Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν είναι έτοιμο να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν είναι έτοιμο να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Ιράν: Ναι σε επανέναρξη τον Νοέμβριο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για την πυρηνική συμφωνία

Το Ιράν είναι έτοιμο να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα στη Βιέννη τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε ο Ιρανός υφυπουργός αρμόδιος για τον φάκελο Ali Bayeri, μετά από μια συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Enrike Mora.
"Είχα μια σοβαρή και εποικοδομητική συνομιλία με τον Enrike Mora για τα ουσιώδη στοιχεία μιας επιτυχούς διαπραγμάτευσης.
Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.
Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα", ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter.
"Δεν υπάρχει τίποτα να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή" από την πλευρά μας, τόνισε μια ευρωπαϊκή πηγή μετά τη συνάντηση.
Η ΕΕ προτρέπει τους Ιρανούς να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη Βιέννη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι συνομιλίες στη Βιέννη ανεστάλησαν τον Ιούνιο μετά την εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου.
"Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στη Βιέννη", επιμένουν οι Ευρωπαίοι.
Οι Ιρανοί είχαν ζητήσει να συναντήσουν τον Μόρα για να "συζητήσουν θέματα που παρέμεναν άλυτα" μετά τις συνομιλίες τους με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή στις 14 Οκτωβρίου στην Τεχεράνη.
"Θέλουν διευκρινίσεις για το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι (στη Βιέννη) και διμερείς επαφές με ορισμένες από τις υπογράφουσες χώρες", δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας J. Borrell, συντονιστής των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία του 2015 με το Ιράν, πριν ορίσει ημερομηνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, πρέπει να διαβουλευθεί με τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη και τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Biden να δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στην JCPOA, μετά την καταγγελία της συμφωνίας το 2018 από τον Trump.
Ως εκ τούτου, οι ιρανικές ανακοινώσεις κρίθηκαν "πρόωρες" για αυτόν τον λόγο.
Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ιράν αφενός και των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας από την άλλη, πρόσφερε στην Τεχεράνη την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία με αντάλλαγμα δραστική μείωση του πυρηνικού της πρόγραμμα, που υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης