Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Άνω των 25 δισ. οι «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές - Η Οδύσσεια για τον απαλλαγή από το κυνήγι της Εφορίας

ΑΑΔΕ: Άνω των 25 δισ. οι «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές - Η Οδύσσεια για τον απαλλαγή από το κυνήγι της Εφορίας
Πριν την απαλλαγή τους οι οφειλέτες καλούνται να διαπεράσουν ένα ισχυρό τείχος προϋποθέσεων
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για τον χαρακτηρισμό ως «ανεπίδεκτων είσπραξης», προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά την διαπίστωση ότι το ύψος των χρεών αυτών είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο από τα 24,8 δισ. ευρώ που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία καθορίζεται η νέα διαδικασία διάκρισης ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.
Ωστόσο η όλη διαδικασία για την καταχώρηση μιας οφειλής στο βιβλίο με τις ανείσπρακτες περνάει από χίλια κύματα μέχρι να σταματήσει το κυνήγι από την εφορία που σε βάθος χρόνου μπορεί να φτάσει τη δεκαετία.
Πριν την απαλλαγή τους οι οφειλέτες καλούνται να διαπεράσουν ένα ισχυρό τείχος προϋποθέσεων, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχουν στη κατοχή τους κινητά η ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας και ότι έχουν ασκηθεί εναντίον τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.
Μόνο τότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα καταχωρηθούν στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και μετά την πάροδο δεκαετίας θα διαγραφούν.
Όμως σε όλο αυτό το διάστημα δεν θα μπορούν να λάβουν αποδεικτικό φορολογική ενημερότητας ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης το Δημόσιο διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμού της και μετά την καταχώρησή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης, ενώ οφειλή που έχει καταχωρηθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 109 δις. ευρώ από τα οποία τα 24,8 δις. ευρώ έχουν χαρακτηρισθεί ανεπίδεκτα είσπραξης, πράγμα που σημαίνει ότι το στοκ περιορίζεται στα 84,2 δις. ευρώ αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κατεβάζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν να αποπληρωθούν στη ζώνη των 20-25 δις. ευρώ.

Είναι πάντως γεγονός ότι στο κατάλογο με τους οφειλέτες της εφορίας βρίσκονται εταιρείες που άκμαζαν στο παρελθόν πριν φθάνουν να πνιγούν στα χρέη όπως είναι για παράδειγμα η Πειραϊκή Πατραϊκή, η οποία δεν υφίσταται πλέον εδώ και δεκαετίες».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ «κόκκινες» οφειλές στην εφορία έχουν 3.425.236 φορολογούμενοι με 1.309.325 να βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και επιπλέον 1.827.440 να κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης