Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Λευκό Οίκο ο Βαρθολομαίος – Συνάντηση με Biden, Blinken – Στο επίκεντρο το άνοιγμα της Χάλκης

Στο Λευκό Οίκο ο Βαρθολομαίος – Συνάντηση με Biden, Blinken – Στο επίκεντρο το άνοιγμα της Χάλκης
Να αλλάξει η τακτική των ΗΠΑ στο θέμα της Χάλκης γιατί δεν έχει αποδώσει ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden είχε στον Λευκό Οίκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, o οποίος συναντήθηκε και με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους δεν επρόκειτο για εθιμοτυπικές επαφές, καθώς οι δύο συναντήσεις έγιναν με διευρυμένες αντιπροσωπείες και με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και του State Department.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων ανά τον κόσμο, αλλά και η αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση της πανδημίας.

Στο επίκεντρο η Χάλκη

Κυρίαρχο θέμα όμως ήταν το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να υποστήριξε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Όπως υπογραμμίστηκε, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει παράλογα αντίτιμα, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την πλευρά της Αθήνας.
Για αυτό το λόγο, ζητήθηκε να αποσυνδεθεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής.
Όπως μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Ουάσιγκτον πρέπει να αλλάξει τακτική, καθώς η πολιτική της δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα για τη Χάλκη.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, ο Joe Biden εξέφρασε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Erdogan είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, καθώς η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και εμφανίστηκε περίεργος για το πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.

Διαθρησκευτικός Διάλογος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέφερε στον Αμερικάνο πρόεδρο τις ευχές και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από μια εβδομάδα.
Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο που διεξάγεται με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και με άλλες χριστιανικές ομολογίες.
Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από κοινού με την Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία για τη παροχή εμβολίων σε χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν άνετα.
Ο Biden φέρεται να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχολιάζοντας ότι είναι μια κίνηση τόσο ηθικά όσο και πρακτικά ορθή.

Αυτοκεφαλία Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, στις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται με πρόσχημα τη παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αντίκεινται στην εκκλησιαστική κανονικότητα και υποσκάπτουν την ενότητα της Ορθοδοξίας.
Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης