Τελευταία Νέα
Speculator

Τροπολογία σκάνδαλο Άδωνι Γεωργιάδη για τους εσωτερικούς ελεγκτές - Ρουσφέτι στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Τροπολογία σκάνδαλο Άδωνι Γεωργιάδη για τους εσωτερικούς ελεγκτές - Ρουσφέτι στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Οδηγεί σε αναξιοπιστία και εκτός διεθνών κανόνων τον εσωτερικό έλεγχο - Δεν ρωτήθηκαν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ, ΣΟΕΛ, Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών και Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Σχετικά Άρθρα

Με μια απίστευτη τροπολογία-σκάνδαλο που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη προχωρά σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία να καθιστά το Οικονομικό Επιμελητήριο ως την αρχή χορήγησης της πιστοποίησης των εσωτερικών ελεγκτών αλλά και να βαφτίζονται εσωτερικοί ελεγκτές άνθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως πιστοποίηση.
Πρόκειται για μια τροπολογία που προσβάλει κάθε έννοια εταιρικής διακυβέρνησης και είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε καν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, ούτε η Επιτροπή Λογιστικής Τυοποποίησης ούτε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών ούτε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Και αυτό όταν με την τροπολογία επιχειρείται να ρυθμιστεί το επάγγελμα του εσωτερικού όχι με βάση τα διεθνή πρότυπα αλλά με πατέντα του Υπουργού Ανάπτυξης (Υπογράφουν και άλλοι έξι Υπουργοί που είναι αμφίβολο αν κατάλαβαν τι υπέγραψαν -Σταικούρας, Σκυλακάκης, Κεραμέως, Τσιάρας, Βορίδης και Χατζηδάκης) σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο το οποίο εξυπηρετείται μια χαρά από πλευράς εσόδων αλλά και σεμιναρίων καθώς στήνεται φάμπρικα σεμιναρίων το περιεχόμενο των οποίων δεν προβλέπεται από πουθενά.
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο θα διατηρεί το Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών στο οποίο θα εγγράφονται οι ελεγκτές ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως εποπτική αρχή των εσωτερικών ελεγκτών.
Δηλαδή ένα επιμελητήριο που συγκεντρώνει τα συμφέροντα όλων των οικονομολόγων καθίσταται και εποπτική αρχή μελών του που έχουν και δικαίωμα ψήφου για να εκλέξουν την διοίκηση του Επιμελητηρίου. Πραγματικά τέτοιες πατέντες ούτε στο ΣΟΕΛ δεν υπάρχουν …

Της … πατέντας


Πέραν αυτού εφαρμόζονται πατέντες ώστε κάποιος να ασκεί το ρόλο του εσωτερικού ελεγκτή χωρίς καν να έχει πιστοποίηση αλλά ένα απλό πτυχίο ανώτατης σχολής αρκεί να έχει τρία χρόνια εμπειρία ως εσωτερικό ελεγκτής (είναι ένα ερώτημα πως απέκτησε την εμπειρία) ενώ την ίδια στιγμή απαιτείται ένας χρόνος εμπειρία για τους κατόχους του CIA (Cetrified Internal Auditor) τη μοναδική παγκόσμια αποδεκτή πιστοποίηση για τους Εσωτερικούς Ελεγκτές και παραμένει το πρότυπο βάσει του οποίου οι ελεγκτές αποδεικνύουν τις δεξιότητες και επαγγελματισμό τους στο πεδίο του εσωτερικού ελέγχου.
Σημειωτέον ότι υπάρχουν και άλλες πιστοποιήσεις όπως το CRMA (Certified in Risk Management Assurance) και QIAL (Qualification in Internal Audit Leadership) που μάλλον δεν απασχόλησαν τους συντάκτες της τροπολογίας πάνω στη βιασύνη να κάνουν το ρουσφέτι στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

ΥΓ: όποιος διαβάσει το άρθρο 1 παράγραφος 1 («Ορισμοί»)
θα διαπιστώσει ότι έχουν άλλο Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών με άλλα πρότυπα και διαδικασίες οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (επιχειρήσεις δημοσίου, Οργανισμοί και ΝΠΙΔ) και εξαιρούνται από την τροπολογία. Κοινώς ο εσωτερικός έλεγχος είναι διαφορετικός όταν πρόκειται να κάνουν ρουσφέτια οι Υπουργοί Οικονομικών και διαφορετικός όταν το ρουσφέτι το κάνει ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αυτά παραπέμπουν σε εταιρικξή διακυβέρνηση χωρών της Κεντρικής Αφρικής.

ΥΓ1. Η τροπολογία εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να γράψει και Κώδικας Δεοντολογίας αλλά όχι το Υπουργείο Οικονομικών

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης