Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς κατάφερε η Delta να εξαφανίσει όλες τις άλλες μεταλλάξεις του Covid και να κυριαρχήσει – Ποιος είναι ο νέος μεγάλος κίνδυνος

Πώς κατάφερε η Delta να εξαφανίσει όλες τις άλλες μεταλλάξεις του Covid και να κυριαρχήσει –  Ποιος είναι ο νέος μεγάλος κίνδυνος
H μετάλλαξη Delta είναι η πλέον ανθεκτική στα εμβόλια χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μία υπο- μορφή της εν λόγω παράλλαξης να παρακάμπτει τη δράση των εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

Η μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού έχει καταστεί τόσο ισχυρή, που έχει εξαφανίσει όλες τις άλλες παραλλαγές, σημειώνει κορυφαία Βρετανίδα επιστήμονας και σύμβουλος της κυβέρνησης Johnson για την πανδημία.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, η μετάλλαξη Delta είναι η πλέον ανθεκτική στα εμβόλια χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μία υπο- μορφή της εν λόγω παράλλαξης να παρακάμπτει τη δράση των εμβολίων.
Η Jenny Harries, διευθύνουσα σύμβουλος της νέας Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), υπογραμμίζει ότι πολλές από τις «ανησυχητικές παραλλαγές» (VOC) που εντοπίστηκαν στη Βρετανία το περασμένο έτος είτε εξαφανίστηκαν είτε βρίσκονται σε ραγδαία πτώση.
Πάντως προειδοποιεί, πως είναι ακόμα οι «πρώτες μέρες» και ότι αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να παρουσιάσει άλλα προβλήματα.
«Με την κυριαρχία της Delta, φαίνεται ότι πολλές από τις άλλες παραλλαγές που έχουν εντοπιστεί, εξαφανίζονται και ορισμένες μεταλλάξεις υπό έρευνα έχουν αυξηθεί ελαφρώς», είπε μιλώντας στο BBC.
«Πρέπει να είμαστε πάντως σε εγρήγορση», προσθέτει.

Πώς εξαφανίζει η Delta άλλες παραλλαγές;

Η παραλλαγή Delta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2021.
Γρήγορα έγινε σαφές ότι είναι πολύ πιο μολυσματική από την παραλλαγή Alpha (Kent), η οποία θεωρούνταν ήδη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Wuhan.
Σύμφωνα με την έκθεση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) τον Ιούνιο, η Delta είναι 64% πιο μεταδοτική από την Alpha.
Αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα σημαίνει ότι η Delta αποτελεί τώρα το 99% των κρουσμάτων Covid στην Αγγλία.«Είναι πλέον μία πραγματικότητα.
Είναι αρκετά σαφές αν κοιτάξετε τα δεδομένα, θα διαπιστώσετε πως κυριαρχεί η Delta ... και είναι η μεταδοτικότητα που την κάνει να κυριαρχεί», δηλώνει ο καθηγητής Andrew Preston, του τμήματος βιολογίας και βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Bath, στο Sky News.
Και ως αποτέλεσμα, οι δύο κύριοι «αντίπαλοι» της Delta - Alpha και Beta, που βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχουν συρρικνωθεί.
«Είναι αλήθεια ότι η Delta ‘’στριμώχνει’’ τις άλλες παραλλαγές», λέει η καθηγήτρια Christina Pagel, μέλος του Independent SAGE.
Οι μεταλλάξεις του Covid που έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Mu, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και η Lambda, που πρωτοεμφανίστηκε στο Περού, δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή δεν είναι τόσο μολυσματικές όσο η Delta.
Αυτό ισχύει επίσης για την Kappa, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και τη Gamma, που προήλθε από την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, οι οποίες και οι δύο δεν είχαν κανένα κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Μήπως σημαίνει ότι οι νέες παραλλαγές είναι λιγότερο πιθανές;

Παρόλο που αρκετές παραλλαγές δεν υπάρχουν πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Harris τονίζει ότι πρέπει ακόμα να «παραμείνουμε σε εγρήγορση» για νέες παραλλάξεις.
Και με το ημερήσιο ποσοστό κρουσμάτων να είναι περίπου 35.000 και τον αριθμό των λοιμώξεων από Delta να αυξάνεται κατά 9% σε μια εβδομάδα, ο καθηγητής Preston υποστηρίζει ότι αυτό φαίνεται όλο και πιο πιθανό.
«Οι παραλλαγές συμβαίνουν τυχαία», σημειώνει.
«Όσο μεγαλύτερο ιικό φορτίο υπάρχει, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να δείτε μια από αυτές τις παραλλαγές να προκύπτει», προσθέτει ο Βρετανός καθηγητής.
«Αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντικά υψηλότερα κρούσματα από άλλα μέρη του κόσμου, οπότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αυτή η υποθετική μετάλλαξη», συμπληρώνει.
pinakas_1_3.JPG

Οι κίνδυνοι της Delta

Η Pagel προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους μετάλλαξης της Delta.
«Έχουμε τουλάχιστον 12 διαφορετικούς τύπους Delta στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχίζουν να αποκλίνουν», τονίζει.
«Εάν υπάρξει μια νέα παραλλαγή που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, πιθανότατα θα είναι μια υπο-μορφή της Delta», υπογραμμίζει.
pinakas_2_3.JPG

Τι γίνεται με τα εμβόλια;

H Harris εκτιμά ότι «ενώ κυριαρχεί η παραλλαγή Delta, γνωρίζουμε ότι τα εμβόλιά μας είναι αποτελεσματικά» και θεωρεί απίθανο ένα νέο χειμερινό lockdown.
Αλλά μέχρι στιγμής, τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η Delta είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech  είναι 93% αποτελεσματικές στην πρόληψη του συμπτωματικού κορωνοϊού - ενώ το σκεύασμα της Oxford-AstraZeneca είναι 71% αποτελεσματικό.
Έχει αποδειχθεί ότι η προστασία διαρκεί περίπου τέσσερις ή πέντε μήνες, αλλά μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Η Δημόσια Υγεία Αγγλίας έχει επισημάνει ότι και οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εύκολα και τα κρούσματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Και υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα, μια νέα μετάλλαξη να παρακάμπτει τα εμβόλια, προσθέτει ο καθηγητής Preston.
«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει άλλο εμβόλιο που θα υπερνικά τη μετάλλαξη», σημειώνει.

sky.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης