Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πώς διαμορφώνεται η πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Οκτώβριο

Πώς διαμορφώνεται η πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Οκτώβριο
της Εύας Οικονομάκη
Με μέση πληρότητα 46% για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 61% για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ολοκληρώθηκε το διάστημα από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου. Η μέση τιμή διάθεσης του δίκλινου δωματίου στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας διαμορφώθηκε σε 71 ευρώ, χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, στα οποία η μέση τιμή διάθεσης του δίκλινου δωματίου ανήλθε σε 90 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία διαμορφώθηκε σε 56,7%, ενώ στο σύνολο των μονάδων της χώρας το ίδιο ποσοστό ανήλθε σε 37,9%, όταν ο μέσος αριθμός κρατήσεων ανά ξενοδοχείο ήταν 12. Νούμερα που καταδεικνύουν την εποχικότητα του τουρισμού. Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ελληνικού τουρισμού του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την α’ εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφεται μείωση 50,3% στον αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου σημειώνει για την ώρα πτώση κατά 14,3% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία της Eurostat

Την ίδια στιγμή, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τον αριθμό των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 συγκριτικά με τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες σε επίπεδο τουρισμού, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία. Συγκεκριμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένος κατά 33,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, με την Ελλάδα να καταγράφει πτώση 11,6% και την Κροατία να έπεται με μείωση 18,5%. Το 30% προσέγγισε η μείωση που σημείωσε η Ισπανία (29,1%), ενώ στα ίδια επίπεδα με πτώση 30,9% διαμορφώθηκε το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία.
Πάντως πως σε επίπεδο διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα, και ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο μείον 32,7% για τον Ιούλιο, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα κατέγραψαν πτώση 45,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, με την Ισπανία να σημειώνει μείωση σε ποσοστό 32,7%, την Ιταλία να βρίσκεται στο μείον 22,5% και την Κροατία να καταγράφει την καλύτερη επίδοση με πτώση κατά 17,9% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης