Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: O Erdogan απέλασε τους πρέσβεις για να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση, λέει η αντιπολίτευση

Τουρκία: O Erdogan απέλασε τους πρέσβεις για να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση, λέει η αντιπολίτευση

Τι επισημαίνουν η αντιπολίτευση και οι οικονομικοί αναλυτές

Σχετικά Άρθρα
Η κίνηση του Tayyip Erdogan για απέλαση 10 πρέσβεων δυτικών συμμαχικών χωρών ήταν μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τη σοβούσα οικονομική κρίση στην Τουρκία, επισημαίνουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του ενώ διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι οι απελάσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν έστω και την ύστατη ώρα. σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 .
Το Σάββατο, ο Erdogan ανακοίνωσε  ότι διέταξε οι εν λόγω διπλωμάτες να κηρυχθούν «persona non grata» με αφορμή το αίτημα την απελευθέρωση του ακτιβιστή Osman Kavala από τη φυλακή.
H προεδρική εντολή για τις απελάσεις δεν έχει εκτελεσθεί ενώ πρόκειτια για μία απόφαση η οποία θα άνοιγε το βαθύτερο ρήγμα με τη Δύση στα 19 χρόνια που κυβερνά τη χώρα ο Erdogan.

Η λίρα και η άβυσσος

Η διπλωματική κρίση συμπίπτει με τις ανησυχίες των επενδυτών για την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, αφού η κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση του Erdogan να τονώσει την οικονομία, μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.
Ο Kemal Kilicdaroglu, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, δήλωσε ότι ο Erdogan «οδηγεί με ταχύτητα τη χώρα σε μια άβυσσο».

«Ο λόγος για αυτά τα μέτρα (σ.σ. τις απελάσεις) δεν είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά η δημιουργία αντιπερισπασμού για την καταστροφή που έχει υποστεί η οικονομία», έγραψε στο Twitter.

Το έχουμε δει το έργο

O Osman Kavala, συνεργάτης πολλών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, βρίσκεται στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενoς για χρηματοδότηση μαζικών διαδηλώσεων το 2013 και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Αρνείται τους ισχυρισμούς και έχει τεθεί υπό κράτηση όσο συνεχίζεται η δίκη του.
«Έχουμε ξαναδεί αυτή την ταινία.
Επιστρέψτε αμέσως στην πραγματική μας ατζέντα και στο θεμελιώδες πρόβλημα της χώρας, την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Yavuz Agiralioglu,, αντιπρόεδρος του Κόμματος IYI.

Η λάθος κίνηση

Ο Erdogan δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι ήταν αγενείς και δεν είχαν δικαίωμα να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Κavala, τονίζοντας ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Ο Sinan Ulgen,, πρόεδρος του think Tank Edam με έδρα την Κωνσταντινούπολη και πρώην Τούρκος διπλωμάτης, είπε ότι η κίνηση του Erdogan εκτός τόπου και χρόνου καθώς η Τουρκία επιχειρει να αναβαθμίσει την εξωτερική της πολιτική μακριά από εντάσεις τα τελευταία χρόνια.
«Ελπίζω ακόμη ότι η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση», έγραψε στο Twitter, περιγράφοντάς το ως μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
«Το κατεστημένο που διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική εργάζεται σκληρά για να βρει μια πιο αποδεκτή φόρμουλα.
Αλλά ο χρόνος τελειώνει», σημείωσε.

Αποκλιμάκωση

Διπλωματική πηγή είπε ότι η απόφαση για την απέλαση των πρέσβεων θα μπορούσε να ληφθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021 και ότι η αποκλιμάκωση είναι δυνατή λόγω των ανησυχιών για τις πιθανές διπλωματικές συνέπειες.
Ο Erdogan είπε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στη σύνοδο κορυφής της G20 το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, ένα κράτος μπορεί να ειδοποιήσει τη διπλωματική αποστολή μιας χώρας ότι ένας υπάλληλος δεν είναι ευπρόσδεκτος.
Η χώρα μπορεί να ανακαλέσει αυτό το άτομο ή να τερματίσει άμεσα τη θητεία του.

Ανόητο παιχνίδι

Ο Emre Peker, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι οι επαπειλούμενες απελάσεις σε μια εποχή που η οικονομία αντιμετωπίζει «τεράστιες προκλήσεις, είναι στην καλύτερη περίπτωση αδιανόητα και στη χειρότερη είναι ένα ανόητο παιχνίδι για την ενίσχυση της φθίνουσας δημοτικότητας του Erdogan».
«Ο Erdogan κινείται διπλωματικά με όρους εσωτερικής πολιτικής», είπε, προσθέτοντας ότι συνήθως οι χώρες των οποίων οι πρέσβεις έχουν εκδιωχθεί απαντούν με απελάσεις.
υτό δημιουργεί ολοένα και πιο δύσκολες σχέσεις με την Ουάσινγκτον και την ΕΕ», σημειώνει.

Πλήγμα στο εμπόριο

Ο Soner Cagaptay, στέλεχος του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή είπε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες αποτελούν τους μισούς από τους 10 κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και υπογράμμισε την πιθανή οπισθοδρόμηση των προσπαθειών του Erdogan να τονώσει την οικονομία εν όψει των εκλογών.
«Ο Erdogan πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες τουρκικές εκλογές κατηγορώντας τη Δύση για επίθεση στην Τουρκία - παρά τη θλιβερή κατάσταση της οικονομίας της χώρας», έγραψε στο Twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης