως- ή ίσως ακριβώς γι΄αυτό- δεν είναι εύκολη η επίτευξη άμεσων λύσεων.
Στη χθεσινή διμερή συνάντηση Biden - Macron το κλίμα αναθερμάνθηκε και ο Aμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι χειρισμοί της χώρας του στο γνωστό θέμα των υποβρυχίων της Αυστραλίας δεν ήταν προσεκτικοί. Τους χαρακτήρισε «άγαρμπους και άκομψους».
Η γαλλική ικανοποίηση ήταν σαφέστατη.
Ενδιαφέρον θα έχει και η σημερινή διμερής συνάντηση του Mario Draghi με τον Recep Tayyip Erdogan άν μετά την ένταση των τελευταίων μηνών και τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, με την οποία είχε χαρακτηρίσει «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο.
Όσο για τις διαμαρτυρίες, το πρωί περιβαλλοντιστές προσπάθησαν να μπλοκάρουν ειρηνικά την οδό Κριστόφορο Κολόμπο, η οποία συνδέει το κέντρο της Ρώμης με το σημείο της συνόδου.
Αλλά το απόγευμα, σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Draghi που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Σαν Τζοβάνι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επεισόδια.
Αναλυτικότερα:

Τα θέματα της συνόδου

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της covid-19, αλλά και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των ηγετών της G20.
Το θέμα των ελλείψεων και τα προβλήματα που ολοένα και αυξάνονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και απειλούν να εκτροχιάσουν τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και το χρέος των πιο φτωχών χωρών, θα συζητηθούν εκτενώς στη Ρώμη.
Ωστόσο, το μοναδικό σημείο στο οποίο αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στο πλαίσιο της συνόδου της G20, αν και με περιορισμένες φιλοδοξίες, είναι τα δημοσιονομικά, καθώς αναμένεται να επικυρωθεί στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής του 15% για τις πολυεθνικές από το 2023, μέτρο που αναμένεται να αποφέρει 150 δισ. ευρώ επιπλέον.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της G20, οι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν πολλές διμερείς συναντήσεις, καθώς βρίσκονται για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Μάλιστα, σήμερα (30/10) ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden και ο Γάλλος ομόλογός του Ε. Macron , όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel και ο Βρετανός πρωθυπουργός B. Johnson προτίθεται να συμφωνήσουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή

Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.
«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα προς όλους τους κλιματικούς μας στόχους», επανέλαβε εκ νέου την Παρασκευή 29/10 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Α. Guterres, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο «μιας κλιματικής καταστροφής» και θεωρεί ότι οι χώρες της G20 φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη».
«Έχουμε ακόμη τον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στον σωστό δρόμο και αυτή η σύνοδος της G20 είναι μια ευκαιρία να το πράξουμε», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ, Draghi είχε ζητήσει στις αρχές Οκτωβρίου «μια δέσμευση από τη G20 σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.
«Δεν θα σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Ρώμη ούτε σε αυτή την COP», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός B. Johnson από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην ιταλική πρωτεύουσα. «Το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να καθυστερήσει η αύξηση της θερμοκρασίας», ανέφερε.

Ο ίδιος επέμεινε «στη δυνατότητα να εξέλθουμε από τον άνθρακα» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε (στις 29/10) με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping , ο οποίος, όπως και ο ομόλογός του της Ρωσίας, θα συμμετάσχουν στη G20 μέσω βιντεοσύνδεσης.
Το Πεκίνο φάνηκε να υποχωρεί μερικώς όταν τον Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε να σταματήσει να κατασκευάζει στο εξωτερικό εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα.

Tετ-α-τετ των ηγετών

Φέτος είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που οι περισσότεροι ηγέτες της G20 καταφέρνουν να έχουν συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς η πανδημία covid-19 αρχίζει να υποχωρεί σε πολλές χώρες.
Η υγειονομική κρίση και η οικονομική ανάκαμψη θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος των συνομιλιών, όμως η πιο δύσκολη και σημαντική συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πόσο μακριά επιθυμούν να πάνε οι ηγέτες προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και να βοηθήσουν τις πιο φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.
Πολλοί ηγέτες μετά τη Ρώμη και τη G20 θα μεταβούν στη Γλασκώβη για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).
Αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής της αυξανόμενης θερμοκρασίας στον πλανήτη και των επιπτώσεών της, όπως η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, οι πιο ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και η ξηρασία.
«Λίγο πριν την COP26 στη Γλασκώβη όλοι οι δρόμοι προς την επιτυχία περνούν από τη Ρώμη», σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Boris Johnson: Ο πολιτισμός μας μπορεί να καταρρεύσει όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - Kαλεί την Ρώμη να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να εντείνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός μπορεί να καταρρεύσει τόσο γρήγορα όσο η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αν δεν γίνουν περισσότερα.
Ο Johnson, που έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες πριν την έναρξη της διήμερης συνόδου των ηγετών της G20 στην Ιταλία, επεσήμανε ότι οι μελλοντικές γενιές θα αντιμετωπίσουν πείνα, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, αν δεν γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ προειδοποίησε ότι οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να επιδεινωθούν ραγδαία, αν ο κόσμος δεν αλλάξει πορεία.
«Αυτό το είδαμε με την κατάρρευση και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λυπάμαι που το λέω, αλλά ισχύει και σήμερα», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο βρετανός πρωθυπουργός προέτρεψε τον ιταλό ομόλογό του Mario Draghi να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πράσινη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, που πραγματοποιείται υπό την φιλοξενία του Mario Draghi, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: "Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου (Σ.τ.Σ: δηλαδή, να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου)".
"Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τον ιταλό ομόλογό του, Mario Draghi, να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν με έναν τρόπο καθαρό και βιώσιμο".

Ο Vladimir Putin ζήτησε την επιτάχυνση της αμοιβαίας αναγώρισης των εμβολίων κατά της COVID-19

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε σήμερα από τις χώρες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται στη Ρώμη, να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19.
Ο Putin, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.
"Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού", είπε ο Putin.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού.
"Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων".
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.
"Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ", κατέληξε ο Putin.

“Δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι. Χρειάζεται πολυμερής συνεργασία”, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi

Στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi κατά την παρέμβασή του στην σύνοδο της G20 η οποία διεξάγεται στην Ρώμη.
"Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση.
Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή", τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Ζήτησε παράλληλα "να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20.
O Mario Draghi υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία κορονοϊού δεν τελείωσε και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην διανομή των εμβολίων.
"Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.
Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%", είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί, κατά της covid 19 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους και έθεσε ως επόμενο, αναγκαίο στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2022.
"Ως προεδρεύουσα της G20 η Ιταλία εργάστηκε για να υπάρξει μια δικαιότερη οικονομική ανάκαμψη" δήλωσε τέλος ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης με αναφορά στην δέσμευση φαρμακευτικών εταιριών να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες υπό ανάπτυξη και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο, παγκόσμιο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Απόντες ηγέτες

Ωστόσο οι προσδοκίες να καταγραφεί σημαντική πρόοδος έχουν μειωθεί μετά την απόφαση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και του Ρώσου ομολόγου του Vladimir Putin να μην μεταβούν στη Γλασκώβη και να συμμετάσχουν στη σύνοδο μέσω βιντεοσύνδεσης.
Εξάλλου οι ελπίδες του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να αποδείξει ότι η χώρα του πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δέχθηκαν πλήγμα αφού δεν κατάφερε να πείσει τους Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα να στηρίξουν ένα πακέτο δαπανών για το περιβάλλον και τη στήριξη της οικονομίας ύψους 1,85 τρισεκ. δολαρίων.
Προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της G20, το οποίο έχει δει το Reuters, αναφέρει ότι οι ηγέτες θα δεσμευθούν να αναλάβουν άμεση δράση προκειμένου να πετύχουν τον στόχο να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις.

Διαδηλώσεις

Πολλές διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες το Σάββατο 30/10 στη Ρώμη από συνδικάτα, την ακροαριστερά και το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.
Ήδη, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η Ρώμη, καθώς πάνω από 5.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα, στον ουρανό της πόλης θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα και drones, ενώ η συνοικία όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος έχει αποκλειστεί.
Το Σάββατο 30/10 διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις περιβαλλοντικές καταστροφές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την οδό Cristoforo Colombo, η οποία οδηγεί στην συνοικία Έουρ στο συνεδριακό κέντρο της οποίας διεξάγεται η σύνοδος της G20.
Oι ακτιβιστές προχώρησαν σε καθιστική, ειρηνική διαμαρτυρία στην κεντρική λωρίδα κυκλοφορίας και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απομάκρυναν.
"Αν δεν αλλάξει κάτι, θα μπλοκάρουμε την πόλη", είναι το σύνθημα των διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνθηκαν και προς το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ωστόσο, δεκάδες άτομα συνεχίζουν να μπλοκάρουν την πλαϊνή λωρίδα κυκλοφορίας της Cristoforo Colombo, όπου η διέλευση των οχημάτων έχει ξαναρχίσει κανονικά.

Σε αναπτυσσόμενες χώρες θα δωρίσει η Βρετανία 20 εκατ. δόσεις εμβολίων – Τι θα πει ο Johnson

Μέχρι το τέλος του 2021 η Βρετανία θα στείλει 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες και ο Βρετανός πρωθυπουργός, B. Johnson, θα καλέσει στη Ρώμη, στο πλαίσιο της συνόδου G20 και άλλους ηγέτες να το πράξουν.
«Σαν ένας γίγαντας που ξυπνά, η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται στη ζωή. Όμως ο ρυθμός της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα μπορούμε να ξεπεράσουμε την covid», θα δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, B. Johnson, στους υπόλοιπους ηγέτες της G20, σύμφωνα με τη Downing Street .
«Βασική μας προτεραιότητα ως G20 θα πρέπει να είναι να προχωρήσουμε με τη γρήγορη, ίση και παγκόσμια διανομή εμβολίων», θα προσθέσει.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των 20 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου (G20) συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.
Η Βρετανία στη σύνοδο των χωρών της G7 νωρίτερα φέτος υποσχέθηκε να προσφέρει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ομάδας των 7 να δώσουν 1 δισ. δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Μάλιστα, η χώρα ανακοίνωσε ότι προσέφερε 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca στον μηχανισμό Covax, με άλλα 10 εκατομμύρια να αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ συνολικά θα προσφέρει 30,6 εκατομμύρια δόσεις το 2021.
Ακόμη, το 2022 η Βρετανία θα δωρίσει στον Covax τουλάχιστον 20 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του AstraZeneca και το σύνολο των 20 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson που είχε παραγγείλει η χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι 100 πρώην ηγέτες κρατών και υπουργοί από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει μέσω επιστολής τους από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Draghi που είναι και ο οικοδεσπότης της G20, να αντιμετωπίσει την άδικη διανομή εμβολίων κατά της covid-19 και σημείωσαν πως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς θα έχουν αποθηκεύσει ως το τέλος του μήνα 240 εκατ. δόσεις εμβολίων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών αυτών θα μπορούσαν να μεταφέρουν άμεσα σε χώρες με μεγαλύτερες ανάγκες.
Μάλιστα, θα μπορούσαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν μεταφερθεί συνολικά 1,1 δισ. αδιάθετες δόσεις εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης