Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ETF που εκτίναξε το Bitcoin - Τι να προσέχουν οι επενδυτές

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ETF που εκτίναξε το Bitcoin - Τι να προσέχουν οι επενδυτές
«Ες αύριον τα σπουδαία»…
Σχετικά Άρθρα

Η φράση «Ες αύριον τα σπουδαία» προέρχεται από τον Πλούταρχο και ανήκει στον Θηβαίο στρατηγό Αρχία, φίλο των Σπαρτιατών, ο οποίος, όταν σε ένα συμπόσιο κάποιος του επέδωσε ένα γράμμα που περιείχε την πληροφορία ότι κινδύνευε από τους δημοκρατικούς και τον Πελοπίδα, εκείνος -πάνω στο γλέντι και μέσα στη χαρά του, πάνω στη μέθη της δύναμής του και της εξουσίας- αμέλησε να το ανοίξει.
Αντί, λοιπόν, να διαβάσει την επιστολή, την έβαλε στην άκρη σχολιάζοντας «ἐς αὔριον τά σπουδαῖα».
Και πέθανε…
Στην περίπτωση του Bitcoin, όμως, και τα νέα υπό έγκριση ETF, τα σπουδαία, πράγματι, είναι αύριο Τρίτη 19 Οκτωβρίου... αφού, όπως ανέφερε ο πάροχος ProShares, το πρώτο Bitcoin ETF θα τύχει διαπραγμάτευσης αύριο, κλείνοντας έναν πολυετή κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων και αναμονής.
Το δε λανσάρισμά του θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη ορόσημο, σε μια αξιοσημείωτη χρονιά για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, το ProShares Bitcoin Strategy ETF θα διαπραγματεύεται με το σύμβολο «BITO» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα αφορά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και όχι τη spot αγορά.
Η ProShares δήλωσε ότι το BITO θα αγοράζεται και θα πωλείται σαν μετοχή και δεν απαιτείται να έχει κανείς crypto wallet.
«Πιστεύουμε ότι πολλοί επενδυτές περίμεναν με ανυπομονησία την εκκίνηση διαπραγμάτευσης ενός ETF που θα συνδέεται με το bitcoin, μετά από χρόνια προσπαθειών», δήλωσε ο CEO της ProShares, Michael Sapir.
Όπως είπε στους «New York Times», η εταιρεία του θα είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει τέτοιο προϊόν στην αγορά.
Μια μέρα αργότερα, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, θα είναι στον αέρα και το Invesco Bitcoin Strategy ETF, εκτός εάν η ρυθμιστική αρχή το αποκλείσει.
Οι εγκρίσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν τις πύλες σε ένα κύμα παρόμοιων προϊόντων και να αυξήσουν την τιμή του κρυπτονομίσματος, το οποίο, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο της Coinbase, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ξεπερνούσε τις 62.000 δολάρια ανά νόμισμα και βρισκόταν μόλις 2.000 από τα ιστορικά υψηλά του Απριλίου 2021.
bitcoin1_2.JPG
Αμφισβητήσεις και προβληματισμός

Βέβαια, ενώ πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin είναι πιο κατάλληλα για τους ιδιώτες επενδυτές από ό, τι οι συναλλαγές στην υποκείμενη αγορά spot, είναι απίθανο να αποφέρουν τις ίδιες αποδόσεις.
Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin συνήθως, αν και όχι πάντα, διαπραγματεύεται με μια μέτρια ανοδική καμπύλη, γνωστή ως contango - κατάσταση κατά την οποία η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη στα μακρινά σε λήξη συμβόλαια από αυτά του τρέχοντος συμβολαίου (spot), οπότε σε αυτή την περίπτωση το ETF μάλλον θα γράφει ζημίες.
H αυξημένη τιμή (premium) ενός μακρινού συμβολαίου από το spot συνήθως οφείλεται στο κόστος διακράτησης (cost of carry), το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τα κόστη αποθήκευσης και την ασφάλεια του εμπορεύματος.
Το contango συνήθως συμβαίνει όταν η τιμή του εμπορεύματος αναμένεται ότι θα αυξηθεί διαχρονικά.
Ο Matt Hougan, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών της Bitwise Invest, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για bitcoin ETF, υπολόγισε το κόστος αυτής της απόδοσης σε 5% έως 10% ετησίως.
Ο Dave Abner, παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρησιακής ανάπτυξης της Gemini, δήλωσε ότι «ενώ τα ETFs του bitcoin λένε ότι προσφέρουν προστασία στους επενδυτές, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε, δυστυχώς, να δημιουργήσει ένα άλλο σύνολο μικρότερων αποδόσεων».

Στα ύψη το volatility

H τιμή του bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αν και η πορεία ήταν ασταθής καθώς η αγορά αντιμετωπίζει τις εκκλήσεις για αυστηρό ρυθμισιτκό πλαίσιο, τα κατασταλτικά μέτρα στην Κίνα και τις ανησυχίες για τη χρήση ενέργειας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μεταξύ άλλων.
Το bitcoin πιθανότατα θα δοκιμάσει τα υψηλά του εν μέσω του ντεμπούτου του ETF «αλλά δεν θα μας εκπλήξει να δούμε κάποια κέρδη να φτάνουν σε αυτά τα επίπεδα, καθώς οι traders ενδέχεται να προσπαθήσοουν να ...πουλήσουν στην είδηση», σχολιάζει ο Pankaj Balani, διευθύνων σύμβουλος της Delta Exchange.
«Το volatility στο bitcoin θα είναι υψηλό, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η απόφαση για το ETF».
Οι «παίκτες» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένουν την έγκριση του πρώτου αμερικανικού ETF bitcoin, που θα προκαλέσει εισροή χρημάτων από θεσμικούς παίκτες που δεν μπορούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα αυτή τη στιγμή.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό τροφοδότησαν επίσης τη διάθεση για bitcoin, το οποίο παραμένει σε περιορισμένη διάθεση, σε αντίθεση με το άφθονο χρήμα που τυπώθηκε από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια, σε μία προσπάθεια να τονωθούν οι οικονομίες.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν ότι, μετά το πρόσφατο ράλι, οι επενδυτές ενδέχεται να πουλήσουν bitcoin...στην είδηση της επικείμενης έγκριση του ETF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης