Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin (Ρωσία): Αδειοδοτήστε τον αγωγό Nord Stream 2 για να αυξήσουμε τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Putin (Ρωσία): Αδειοδοτήστε τον αγωγό Nord Stream 2 για να αυξήσουμε τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ρωσία εξαρτά την προσφορά του ρωσικού αερίου στη ΕΕ από την έγκριση του αγωγού

Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος πρόεδρος ασκεί πλέον απροκάλυπτες πιέσεις στην Ευρώπη, καλώντας την Κομισιόν να εγκρίνει τον αγωγό Nord Stream 2 προκειμένου να της διαθέσει 10% περισσότερο φυσικό αέριο «την άλλη μέρα κιόλας», όπως μεταδίδει Reuters.
Ο Vladimir Putin είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις πριν από λίγες ημέρες, αλλά πολύ πιο συγκεκαλυμμένα, εκφράζοντας την προθυμία της Ρωσίας να χορηγήσει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αλλά χωρίς να εξαρτήσει την προσφορά περισσότερου ρωσικού αερίου από την έγκριση του επίμαχου αγωγού.
Είχε απλώς προσθέσει πως «θα ήταν καλό να εγκριθεί εσπευσμένα ο Nord Stream 2».
Τώρα, όμως, εγκαταλείπει τα προσχήματα και ουσιαστικά θέτει τους όρους υπό τους οποίους προτίθενται η Ρωσία και ο ενεργειακός κολοσσός της, η Gazprom, να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι εξαγωγές

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ ο κ. Putin τόνισε πως η Gazprom μπορεί να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου κατά 17,5 δισ. κυβικά μέτρα μέσω του νέου αγωγού «την επομένη από την ημέρα που θα τον εγκρίνουν οι ρυθμιστικές αρχές».
Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγει η Μόσχα στην Ευρώπη και την Τουρκία, με στοιχεία του 2020, και θα ήταν σημαντική αύξηση της προσφοράς σε μια στιγμή που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται στα ύψη.
Η στάση του Ρώσου προέδρου αναμένεται, πάντως, να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς καθιστά σαφές ότι η Ρωσία διαθέτει αποθέματα, αλλά εξαρτά τη χορήγησή τους από την έγκριση του αγωγού. 

Γεωπολιτικό όπλο 

Ουσιαστικά δικαιώνει την Ουάσιγκτον και πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον αγωγό των 10 δισ. δολαρίων ως γεωπολιτικό όπλο για να καταστήσει τη Γηραιά Ηπειρο πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία.
Ο εν λόγω αγωγός έχει, άλλωστε, αποτελέσει αντικείμενο διενέξεων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς διασχίζει υποθαλάσσια τη Βαλτική και παρακάμπτει την Ουκρανία, που χάνει, έτσι, τις όποιες προμήθειες θα έπαιρνε αν περνούσε από το έδαφός της.

Έκλεισε τις κάνουλες

Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες, κι ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν πάρει την ανιούσα, η Ρωσία είχε περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μόνο στα επίπεδα που προέβλεπαν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom.
Επιπλέον, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός άφησε να εξαντληθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στους ταμιευτήρες του στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εντείνεται διαρκώς η ανησυχία για το ενδεχόμενο μεγάλων ελλείψεων ενέργειας στην καρδιά του χειμώνα.

Ευθύνες στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει να επιρρίπτει στην Ε.Ε. την ευθύνη για την ενεργειακή κρίση και στην «κοντόφθαλμη» επιλογή της να περιορίσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τον ρωσικό κολοσσό και να στραφεί στη διεθνή αγορά spot, και παράλληλα να στραφεί εσπευσμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αυξήσει το μερίδιό τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν να μειώσουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της Μέσης Ανατολής την προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να την αυξήσουν προς τις χώρες της Ασίας. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε το έλλειμμα των 70 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου που μπορεί να διευθετηθεί με την έγκριση του Nord Stream 2.
Οπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, όταν οι Ευρωπαίοι καθόρισαν τις αρχές που θα διέπουν την αγορά του βασίστηκαν στην υπόθεση ότι είναι μια αγορά που προσφέρει μεγάλα κέρδη, αλλά δεν είναι, και έτσι το φυσικό αέριο κατέληξε στη Λατινική Αμερική και την Ασία
». Και κατέληξε «τι φταίει σε όλο αυτό η Ρωσία;
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης