Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πυρά Τουρκίας κατά Κομισιόν και Αιγύπτου - Nέα NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ για το Nautical Geo

Πυρά Τουρκίας κατά Κομισιόν και Αιγύπτου - Nέα NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ για το Nautical Geo
«Καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, δεν μπορεί να έχει καμία επιτυχία», υποστηρίζει
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-Aιγύπτου-Κύπρου καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Κύπρο για υπονόμευση της Τουρκίας και για μαξιμαλιστικές θέσεις που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Σε ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέφεραν στο τραπέζι την επιλογή των κυρώσεων, εάν η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.
Συγχρόνως η Κομισιόν, στην έκθεσή της για τη διεύρυνση, προειδοποιεί την Τουρκία να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, καλώντας την να απέχει από κάθε είδους δραστηριότητα που σχετίζεται με έρευνες για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ακόμα η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «έχει δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», δεν μπορεί να έχει καμία επιτυχία» ενώ ισχυρίζεται ότι «η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του Ελληνικού- Eλληνοκυπριακού διδύμου, που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους.
Παράλληλα η Λευκωσία αποφάσισε να επαναφέρει ανοικτά της Κύπρου το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, σε ασφαλή περιοχή νοτίως της Κύπρου, προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνές του για τη μελέτη κατασκευής του αγωγού East Med, σύμφωνα με τον ιστότοπο philenews.com.
Με NAVTEX, που εκδόθηκε αναγγέλλεται η διεξαγωγή ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου, στην περιοχή νοτιοανατολικά της Λεμεσού.
Σημειώνεται ότι το ερευνητικό σκάφος είχε παραμείνει επί μέρες στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας, μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από δυο τουρκικά πολεμικά σε απόσταση μόλις 22 ναυτικών μιλίων δυτικά των κυπριακών ακτών, με τον ισχυρισμό ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Με την εν λόγω κίνηση η Λευκωσία τεστάρει τα νερά, καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή η Τουρκία δεν μπορεί να εγείρει ανάλογες αξιώσεις, παρόλο που η Άγκυρα, επικαλούμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, επιμένει να απαιτεί παρανόμως τον τερματισμό κάθε δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρώντας ότι για οποιανδήποτε ενέργεια θα πρέπει να υπάρχει η άδεια και η συγκατάθεση του ψευδοκράτους.

Η Navtex

19 1000UTC OCT 2021

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

NAV WRNG 354/21

S/V NAUTICAL GEO (MMSI:248082000) WILL EXECUTΕ SURVEY OPERATIONS WITHIN CYPRUS EEZ FROM 21 UNTIL 23 OCT 2021 IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:

34-41.000N, 033-14.500E
34-41.000N, 033-28.000E
34-12.500N, 033-18.500E
34-12.500N, 033-04.500E

ALL VESSELS ARE REQUESTED TO KEEP CLEAR DISTANCE 1,5 ΝΜ
FROM NAUTICAL GEO DUE TO RESTRICTED MANEUVERABILITY AND SAIL WITH CAUTION.
CANCEL THIS MSG ON 23 OCT 2021 23:59 UTC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης