Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μορφή χιονοστιβάδας οι αθετήσεις πληρωμών στην αγορά ακινήτων της Κίνας - Μετά την Evergrande, στο επίκεντρο και η Sinic

Μορφή χιονοστιβάδας οι αθετήσεις πληρωμών στην αγορά ακινήτων της Κίνας - Μετά την Evergrande, στο επίκεντρο και η Sinic
Την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, ένας άλλος όμιλος, η China Properties Group, δήλωσε ότι είχε αθετήσει κουπόνια αξίας 226 εκατ. δολαρίων
Σχετικά Άρθρα
Η κρίση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις δείχνουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν την αθέτηση υποχρεώσεων.
Βέβαια, η αβεβαιότητα για την τύχη της υπερχρεωμένης Evergrande κυριαρχεί, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Sinic Holdings, η οποία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι πιθανό να εξοφλήσει δολαριακά ομόλογα αξίας 250 εκατ. δολαρίων.
Την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, ένας άλλος όμιλος, η China Properties Group, δήλωσε ότι είχε αθετήσει κουπόνια αξίας 226 εκατ. δολαρίων, καθώς δεν είχε εξασφαλίσει κεφάλαια μέχρι την ημερομηνία λήξης της 15ης Οκτωβρίου.
Και οι παραπάνω όμιλοι απλά προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων της αγοράς, μετά τη Fantasia Holdings η οποία είχε αποτύχει να πληρώσει ομόλογα αξίας 206 εκατ. δολαρίων στις αρχές Οκτωβρίου.

Τελειώνει η περίοδος χάριτος για την Evergrande

Αυτή την εβδομάδα, η Evergrande θα είναι επίσημα σε αθέτηση εάν δεν πληρώσει τόκους σε δολαριακά ομόλογα.
Η πληρωμή έπρεπε να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Επίσης, η εταιρεία έχει αθετήσει πληρωμές κουπονιών για άλλα τέσσερα ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ελεγχόμενοι οι κίνδυνοι, κατά την Κεντρική Τράπεζα

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η Evergrande είναι «ελεγχόμενοι» και ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ακινήτων στη χώρα είναι σταθερές.
Ωστόσο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες ακινήτων που έχουν εκδώσει ομόλογα στο εξωτερικό - που αναφέρονται ως υπεράκτια ομόλογα - θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του χρέους τους.
Επίσης, την Κυριακή, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Yi Gang ανέφερε ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την εξάπλωση των προβλημάτων της Evergrande σε άλλες εταιρείες ακινήτων, σύμφωνα με το Reuters.
Είπε επίσης ότι η οικονομία της Κίνας «πάει καλά», αλλά αντιμετώπισε προκλήσεις όπως οι κίνδυνοι αθέτησης από την «κακή διαχείριση» σε ορισμένες εταιρείες.

Η γιγάντωση ενός κλάδου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody's, τα ακίνητα και οι σχετικές βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας.
Οι κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας αναπτύχθηκαν ραγδαία μετά από χρόνια υπερβολικού χρέους, προκαλώντας τις αρχές να εφαρμόσουν την πολιτική «τριών κόκκινων γραμμών» πέρυσι.
Αυτή η πολιτική θέτει ένα όριο στο χρέος σε σχέση με τις ταμειακές ροές, τα περιουσιακά στοιχεία και τα επίπεδα κεφαλαίου μιας επιχείρησης.
Τα πράγματα έφτασαν στο αποκορύφωμα αφού η πολιτική άρχισε να χαλιναγωγεί την αγορά.
Και όλα αυτά την ώρα που οι πωλήσεις νέων κατοικιών έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και είναι τώρα 25% κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την Capital Economics.
«Οι κλυδωνισμοί της Evergrande πιθανότατα προκάλεσε ανησυχίες στους αγοραστές ακινήτων σχετικά με το αν οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις προπώλησης», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Κίνας, Capital Economics, Julian Evans-Pritchard.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές γης από τους κατασκευαστές μειώθηκαν υποδηλώνοντας περαιτέρω υποχώρηση νέων στεγαστικών έργων τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης