Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πότε θα αποκατασταθεί η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα - Τα τρία σενάρια του Eurocontrol

Πότε θα αποκατασταθεί η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα - Τα τρία σενάρια του Eurocontrol
της Εύας Οικονομάκη

Το 2023 εκτιμάται ότι θα ανακάμψει η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Eurocontrol, του Eυρωπαϊκού Oργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, με την Ελλάδα σύμφωνα με το «βασικό» σενάριο να βλέπει αποκατάσταση κοντά στα επίπεδα του 2019 το 2024.
Με βάση τις προβλέψεις του Οργανισμού, τα δύο σενάρια, το αισιόδοξο και το «βασικό», δείχνουν για την Ευρώπη ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ στο 2027 τοποθετείται η ανάκαμψη της αγοράς με βάση το δυσμενές σενάριο.

Τα 3 σενάρια

  • Το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα συνεχιστεί τόσο εντός της Ευρώπης όσο και παγκοσμίως, με αξιόπιστα εμβόλια που θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά, ακόμη και για την αντιμετώπιση των παραλλαγών. Με μια συντονισμένη διαπεριφερειακή προσέγγιση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν σταδιακά, με τις περισσότερες διαπεριφερειακές πτήσεις να ξεκινούν ξανά από τα μέσα του 2022. Τα επαγγελματικά ταξίδια ανακάμπτουν γρήγορα σε αυτό το σενάριο.
  • Στο «βασικό» σενάριο οι ροές εκτός Ευρώπης θα ανακάμψουν αρκετά πιο αργά (εν μέρει ως αποτέλεσμα της έλλειψης συντονισμένης διαπεριφερειακής προσέγγισης) και τα επαγγελματικά ταξίδια θα ανακάμψουν σε επίπεδα πριν από την πανδημία της νόσου COVID-19 το 2023.
  • Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, η ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης στα επίπεδα του 2019 τοποθετείται το 2027. Το εν λόγω σενάριο λαμβάνει υπόψη κάποιους αρνητικούς παράγοντες, όπως τα αργά ποσοστά εμβολιασμού, την ανάγκη για νέα εμβόλια ως αποτέλεσμα των παραλλαγών, την επανεισαγωγή του lockdown και άλλων παρόμοιων μέτρων, τη συνέχιση ή την εκ νέου επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, οικονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών της ενέργειας, καθώς και της μειωμένης διάθεσής των πολιτών για ταξίδια.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Με βάση το Eurocontrol και το πιο αισιόδοξο σενάριο, η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί στα επίπεδα του 2019 το 2023, ξεπερνώντας ενδεχομένως ακόμη και τις επιδόσεις της «χρυσής» χρονιάς του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η ανάκαμψη τοποθετείται το 2027, ενώ βάσει του πιο μετριοπαθούς σεναρίου, η πλήρης αποκατάσταση της αεροπορικής κίνησης, με νούμερα άνω του 2019, αναμένεται εντός του 2025.
«Πέρυσι είχαμε μόνο πέντε εκατομμύρια πτήσεις, αλλά αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ ενθαρρυντικό, με την κίνηση να διαμορφώνεται κοντά στο προηγούμενο αισιόδοξο σενάριο και στις προσδοκίες των αεροπορικών εταιρειών. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να δούμε περίπου 6,2 εκατομμύρια πτήσεις φέτος -44% λιγότερες από ό, τι είχαμε το 2019. Είμαστε αισιόδοξοι για την επιστροφή της κυκλοφορίας στα επίπεδα του 2019 νωρίτερα από το αναμενόμενο, με το βασικό σενάριο να υποδεικνύει 9,8 εκατομμύρια πτήσεις το 2022, μόλις 11 % μειωμένο σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί αρνητικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάκαμψη», σχολιάζει ο Eamonn Brennan, γενικός διευθυντής Eurocontrol.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης