Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλαλούμ με το MyAADE - Τα δεδομένα των φορολογουμένων για τα χρέη τους είναι… λάθος

Αλαλούμ με το MyAADE - Τα δεδομένα των φορολογουμένων για τα χρέη τους είναι… λάθος
Οι αιτήσεις στο Εξωδικαστικό Συμβιβασμό αποκάλυψαν τις τεχνικές ατέλειες της Εφορίας
Σχετικά Άρθρα
«Τρελάθηκε» το My Data της Εφορίας και οδηγεί στην τρέλα και στην απόγνωση τους φορολογούμενους που βλέπουν ότι τα χρέη τους προς το Δημόσιο είναι υψηλότερα από τα πραγματικά και σε κάποιες περιπτώσεις διπλασιάζονται.
Με τις υπάρχουσες πληροφορίες μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί περιστατικό που τα My Data της Εφορίας να δίνουν στοιχεία με λιγότερες οφειλές από τις πραγματικές σε κάποιο φορολογούμενο ή ο ενδιαφερόμενος να κρατά το «καλό νέο» ως επτασφράγιστο μυστικό.
Το BN έγινε αποδέκτης περιπτώσεων που μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υλοποίησης του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού εντόπισαν ότι τα δεδομένα που αντλούνται από το MyAADE δεν έχουν καμία σχέση με τις οφειλές τους οι οποίες με ένα κλικ αυξήθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Παράδειγμα οφειλέτης και ενδιαφερόμενος προς ένταξη στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό διαπίστωσε ότι τα αρχικά χρέη του προς την Εφορία από το 1 εκατομμύριο ευρώ έγιναν 1.800.000 ευρώ.
Βέβαια η διάγνωση του λάθους έγινε από τη δικηγόρο που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την αίτηση.
Όταν τα στοιχεία αναρτήθηκαν στο φάκελο του ενδιαφερόμενο ο νομικός εκπρόσωπος δεν πίστευε στα μάτια του με τις χρεώσεις της εφορίας , που ήταν αυξημένες κατά 800.000 ευρώ.
Ο δικηγόρος γνώστης της όλης διαδικασίας δεν πάτησε την ένδειξη αποδοχής της οφειλής διότι αφιέρωσε αρκετό χρόνο για την επιβεβαίωση της οφειλής, που να σημειωθεί ήταν περισσότερες από 10 σελίδες.

Οι περιπέτειες του φορολογούμενου

Η διαπίστωση του προβλήματος έβαλε σε περιπέτειες το φορολογούμενο και συγκεκριμένα τον δικηγόρο, ο οποίος για την αποκατάσταση του φορολογικού λάθους, απευθύνθηκε στην υπηρεσία «ΕΜΕΙΣ» Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της ΑΑΔΕ.
Η αποκατάσταση της φορολογικής αλήθειας δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις μέρες για να γίνει η ορθή ηλεκτρονική αποτύπωση των χρεών του πελάτη.
Όσοι όμως έδειξαν εμπιστοσύνη στο MyDATA της εφορίας και έκαναν κλικ και αποδέχθηκαν τις οφειλές επιφυλάσσει έναν « Γολγοθά» για το φορολογούμενο να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Ουσιαστικά η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού έχει αναστείλει την λειτουργία της καθώς με την αίτηση εμφανίζεται η ένδειξη ότι δεν μπορούν να αντληθούν στοιχεία.
Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα περίπου 20.000 με την πρόθεση να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.
Μόλις 500 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί δηλαδή έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και αναμένουν με τη συμπλήρωση των δύο μηνών για να δεχθούν από τους πιστωτές ( Δημόσιο και Τράπεζες) την τελική πρόταση ρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία «ΕΜΕΙΣ» έχει αρχίσει επανέλεγχο των στοιχείων καθώς τα τελευταία περαστικά που έγιναν γνωστά στην υπηρεσία από τα αιτήματα που δέχθηκε για τη διόρθωση των φορολογικών λαθών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης