Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντεπίθεση Μαξίμου με νέο καλάθι παροχών, προοδευτική ατζέντα και… με εφεδρείες από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

Αντεπίθεση Μαξίμου με νέο καλάθι παροχών, προοδευτική ατζέντα και… με εφεδρείες από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση
Νέο καλάθι παροχών για κρίσιμες κοινωνικές ομάδες πριν το τέλος του χρόνου
Σχετικά Άρθρα

Το γρίφο της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ προσπάθησαν να λύσουν στο Μαξίμου συνεργάτες και συνομιλητές του Πρωθυπουργού K. Μητσοτάκη.
Παρόλο που όλοι συνέτειναν ότι ο παράγοντας Παπανδρέου είναι απρόβλεπτος και η πιθανότητα της συμμαχίας ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη αλλά όχι ικανή για να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες, το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η «κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών».

Μαξίμου: Δεν αλλάζει κάτι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στόχος η αυτοδυναμία και στις πρώτες εκλογές

Με άλλα λόγια τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια έχουν περάσει μία γραμμή ότι δεν αλλάζει κάτι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με τις κυοφορούμενες εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, ούτε με το φλερτ Παπανδρέου-Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα διατηρήσει μία στρατηγική υπέρ της αυτοδυναμίας των πρώτων εκλογών με πρώτο στόχο να μεγαλώσει περισσότερο την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να τραβήξει από τη κεντρώα δεξαμενή του ΚΙΝΑΛ.
Αυτό, όπως εκτιμούν στελέχη πρώτης γραμμής στο Μαξίμου, θα γίνει με δύο τρόπους:

Νέο καλάθι παροχών για κρίσιμες κοινωνικές ομάδες πριν το τέλος του χρόνου

Πρώτον με τα συνεχή ανοίγματα που θα γίνουν από την κυβέρνηση σε κοινωνικές ομάδες όπως π.χ οι νέοι και η μεσαία τάξη σχεδιάζοντας μέχρι τέλους του χρόνου ένα μεγάλο καλάθι παροχών για τις νέες ηλικιακές ομάδες, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αύξηση του κατώτατου μισθού, νέες μειώσεις φόρων, ενισχυτική σύνταξη (13η) αλλά και αναμόρφωση του ελληνικού σχολείου με ολοήμερη εκπαίδευση με ενισχυτική διδασκαλία και νέες δραστηριότητες, που θα διευκολύνει σημαντικά τα νέα εργαζόμενα ζευγάρια.
Την αύξηση του κατώτατου μισθού θα την αναγγείλει ο Πρωθυπουργός σε συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022 όπως άλλωστε και το νέο πακέτο που θα περιλαμβάνει και μία επιπλέον χρηματική βοήθεια με το

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 500.000 άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Προοδευτική ατζέντα από Μητσοτάκη με προσέγγιση προς τους δικαιωματιστές
Δεύτερον, αναδεικνύοντας την δική του προοδευτική ατζέντα ο Πρωθυπουργός.
Ήδη στο γραφείο του υπάρχει το πόρισμα Σισιλιάνου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και σε πρώτη φάση, ο Πρωθυπουργός έχει πειστεί να επιτρέψει τον γάμο μεταξύ των ομοφυλόφιλων ζευγαριών όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέχρι σήμερα ισχύει μόνο το σύμφωνο συμβίωσης.
Η προσέγγιση στις ομάδες των δικαιωματιστών γίνεται με προσεκτικά βήματα προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας ενώ σημαντικό ρόλο για την ατζέντα των ΛΟΑΤΚΙ+ έχει παίξει ο στενός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης αλλά και ο Νίκος Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού.

Συνεργασία Λοβέρδου - Ανδρουλάκη κατά Παπανδρέου για προεδρία


Κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να αποδυναμώσει ή και να «κάψει» την όποια προοδευτική ατζέντα έχουν Γ. Παπανδρέου και Α. Τσίπρας, αναδεικνύοντας τη δική του προοδευτική ατζέντα. Επίσης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στο ΒΝ – και σε αυτό συνηγορούν και ορισμένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ- οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μπορεί να πάρουν μία άλλη τροπή.
Υπάρχει ένα αντί–παπανδρεικό μέτωπο το οποίο στηρίζει είτε Α. Λοβέρδο είτε Ν. Ανδρουλακη.
Όποιος και να περάσει στο δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Παπανδρέου θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Λοβέρδου-Ανδρουλάκη.
Οπότε δυσκολεύει η εκλογή Παπανδρέου.

Υπάρχουν πράσινα κοινοβουλευτικά στελέχη που δεν θέλουν συνεργασία ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ


Εκτός αυτού, ακόμα και αν βγει ο Γιώργος Παπανδρέου στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ θα περιέχει και στελέχη που δεν θέλουν την συγκυβέρνηση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα θελήσουν τη κοινοβουλευτική συνεργασία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.
Γι’ αυτό και να μην ξεγράφετε το σενάριο κοινοβουλευτικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ να θελήσουν την συνεργασία με τη ΝΔ, όπως έγινε το 2011-2012 με βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Και προσέγγιση ΝΔ με την Ελληνική Λύση στις υπαρκτές λύσεις


Τέλος, στην φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει και η Ελληνική Λύση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ενισχυμένη και σίγουρη για την επόμενη Βουλή.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει κινήσεις που συνιστούν μία φιλική προσέγγιση με το κόμμα του Βελόπουλου.
Για παράδειγμα, η επίσκεψη του στενού συνεργάτη Πρωθυπουγού Γ.Γεραπετρίτη στο γραφείο Βελόπουλου στη Βουλή, οι αναφορές του δημοσιογράφου Α.Πορτοσαλτε ότι η Ελληνική Λύση αρχίζει και «σοβαρεύει», υπονοώντας ότι είναι ένα δεξιό κόμμα που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία.
Βέβαια, υπάρχει το ζήτημα ότι η Ελληνική Λύση έχει πολύ μεγάλα ποσοστά αντιεμβολιαστών στις τάξεις της αλλά ενδεχομένως μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η συνεργασία των δύο κομμάτων, να μην έχουμε θέμα πανδημίας και εμβολιασμού.
Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές για τον Πρωθυπουργό και μπορεί να αποφύγει την παγίδα Παπανδρέου-Τσίπρα που πάει σιγά σιγά να στηθεί.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης